Podul de Fier din zona Iosefin este podul pietonal care leagă străzile Ady Endre și Andrei Mureșan și este cel mai vechi pod metalic din Timişoara care se mai păstrează și azi.
Construcţia Podului de Fier a început în anul 1914, însă din cauza războiului, lucrările au fost suspendate, fiind reluate în 1916. Un an mai târziu, vestitul pod care dăinuieşte şi astăzi în Timişoara a fost terminat.
Exista o legendă conform căreia acesta ar fi fost ridicat după planurile semnate de celebrul Gustave Eiffel. Chiar dacă legenda încă dăinuie și în zilele noastre, nu există dovezi clare care să ateste faptul că ”Podul Eiffel” ar fi fost proiectat după vreo schiță a celebrului inginer francez.
Podul de Fier din Timișoara mai este cunoscut și ca „Podul Greșelilor” deoarece când a fost terminat în 1917 avea o înălțime mult prea mare pentru a putea fi utilizat de mașini, așa că a rămas pod pietonal. Ridicarea rampelor de acces pentru autoturisme ar fi dus la ”îngroparea” caselor din zonă.
Istoricul bănățean Franz Engelmann spunea ironic: „ Dacă Sibiul poate să aibă Podul Minciunilor, de ce nu poate să aibă și Timișoara Podul Greșelilor?”
Deși au fost mai multe proiecte pentru a fructifica potențialul acestei bijuterii arhitecturale, autorităţile locale nu au alocat niciodată bani pentru restaurarea Podului de Fier din Timișoara. Podul istoric se degradează de la o zi la alta. Părțile metalice sunt ruginite, scările sunt crăpate și asfaltul la fel.
Chiar și în aceste condiții, Podul de Fier rămâne cel mai frumos pod din orașul de pe Bega, un pod iubit de timișoreni pentru romantismul și pentru istoria care îl înconjoară.
Scriem pentru timișoreni. Susțineți-ne demersul!