„Am reabilitat și modernizat până acum patru mari parcuri ale orașului nostru: Parcul Justiției, Parcul Alpinet, Parcul Central și Parcul Pădurice”
La fel ca în cazul Parcului Pădurice, nici Parcul Justiției nu arăta chiar atât de rău încât să fie necesară o reabilitare consistentă.
Arăta ca un parc, ceea ce înseamnă cu totul altceva decât o grădină cu răzoare.
Totuși, în Live Timișoara din 29 aprilie 2015 putem citi:
„Astăzi, 29 aprilie 2015, a avut loc în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timișoara semnarea contractului de finanţare pentru proiectul „Modernizarea Parcului Justiției”
……………….
Proiectul, ce se va desfășura pe parcursul a 8 luni, vizează reabilitarea spațiilor verzi și a infrastructurii tehnico-edilitare a parcului Justiției în vederea creșterii confortului urban în spațiile publice destinate agrementului și recreerii. Astfel, prin implementarea acestui proiect, se va obține o suprafață gazonată de 16.697,8 mp, 1.577 mp de alei vor fi modernizați, vor fi plantați 53 de arbori și arbuști și 109.300 bulbi. De asemenea, va fi realizat un sistem de irigare pentru spațiile verzi și se vor achiziționa și monta 38 de bănci, 35 de coșuri de gunoi și 23 de stâlpi de iluminat fotovoltaici.
Valoarea totală a proiectului este de 2.096.732,65 lei (aproximativ 474.320,24 euro)”
Câteva luni mai târziu, din ziarul TiOn din 22 Decembrie 2015 aflăm că:
„S-au schimbat anumite rețele de utilități, s-a montat un sistem de irigare în tot parcul, s-au amenajat anumite insule unde vor fi flori și s-au plantat bulbi acolo, sigur, florile vor răsări la primăvară. În rest, pe marea majoritate a suprafeței parcului s-a postat covor de iarbă. Parcul arată minunat la ora actuală, pentru că s-a pus covor de iarbă și m-am bucurat să văd de ce calitate este acest covor. Am văzut în multe locuri covoare de iarbă, dar vă spun sincer că așa de bun ca aici nu am văzut niciunde. Este o plăcere, pur și simplu, să vezi iarba. S-au amenajat toate aleile, care erau în ultimul hal în acest parc, s-a dotat parcul cu mobilier specific, bănci și coșuri de gunoi. Un lucru deosebit: s-a îndepărtat gardul. Mie nu-mi plac îngrădirile, nu-mi plac gardurile care, implicit, îngrădesc. Cred că parcul arată mult mai bine acum, cu această deschidere a sa, te îmbie pur și simplu să vii în el”, a explicat primarul Nicolae Robu marți, la inaugurarea Parcului Justiției.”
Dar, în 23 aprilie 2016 în ziarul Press Alert ne atrage atenția următorul text:
„Ce se va întâmpla în continuare? Explicația peisagistului,care a avut și ideea eliminării gardului care înconjura Parcul Justiției, nu e neapărat cea mai îmbucurătoare. „Lalelele acestea sunt un hibrid. Ele nu se pot înmulți. Astfel, dacă vreau să am același lucru acolo, anul viitor, trebuie să pun bulbi noi. Dacă se păstrează bulbii acestor allele, va ieși ceva, dar nu va fi același lucru, anul următor. Pentru ca parcul să aibă culoare e important să se planteze bulbii de două ori pe an. Rămâne ca Primăria, dacă și-a bugetat să aibă un parc frumos în fața ei, să continue întreținerea”, a mai explicat Ion Waszkiewicz.”
Deci, nu avem un parc pe care l-am făcut și acum nu trebuie decât să ne uităm la el ce frumos este, ci un parc care mănâncă în permanență bani.
În 09.08.2018 Ziua de Vest ne spune că „Parcul a fost amenajat şi dotat cu iluminat inteligent, cu panouri fotovoltaice care ar trebui să ilumineze aleile noaptea, pe baza energiei acumulate ziua de la soare. Numai că, mi-au explicat persoane care ştiu mai bine problema, din cauza copacilor prea înalţi şi cu coroanele nu tocmai îngrijite, soarele nu ajunge până la acele panouri, acoperite de ramurile arborilor. De aceea, celulele fotovoltaice rămân nişte baterii neîncărcate care nu au din ce să fie inteligente noaptea şi să lumineze”
Și, în sfârșit, în 2017-2018 putem afla că ideea primarului căruia nu îi plac parcurile cu gard a început să dea rezultate și că lucrurile au redevenit la normal:
Citește și: Reabilitările domnului Robu – Parcul Pădurice