Octavian Mădălin Bunoiu, prorector şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea de Vest din Timişoara, a fost distins, joi, cu Ordinul Palmes académiques, în grad de cavaler, de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis.
În cadrul ceremoniei desfăşurate la Reşedinţa Franţei, ambasadoarea a declarat că distincţia recompensează parcursul universitar al lui Bunoiu, despre care spune că a contribuit la dezvoltarea relaţiilor universitare şi ştiinţifice între Franţa şi România. Ramis a făcut referire şi la ataşamentul lui faţă de legăturile cu comunitatea ştiinţifică franceză.
Ambasadoarea a menţionat că Universitatea de Vest din Timişoara este pe locul patru în clasamentele naţionale ale universităţilor române şi că Bunoiu a contribuit la această reuşită prin dinamismul său.
Ramis a făcut referire şi la cariera de cercetător a lui Bunoiu, unul dintre cei mai buni specialişti în creşterea şi caracterizarea cristalelor. Ea a amintit că Bunoiu a fost recompensat cu nenumărate distincţii, printre care premiul „Constantin Miculescu” al Academiei Române pentru fizică în 2012 şi premiul Asociaţiei române pentru Ştiinţa Materialelor şi Creşterea Cristalelor în 2003.
Ambasadoarea Franţei a afirmat că Bunoiu este în egală măsură „un apărător al francofoniei”, pentru că şi-a susţinut teza de doctorat în cotutelă la Institutul Politehnic din Grenoble în 2003 şi de atunci nu a încetat să se implice în dezvoltarea de parteneriate universitare şi ştiinţifice între Universitatea de Vest din Timişoara şi mari instituţii de cercetare sau de învăţământ superior franceze.
Ramis a menţionat că Asociaţia Membrilor Ordinului Palmes Académiques a fost creată în 1962 şi plasată sub înaltul patronaj al preşedintelui Republicii Franceze şi al ministrului Educaţiei Naţionale. Ea a spus că asociaţia e prezentă pe cinci continente şi că formează mari comunităţi umane şi culturale care reunesc elite intelectuale din lume.
Ea a amintit că joi este Ziua Internaţională a Profesorului de Franceză, menţionând că fără profesori nu se poate mări numărul elevilor care învaţă franceza şi că e nevoie de cadre didactice bune, experimentate.
Bunoiu a declarat că distincţia primită înseamnă foarte mult pentru el. „Pentru mine, Franţa (…) e a doua ţară. M-am ataşat foarte mult de cultura franceză, m-am ataşat mult de valorile pe care le promovează, merg destul de des în Franţa”, a spus Bunoiu.
Inspectorul general de limba franceză, Manuela Delia Anghel, a transmis mesajul ministrului Educaţiei, Monica Anisie, potrivit căruia Franţa onorează din nou activitatea didactică şi de cercetare academică la nivel înalt realizată în România prin distincţia acordată lui Bunoiu.