După câteva săptămâni de frământări interne, legate de cum să fie folosit un multiplex unic în vestul țării, care permite, printre altele, rezultate rapide PCR (în sub o oră) pentru suspecții de SARS COV2, Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Timișoara și-a hotărât, finalmente, un cadru în care să își folosească această aparatură performantă. Care se pare că va exclude din protocolul de testare ”fiii de…”, ”politicienii lui…” și șmecherii care vor rapid la mare în Grecia.
Legat de toate acestea, am cerut confirmări de la prof. Rareș Olariu, șeful Laboratorului de Analize Medicale al Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara. Doctorul ne-a confirmat că laboratorul pe care îl conduce a fost dotat cu un echipament PCR multiplex performant, care va permite identificarea SARS COV2 și altor 20 de patogeni care produc infecții respiratorii, că echipamentul va utiliza teste rapide moleculare care pot confirma prezența unei infecții respiratorii în sub o oră și că specificitatea testului este de peste 99%.
„Acest test PCR rapid va fi destinat prioritar pacienților cu simptomatologie respiratorie gravă, pacienților suspecți de COVID 19, care reprezintă o urgență medicală și se încadrează în definiția de caz. Utilizarea acestui test este importantă în actualul context epidemiologic, atât pentru stabilirea rapidă a diagnosticului de infecție cu SARS COV2 dar și pentru identificarea unor infecții produse de virusuri gripale sau alte coronavirusuri, care determină simptome asemănătoare cu cele descrise la pacineții cu COVID 19” – ne-a declarat dr. Olariu.
Va fi interesant de văzut cât va rezista protocolul actual, care exclude, de la această formă rapidă și exactă de testare, pe cei care… pot să-și îngăduie a aștepta un test de PCR real time normal.
Ramona Băluțescu