Scumpirea e cuvântul de ordine pe piaţa imobiliară timişoreană de cinci ani încoace, iar tendinţa a fost mult mai accentuată în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu 2018, scrie renasterea.ro.
La sfârşitul lunii octombrie, preţul mediu al apartamentelor din Timişoara a urcat la 1.260 de euro pe metru pătrat, cu 10 euro mai mult decât în septembrie (un spor de 0,8 procente) şi cu nu mai puţin de 49 de euro/mp (un plus de fix patru la sută), dacă e să facem comparaţia cu nivelul de acum 12 luni.
Datele respective arată că în cursul anului viitor, dacă tendinţa crescătoare a preţurilor se va păstra, la Timişoara se va putea depăşi un maxim istoric.
Când s-a consemnat cea mai mare valoare a metrului pătrat util, pe piaţa rezidenţială timişoreană? Ei bine, la jumătatea anului 2008, când media preţurilor scoase la mezat în capitala Banatului a ajuns la recordul de 1.329 de euro/mp. Spre sfârşitul anului respectiv, însă, a urmat o scădere bruscă, pe care nici măcar specialiştii n-au văzut-o din prima ca pe un început al dezastrului, considerând-o doar conjuncturală, într-o primă fază.
Gluma s-a îngroşat, după cum ne putem reaminti, în 2009, când piaţa imobiliară s-a prăbuşit nu doar în Timişoara, ci şi în restul ţării, în ton cu ceea ce se întâmpla, de altfel, pe plan mondial, pe fondul recesiunii economice severe. Recesiune care, să nu uităm aspectul, pornise de la o piaţă imobiliară americană umflată artificial de bănci, până la punctul în care imensa “bulă” a pocnit, falimentând nu numai milioane de cetăţeni simpli, ci şi o sumedenie de instituţii financiare care pariaseră la greu pe o mână finalmente moartă.
Cu alte cuvinte, în urmă cu un deceniu am cunoscut o prăbuşire zgomotoasă a sectorului imobiliar din patrie şi nici măcar programul guvernamental Prima Casă, pus pe roate în 2009, nu a reuşit să dreagă busuiocul în primii ani, căci prăbuşirea a continuat în următorul an, iar ulterior, din 2011 până în 2013 inclusiv, am asistat la o stagnare a valorilor imobilelor, pentru ca în 2014, în fine, preţurile să reînceapă să urce.
La Timişoara, cu exact şapte ani în urmă, se consemna cel mai mic nivel al preţurilor apartamentelor de la începutul crizei: o medie de numai 776 de euro pe metru pătrat. Abia în 2016 s-a depăşit din nou, în metropola bănăţeană, pragul de o mie de euro pe metru pătrat, după care, în 2017, piaţa s-a încălzit mai accentuat, trend calmat în anul următor, pentru ca în primele zece luni ale celui în care ne aflăm să avem din nou, iată, un ritm susţinut al scumpirilor. Pentru rigoare, dacă în ianuarie valoarea metrului pătrat locuibil era de 1.227 de euro, la această oră proprietarii de apartamente cer cu circa 33 de euro mai mult. Scumpirile s-au temperat doar dacă luăm inflaţia ca etalon Să fie oare periculoasă atingerea unui nou prag record, previzibilă pentru anul viitor, conform trendului scumpirilor? Judecând lucrurile strict prin prisma inflaţiei – care a luat-o razna rău în 2018, când a consemnat o rată de 4,8 la sută şi, deşi s-a mai domolit în prima parte a acestui an, când preţurile de consum au crescut cu 4,1 la sută, tot este de trei ori peste media europeană! – nu s-ar zice că pretenţiile proprietarilor de apartamente din Timişoara ar fi exagerate.
mai multe detalii pe renasterea.ro