Primarul Nicolae Robu este încrezător că Guvernul liberal condus de Ludovic Orban va fi mai percutant la proiectele prioritare de infrastructură ale viitoarei Capitale Culturale Europene, care au nevoie de susţinere financiară de la Guvern, pe primul loc fiind centura rutieră de sud a Timişoarei, care face legătura cu Vama Stamora-Moraviţa, care ar scurta drumul TIR-urilor cu o oră şi ar reduce mult poluarea şi uzarea arterelor din Timişoara.
„Sunt câteva dintre obiectivele de maxim interes pentru viitoarea capitală culturală europeană în numele României. Oraşul cel mai dinamic al României care are nevoie şi de infrastructură şi suprastructură pentru a face faţă dezvoltării economice şi culturale. Îl rog pe domnul prim ministru să dea dispoziţii pentru ca centura de Sud a Timişoarei să înceapă să fie construită. Este nepermis să se stea în acest blocaj pentru că cercetarea nu se întâmplă pe tot traseul de 25 km, ci doar în opt puncte unde se impune descărcarea arheologică. Este un lucru ştiut; doar fostul ministru Răzvan Cuc se pare nu a ştiut asta, că trebuie să dai drumul la lucrări şi abia în momentul în care ai descoperit ceva începi acolo în zonă cercetarea arheologică”, a afirmat marţi primarul Nicolae Robu, în conferinţă de presă.
Edilul a reamintit faptul că demersurile pentru realizarea acestui obiectiv au început de foarte mulţi ani şi că după aprobare, guvernul PSD a anunţat că lucrările ar urma să se finalizeze în anul 2022, după cel al capitalei culturale europene.
„De mult ar fi trebuit să se înceapă lucrările, pentru ca în 2021, nu în 2022, aşa cum a planificat PSD, cel puţin o bună parte din centură să fie dată în folosinţă pentru a mai descărca Timişoara. (…). Timişoara este la intersecţia unor importante drumuri comerciale rutiere şi feroviare. Tirurile au nevoie de o oră să traverseze Timişoara. Pentru oraş, avem uzura mai mare, poluare mai mare şi fonic şi cu noxe şi praf, se uzează maşinile. Evident că prin lucrările la infrastructura de mobilitate am uşurat traficul în Timişoara, dar până nu avem o centură, tot greu ne va fi, orice am face noi”, a detaliat primarul Timişoarei.
Nicolae Robu a mai punctat şi necesitatea de a se da drumul şi centurii de Nord, respectiv de Vest-Nord Vest ale municipiului, dar şi autostrăzilor despre care s-a vorbit şi în cadrul Alianţei Vestului, între care se află şi autostrada Timişoara-Belgrad.
„Timişoara este în mijlocul unei euro-zone care cuprinde 16 capitale de stat pe o rază de 1.000 kilometri şi prin urmare, importanţa conectivităţii Timişoarei în toate direcţiile este esenţială”, a menţionat Nicolae Robu.
Edilul a mai amintit ca priorităţi de infrastructură finanţată de guvern construirea sălii polivalente de 16.000 de locuri şi a unui stadion în Timişoara, locaţiile pentru aceste obiective existând deja.
Pe lista cu obiective prioritare pentru Timişoara, Nicolae Robu a subliniat necesitatea realizării Institutului Oncologic de către Ministerul Sănătăţii, clădire care a început să se construiască de peste 20 de ani, dar care s-a ruinat, precum şi a unui spital regional.
„Timişoara nu este pe lista întocmită de PSD pentru spitale regionale, dar asta nu înseamnă că noi am abandonat intenţia de a avea un spital regional ultramodern care să deservească întreaga această parte de ţară. Nevoia mare este să avem un astfel de spital şi la Timişoara şi atunci România va avea un teritoriu echilibrat cu astfel de spitale regionale”, a conchis Nicolae Robu.
sursa Agerpres