Parcul Central „Anton Scudier”, care a fost modernizat după modelul grădinilor vieneze, a fost inaugurat vineri, în ajunul Zilei Timişoarei şi a sărbătoririi Centenarului intrării trupelor Armatei Române în Timişoara, care a desăvârşit instaurarea administraţiei româneşti în Banat.
În noua formă, Parcul Central din Timişoara oferă o mulţime de surprize şi noi atracţii, printre cele mai apreciate trecătorii putând descoperi Aleea Personalităţilor reamenajată, ample fântâni arteziene modernizate dotate cu jocuri de lumini, „patio”- care imită o curte interioară de casă spaniolă, arabescuri florale japoneze care formează un model de ie românească, în jurul Monumentului Ostaşului Român, care are acum o vizibilitate mai mare, un pavilion unde fanfara va încânta publicul cu acordurile ei şi o bancă montată în jurul unui tei, în apropierea pavilionului; imitaţie a unei frunze gigantice de Ginko-biloba, zona dedicată şahiştilor, dar şi un foişor în care au fost amplasate două piane la care are acces oricine doreşte să îmbine natura cu muzica.
„Este un dar adus Timişoarei şi Centenarului. O perlă adăugată la comoara de frumuseţi a oraşului”, a declarat, la inagurare, primarul Nicolae Robu.
Lucrările de modernizare s-au ridicat la 6,5 milioane de lei fără TVA şi au început în anul 2017. Acestea au presupus refacerea a mii de metri pătraţi de alei, a mobilierului urban, instalarea unui sistem de irigare permanentă şi prin picurare, plantarea a mii de arbori, arbuşti şi a zeci de mii de flori, refacerea gazonului din peluze. Au fost protejaţi arborii care datează încă de la prima construire a parcului (1870).
Parcul „Central Scudier” are o suprafaţă de aproape 78.000 metri pătraţi şi a fost fondat la sfârşitul secolului al XIX-lea din ordinul generalului austriac Anton Scudier, fiind unul dintre cele mai vechi din Timişoara de azi, amenajat pe un fost cimitir al oraşului. Exemplarele de arbori rămaşi din acea perioadă sunt în număr redus (platani, stejari, frasini şi câteva exemplare exotice de nuc negru american, salcâm japonez şi castan sălbatic). Modificările mai importante au apărut în anii ’80, sub aspect arhitectural şi al sistematizării, iar în anul 2009 s-a amenajat Aleea Personalităţilor, cu busturile unor oameni care au marcat istoria locului: Alexandru Mocioni, Stan Vidrighin, Carol Kuttel, Torok Ianos, Bela Bartok, Claudius Florimund Mercy, Eugeniu de Savoya, Aurel Cosma şi Sever Bocu.
sursa: Agerpres