Astăzi va fi puțin mai frig decât ieri. Temperatura maximă va ajunge la 15°C. Vântul ușor și variabil.
Pe o scară de la 1 la 10, nota pe care o primește astăzi calitatea aerului este undeva la 5-6.
Cine e curios să vadă calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.sau aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9193/Euro, 4.6169/USD, 4.9899/CHF și 5.5835/GBP.
E-distribuție anunță că astăzi, între orele 9-17 se oprește curentul pe Aleea Studentilor (camin 13,10C, 9), Daliei (p), Calea Bogdanestilor(p), Dunarea(p),Tacit, Barierei, Belgrad, Madona(p), Umbrei(p), Mickievic, Radu de la Afumati, Grigore Ureche, Banu Severinului, Xenopol, Casian Munteanu, Nekrasov, Ciresului, Rosseti, Comoarei, Banul Udrea, Sacului, Marginenilor, Liman, Pastorilor, Spl. N. Titulescu (p), Andrei Istvan, Dimitrie Dinicu
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Ce s-a întâmplat în 22 februarie
1632: Galileo Galilei publică Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii.
1635: La Paris, Cardinalul Richelieu fondează Académie française, cu mandatul de a supraveghea puritatea limbii franceze.
1905: S-a înființat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C. Frimu și Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 și 20 martie de înființarea sindicatului strungarilor și respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălțăminte.
1906: S-a înființat Institutul Geologic al României și s-a creat corpul geologilor.
1907: Încep răscoalele țărănești în județele Dorohoi și Iași.
Presa românească de astăzi, cel puțin 98% din ea, este atât de dezgustătoare încât nu că nu are rost să comentez ce scrie, nici nu am să pomenesc acele texte care mi-au adus aminte despre articolele despre vizitele tovarășului Nicolae Ceaușescu peste mări și țări, unde mergea să facă pace în lume și înfrățire între popoare. Dar, filtrând miile de articole apărute în ultimele 24 de ore, totuși am mai găsit câteva lucruri care este posibil să vă intereseze.
După deschiderea puzderiei de fabrici de pantofi, au apărut șușterii, cei care puneau pingele și schimbau branțurile doamnelor cu toc. Vreo câteva zeci de ani, meseriașii erau la mare căutare. Dar când au apărut pantofii de unică folosință (cei de mort sau de seri galante), profesia de șușter s-a prăpădit. La fel ca atunci, și IT-iștii de azi se vor duce pe râpă sau vor fi reconvertiți profesional, când roboții le vor prelua munca. Și nimeni nu-i va răsplăti cu recunoștință.
MIPE: Cardurile pentru alimente au fost încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei
Cardurile pentru alimente și mese calde au fost alimentate marți cu o nouă tranșă de 250 de lei, anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
România continuă să aibă cea mai ridicată rata a mortalității în rutiere din Uniunea Europeană, cu 86 de decese la un milion de locuitori, față de 21 câte sunt Suedia, spre exemplu.
Poate fi hidrogenul o soluție miraculoasă la problemele energetice ale României, substituind, de pildă, gazele naturale? În a doua parte a interviului cu Mihai Constantin, Climate & Energy manager WWF
Am mai spus asta, de fapt nu am spus-o eu, o spun experții adevărați în acest domeniu, cel puțin deocamdată folosirea hidrogenului pentru a produce energie nu este rentabilă. Și probabil nu va fi mult timp de acum înainte. Politicienii care spun altceva pur și simplu vă aburesc, sau, mai rău, nu se gândesc la ceea ce spun. Sau pur și simplu nu au cunoștințe elementare de fizică.
În primul rând, hidrogenul nu se găsește în natură decât în combinații, de obicei în combinație cu oxigenul, adică apă, dar nu numai.
Pentru a obține hidrogen din apă este nevoie să descompui cumva aceea apă, de exemplu prin electroliză. Adică, folosim energie electrică pentru a descompune apa și astfel obținem hidrogen.
Dar cantitatea de energie electrică folosită pentru descompunerea hidrogenului este mai mare decât cantitatea de energie obținută prin arderea hidrogenului rezultat.
Pe de altă parte hidrogenul este greu de transportat și de stocat, mult mai greu decât gazul metan, de exemplu.
Și atunci, de ce să te mai complici cu tot felul de conducte și rezervoare complicate, când este mai simplu să elimini hidrogenul din tot lanțul și să transporți energia prin două sârme, mai ales că în această situație pierderile sunt mult mai mici?
Se vorbește despre vehicule, trenuri sau mașini, care vor folosi pile de combustie.
Pilele astea sunt aparent tare interesante, sunt un fel de dispozitive despre care am putea să spunem că folosesc “electroliza apei întoarsă pe dos”. Adică, dacă la electroliză descompunem apa cu ajutorul energiei electrice și obținem hidrogen și oxigen, în cazul pilelor de combustie recompunem oxigenul și hidrogenul și obținem energie sub formă de căldură, curent electric și apă. Pilele astea de combustie nu sunt ceva nou, au fost inventate încă în secolul XIX.
Dar și aici apar problemele descrise mai sus, pentru a obține hidrogenul necesar avem nevoie de energie și se pune și aici problema transportului și stocării hidrogenului. Și nu în ultimul rând, pilele alea de combustie nu sunt nici ele extraordinar de eficiente în privința randamentului. Ca să nu mai pomenim că sunt și extrem de scumpe, pentru a le construi sunt necesare materiale foarte rare.
Acestea sunt numai două exemple, cel mai la îndemână, referitoare la ineficiența folosirii hidrogenului ca sursă de energie (de fapt, dacă ați fost atenți, hidrogenul nu este decât mijlocul de a transporta energia dintr-un loc în altul, exact cum sunt sârmele pentru energia electrică). Dar mai sunt și multe altele pe care nu am să le mai pomenesc aici pentru că acesta nu este decât un simplu comentariu. Oricum, cine dorește cu adevărat să se informeze în această privință va găsi cu o simplă căutare pe internet nenumărate articole sau documentare care explică în amănunt de ce soluția minunată propusă de către mulți din politicienii actuali nu este decât o simplă poveste menită să vă prostească.
Cererea României de a fi în programul Visa Waiver este legitimă, dar nu se știe când se va realiza
Cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este „legitimă”, însă „nu există garanţii” că acest pas se poate face „mâine”, a declarat marţi, la Bucureşti, senatorul american democrat Dick
Propunere ca facturile la energie să fie compensate direct în conturile furnizorilor
USR a propus, marţi, o modificare legislativă care prevede ca facturile la energie să fie compensate de guvern direct în contul furnizorilor, fără plata intermediară prin intermediul Poştei Române.
Punct final în procesul pe care Valentin Ceușescu și Ioan Mircea Oprean, fiul și ginerele fostului dictator, l-au intentat editurii Corint și istoricului Lavinia Betea, chemat în garanție.
În România, numărul pacienților care au nevoie de montarea unui dispozitiv cardiac – stimulator sau defibrilator – îl depășește pe cel al dispozitivelor cardiace decontate de stat, indiferent că vorbim despre…
Sediul IPJ Timiș se modernizează
Sediul IPJ Timiș se modernizează
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, își dorește ca orașul să aibă un transport în comun de calitate și o societate performantă. Măsurile luate deja și cele ce vor fi impuse sunt numeroase, pornesc de la…