„Am reabilitat și modernizat până acum patru mari parcuri ale orașului nostru: Parcul Justiției, Parcul Alpinet, Parcul Central și Parcul Pădurice”
Înțeleg că primarul este mândru de parcurile reabilitate în mandatele sale.
Să ne reamintim cu toții cum a fost:
Parcul Pădurice
Parcul nu arăta de loc rău înainte de reabilitare.
În 1996 se plantase o mulțime de arbori deosebit de frumoși care ajunseseră la maturitate.
Tot atunci se crease și porțiunea dinspre strada Lidia a parcului, porțiune care cuprindea și rozariul.
Existau voci care spuneau că poate nu ar fi nevoie de o reabilitare, ci ar ajunge dacă s-ar face niște mici reparații, poate niște mobilier urban nou, că un milion și jumătate de euro sunt bani mulți care ar putea fi folosiți pentru achiziționarea terenului privat din nordul parcului și astfel suprafața parcului s-ar mări considerabil.
În 10 martie 2015 putem citi în ziarul TiOn:
„Lucrările au început deja în Parcul Pădurice Giroc sau Lidia, situat în zona Soarelui – Girocului din Timişoara. Vorbim despre o investiţie de aproape 4,6 milioane de lei fără TVA, deci peste 1,2 milioane de euro cu TVA, bani de la bugetul local. Parcul ar trebui să fie complet reabilitat în 12 luni.
„A venit vremea ca acest parc să fie reabilitat, să fie modernizat, să se realizeze mai multe funcţionalităţi. Se vor planta 1.947 de noi arbori şi arbuşti şi 1.600 de plante florale. Va fi amenajat un loc cu aparate de fitness, va fi şi un loc de bătut mingea, un loc cu diverse aparate de joacă pentru copii, o mulţime de bănci, piste de biciclete, inclusiv prevăzute cu anumite denivelări, cu obstacole, se va amenaja aici şi o zonă cu elemente de skatepark”, a explicat primarului Nicolae Robu, marţi, la faţa locului.
Se vor planta arbori din diverse specii – arţar, tei, platan, stejar, carpen, arbore de mătase, fag, arborele lui Iuda, cedru, arbore de lalele, păducel, salcăm galben etc.
În zonă vor apărea de asemenea aluni şi bambuşi, azalee, liliac, crini, garofiţe şi diverse plante căţărătoare.
De asemenea, se va extinde colecţia de trandafiri din Parcul Pădurice Lidia. Practic, suprafaţa cu trandafiri va fi dublată în timp, spun autorităţile locale.”
Se dorea crearea unui parc cu mai multe grădini tematice, probabil o copie a “The Butchart Gardens” din Canada sau “Keukenhof, Lisse, Olanda”.
Zvonurile vorbeau despre un râu, lacuri pe care vor înota rațe, o cascadă, munți și dealuri.
Parcul a fost finalizat cu o întârziere de doar 3 luni.
Pe atunci întârzierile se măsurau în luni, nu în ani ca acum.
Modificările au fost substanțiale, pe o parte a parcului iarba a fost înlocuită cu covor de gazon, vechile alei au fost desființate și s-au desenat noi alei, s-a instalat un sistem de aspersoare, s-a construit un mic amfiteatru, s-au construit două bazine cu apă, garajele dinspre strada Uranus au fost desființate și ele, în locul lor fiind construit un fel de deal de pe care curge o mică cascadă, s-a amenajat și râul despre care se zvonea, un fel de șanț care leagă cascada de cele două bazine.
Dar lucrurile nu au fost chiar perfecte!
În primul rând se uitase pur și simplu de o porțiune din parc, de-a lungul străzii Versului până la bucla de întoarcere a troleibuzului 15, vreo 0.6 hectare care nu au fost reabilitate nici până în prezent:
În ziarul Timpolis din 2 iunie 2016 puteam citi:
„Cei care au drum prin zona Parcului Pădurice ar trebui să vadă de curiozitate ce s-a realizat acolo. Impresia mea este că parcul arăta mai bine înainte de reabilitare, cu acea vegetaţie spontană. Din ce am văzut, s-a lucrat cu materiale nepotrivite, şi pe repede înainte. Cred că tot ce se inaugurează acum, va trebui re-inaugurat peste un an, pentru că o parte din lucrări vor trebui refăcute. Aşa se întâmplă când nu se lucrează cu concursuri de idei şi soluţii, şi fără o dezbatere publică reală”, ne-a declarat Andrei Condoroş, preşedintele filialei Teritoriale Vest a Asociaţiei Peisagiştilor din România
Și după aceea a urmat catastrofa.
Chiar înainte de inaugurarea programată în iunie a parcului s-a întâmplat ceva la care nu se așteptase nimeni:
A plouat!
Și tot parcul s-a transformat într-o imensă orezărie:
Peste vechea iarbă se așternuse un strat de argilă, peste argilă se montase un strat de geotextil, iar peste acesta se montase covorul de iarbă.
A rezultat un sandwich aproape impermeabil.
După ce ploua apa băltea până la următoarea ploaie.
Nebunia asta a ținut mai mult de un an!
Nimeni nu se gândise la un sistem de drenare.
Și ce simplu ar fi fost, dacă tot au săpat șanțuri prin toată păduricea pentru sistemul de irigare, să bage în șanțurile alea și un tub de dren.
Cei mici s-au bucurat, aveau în sfârșit locul de joacă la care visaseră.
Din păcate, arbuștii și arborii nou plantați nu au fost la fel de fericiți, mulți din ei au putrezit.
Oamenii revoltați au început să murmure, așa că nu a mai avut loc nicio inaugurare.
Și atunci, Domnul Primar, ca să-i pedepsească pe cei care comentau că administrația le-a stricat parcul, a interzis cetățenilor să mai intre cu câinii în parc, cu toate că promisese explicit că nu se va întâmpla așa ceva.
Le-a interzis și să mai intre cu bicicletele în parc, cu toate că primăria a cheltuit o mulțime de bani acolo cu amenajarea pistelor și a altor amenajări pentru biciclete.
De atunci au trecut trei ani, datorită înghețurilor și dezghețurilor repetate terenul a devenit mult mai friabil și în consecință acum absoarbe apa mult mai ușor.
Totuși, după fiecare ploaie serioasă, în unele porțiuni ale parcului terenul băltește timp de câteva zile.
Plăntuțele care au supraviețuit, o mică parte din cele plantate cu ocazia reabilitării, au mai crescut, restul s-au uscat sau au putrezit.
Skateparkul amenajat în partea de est a parcului a trebuit să fie mutat pentru că cetățenii au reclamat gălăgia produsă la aterizarea pe tablele din care acesta era construit.
Din minunata instalație de iluminat cu LED alimentată cu captatoare solare nu mai funcționează decât câteva elemente.
În ultimul an cascada nu a mai funcționat și abia în urmă cu câteva zile, după apariția unor comentarii în presa cetățenească, a fost pusă din nou în funcțiune și în prezent, în sfârșit, se curăță unul din cele două bazine-lacuri.
Tot datorită “bombănelilor” s-a început și curățarea rozariului.
Probabil că dacă administrația se va rezuma la simple lucrări de întreținere și nimeni nu va mai încearca să o “reabiliteze”, după un timp “Păduricea” va recâștiga aspectul natural pe care trebuie să îl aibă un parc adevărat și va fi din nou frumoasă.
Va continua…
Scriem pentru timișoreni. Aflați mai multe despre noi!