Direcția de Urbanism din primăria Timișoarei dorește eliminarea taxei pentru eliberarea și prelungirea unei autorizații de construcție în regim de urgență, dar și introducerea a două taxe noi și creșterea a altor trei deja existente. Direcția de urbanism susține că aceste taxe sunt percepute pentru eliberarea documentațiilor dezvoltatorilor imobiliari.
Cele două taxe noi sunt:
- Taxa pentru activitățile de informare pentru studiile de oportunitate (care este propusă a fi în cuantum de 500 de lei)
- Taxa pentru eliberarea Adeverinței privind reglementarea descrierii construcțiilor executate cu autorizație de construire și înscrise în cartea funciară și a regimului de înălțime al construcțiile înscrise în cartea funciară – doar pentru construcțiile pentru care s-a omis descrierea și înscrierea regimului de înălțime în cartea funciară la data intabulării acestora (propusă în cuantum de 400 de lei pentru eliberarea în regim normal)
Cele trei taxe existente deja care vor crește sunt:
- Taxa pentru eliberarea Avizului de oportunitate și a avizului Arhitectului Șef care se încasează de fiecare dată când se analizează dosarul va crește de la 200 la 500 de lei
- Taxa pentru avizare PUZ/PUD și înaintarea documentațiilor PUZ/PUD în plenul Consiliului Local al Municipiului Timișoara va crește de la 500 la 700 de lei
- Taxa pentru eliberarea/prelungirea unui certificat de urbanism în regim de urgență va fi de 3000 de lei (față de 1000 de lei, în prezent)
Celelalte 15 taxe percepute de pentru eliberarea unor documentații de către Direcția de Urbanism vor rămâne neschimbate.
„Aceste propuneri de majorări de taxe pe care le vom înainta CLT sunt aplicabile doar marilor dezvoltatori care derulează proiecte de milioane de euro. Taxe care comparativ cu valoarea investițiilor sunt foarte reduse. Vrem să descurajăm practica documentațiilor incomplete care duce la consum de timp și la generarea de întârzieri în emiterea actelor și să ne aplecăm mai mult asupra problemelor reale ale timișorenilor. Practic, am constatat că la fiecare dosar depus se solicită, în medie, o clarificare, completare sau modificare. Prin schimbările pe care le-am făcut în ultimele luni în cadrul Direcției de Urbanism am reuși să simplificăm foarte multe proceduri și să eficientizăm munca acestei echipe, astfel că, în prezent, suntem la zi cu eliberarea Autorizațiilor de construcție. A fost un volum de muncă imens, după ce la începutul anului înregistram întârzieri în eliberarea acestor autorizații, mare parte din colegi fiind atunci în carantină, infectați cu Covid”, a declarat Arhitectul Șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan.
Propunerile făcute de Direcția de Urbanism ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Acestea vor fi dezbătute în viitoarea ședință de plen a Consiliului Local Timișoara.