Fidipide aleargă 42 de kilometri, până la Atena, spune ”am învins” și moare. Așa intră în istoria lumii numele de ”Maraton”. Aici, însă, la noi, curgerea e alta. Maratonul pornit de medicii timișoreni nu e finele unei bătălii, ci reînsuflețirea uneia, cu o rată enormă de contaminare. Pentru că exemplul Maratonului Vaccinării, pornit în Timișoara la 23 aprilie 2021, a fost luat și dus în tot mai multe locuri din țară. Pe când alții, însă, acum se apucă de el, la noi se ajunge deja la rapel. Cu niște noutăți, bonus.
Între 14 și 16 mai, la același Centru Regional de Afaceri, CRAFT, din Timișoara, pe Bulevardul Eroilor de la Tisa, la nr 22, se reîncepe această uzină de sănătate, oferindu-se rapelul, cu Pfizer, celor care deja au primit prima doză de vaccin. O mulțime de voluntari, medici, asistenți, colaboratori, vaccinare zi și noapte, oameni ce se depărtează cu încă un pas de posibilitatea bolii. Dar și o invitație pentru cei nevaccinați până acum. Pentru vaccin cu o singură doză – cel de la Johnson & Johnson.
Am discutat cu profesorul Dorel Săndesc, părintele Maratonului Vaccinării, despre noutățile acestei ture.
– Ce se știe despre J&J, ce reacții secundare înregistrate, ce eficacitate dă OMS pentru el?
– E singurul vaccin care reușește o sinteză optimă de anticorpi după o singură doză. E studiat mai recent, și în o perioadă în care acoperă și tulpini mai noi. Esențial în rezultatele studiului e că nimeni nu a făcut o formă ce să necesite internare și nu s-a ajuns la vreun deces asociat. Există discuții despre asocierea sa cu unele accidente trombotice, dar incidența lor este extrem de rară. Precauțiile sunt mult mai mari pentru că aceste vaccinuri sunt cu aprobări speciale.
– Există și doze Pfizer pentru cei care vor să facă acum prima doză?
– Nu, doar J&J, acum.
– Cei pentru prima doză pot veni doar cu buletinul și acum?
– Da, exact ca acum trei săptămâni.
– Se vorbește despre un screening medical oferit oamenilor – ce teste se fac? E necesar/util ca oamenii să vină cu scrisori medicale referitor la afecțiunile lor mai grave?
– E o idee bună – de vin, vom ține cont de ele. Se vor face EKG-uri pentru depistarea eventualelor tulburări de ritm, care e o patologie urâtă, ce poate exista nedescoperită, și vom verifica hemoglobina glicozilată – ambele, cu acord informat semnat.
– Care ar fi, până la urmă, afecțiunile/condițiile medicale față de care se recomandă prudență în administrarea vaccinului? Până acum am dat de amânări legat de stările febrile ale doritorilor. Ce știm despre bolile autoimune, de ex?
– E bine de știut de oamenii au avut șoc anafilactic la alte vaccinuri. De declară asta, se studiază componentele vaccinului anterior și se ia o decizie. Restul sunt contraindicații relative.
Ramona Băluțescu