Mii de oameni au ținut să treacă vineri, de Ziua Morților, pe la mormintele persoanelor dragi trecute în neființă. Încărcați cu coroane, jerbe, ghivece de crizanteme, tufănele sau cale, candele de toate mărimile și culorile, dar și cu coșuri de nuiele pline cu îndătinatele pomeni, de la colaci la colivă și mere sau sticle de vin și termosuri cu ceai, timişorenii au umplut, ca în fiecare an, aleile cimitirelor din oraș și, mai apoi, s-au recules lângă crucile răposaților din familie, ale prietenilor și cunoscuților trecuți în eternitate.
În cimitirul din Calea Şagului, din păcate, alături de mormintele îngrijite, împodobite cu flori proaspete şi lumânări, au putut fi văzute şi altele, transformate în rampe clandestine pentru deşeuri vegetale şi coroniţe vechi, semn că, atunci când intervin nesimţirea şi indolenţa, pietatea şi respectul pentru cei trecuţi în veşnicie bat în retragere, scrie renasterea.ro.
La intrarea în cimitirul din Calea Lipovei, zeci de cetățeni de toate vârstele s-au străduit să-și vândă cât mai repede florile și candelele cu 3 sau 10 lei, în funcţie de dimensiuni, coronițele la 15 – 20 de lei bucata sau buchețelele modeste, cam jumulite ca aspect, care te făceau să scoți din buzunar bani mai puţini.
Cei mai mulți dintre vizitatorii locului au venit, totuși, pregătiți pentru ceremonie, după ce vor fi trecut prin piețe, unde oferta funerară a fost extrem de vastă în ultimele zile. Chiar dacă acolo prețurile au fost mai mari, timișorenii nu s-au zgârcit când a fost vorba să cheltuie un ban în plus pentru a-și onora morții din neam.
„Ziua Morților, în partea asta occidentală a lumii, este ziua în care toți oamenii, catolici, ortodocși, protestanți sau atei, merg la cimitir, își aduc aminte de cei care nu mai sunt, se mai întâlnesc cu rude sau prieteni pe care nu i-au mai văzut de mult.
Nu este o sărbătoare tristă, cum ar părea după nume, în această zi oamenii nu merg la cimitir să-și plângă morții, ci merg să-și aducă aminte cu drag de ei.”, spune Anton Kovacs.
Pe meleagurile bănăţene, dar şi prin părţile Ardealului, întâia zi a lui Brumar este una de reculegere, de rugăciune şi de pomenire a morţilor. De asemenea, este şi momentul pregătirii mormintelor pentru iarna ce vine, cimitirele urmând să mai fie frecventate cu aceeaşi asiduitate de-abia în apropierea Crăciunului.
foto: Anton Kovacs