Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru declararea datei de 4 iunie ca „Ziua Tratatului de la Trianon”.
Legea prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări consacrate semnificaţiei şi importanţei acestui tratat. Societăţile publice de radiodiuziune şi televiziune pot include în programele lor emisiuni culturale, ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.
Vă reamintim că legea, iniţiată de social-democraţii Titus Corlăţean şi Şerban Nicoale, a fost adoptată în luna mai. În iunie, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională, însă magistraţii au respins sesizarea. În luna septembrie, Klaus Iohannis a cerut reexaminarea actului normativ, însă acesta a fost adoptat în forma iniţială, Camera respingând solicitarea președintelui.
Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.
Tratatul consfințea includerea teritoriului Croației-Slavoniei (partea de nord a Republicii Croația) și Voivodinei (inclusiv treimea de vest a Banatului) în cadrul Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, a Slovaciei și Ruteniei (azi: Republica Slovacia și, respectiv, Regiunea Transcarpatia din Ucraina) în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României și a Burgenlandului în cadrul Republicii Austriei.