Opera de artă din centrul Timișoarei, de pe strada Mărășești, a fost realizată de artistul de origine turcă Ahmet Öğüt. Artistul activează în Amsterdam și este unul dintre cei mai importanți artiști de origine turcă din lume.
Toate lucrările sale (fie că vorbim de sculptură, instalație, pictură sau desen pe asfalt) au o puternică notă politică, secularistă, fapt care l-a făcut să fie persona non grata în Turcia, așteptându-l probabil închisoarea dacă va reveni în țara natală.
Pe asfaltul din Timișoara, Ahmet a desenat două figuri importante ale emancipării și progresismului turc: Hüseyin Hilmi Bey – primul lider al Partidului Socialist Otoman, politician ce a vizitat Principatele Române în tinerețe, și anarhista Baha Tevfik ce a publicat în 1909 prima revistă feministă din Turcia.
Ahmet a dorit să facă această lucrarea în Piața Libertății, peste ruinele otomane descoperite acolo înainte de renovare, dar nu a primit aprobarea necesară. Într-un final desenul a fost făcut lângă poarta Forforosa,prin care Eugeniu De Savoya a intrat în oraș.
Lucrarea din Timișoara a fost vandalizată de persoane necunoscute. Peste simbolurile otomane prezente în opera de artă au fost desenate cruci cu vopsea de culoare albă.
Cum, mai, nu e acceptată propaganda comunistă pe străzile unde a curs sânge la Revoluție? Soc și groază.
Propaganda comunista? E fain sa fii analfabet functional? 🙂