În ultimele luni, utilizarea artificiilor în Timișoara a înregistrat o creștere alarmantă în timpul fiecărui sfârșit de săptămână și nu numai. Această practică a stârnit îngrijorare în comunitate din cauza riscurilor asociate cu utilizarea artificiilor fără autorizație, punând în pericol siguranța oamenilor și a animalelor de companie, precum și posibilele pagube materiale semnificative.
Video artificii, zona Bogdăneștilor, 6 mai 2023:
În acest context, am formulat mai multe solicitări către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Timiș, către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș și către Primăria Timișoara, în conformitate cu Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Scopul acestor solicitări a fost de a obține informații relevante cu privire la persoanele și firmele implicate în utilizarea artificiilor în Timișoara, precum și măsurile luate împotriva celor care au utilizat artificii fără autorizație. Aceste informații sunt deosebit de importante pentru a asigura siguranța comunității noastre și pentru a preveni situațiile în care artificiile utilizate fără autorizație pot pune în pericol viața oamenilor și animalelor și pot cauza pagube materiale importante.
Mai exact, am solicitat Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, ISU Timiș și Primăriei Timișoara următoarele informații concrete:
– Lista firmelor care au primit autorizație pentru a utiliza artificii în orașul Timișoara în ultimele trei luni;
– Lista persoanelor/firmelor care au utilizat artificii în aceeași perioadă fără a fi primit autorizație;
– Măsurile luate împotriva persoanelor/firmelor care au utilizat artificii fără autorizație;
– Măsurile preventive luate pentru a preveni aceste situații de utilizare fără autorizație a artificiilor.
Răspunsul poliției
În urma solicitării, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș a evitat să ne ofere un răspuns concret și ne-a comunicat că informațiile referitoare la firmele care au autorizație pentru a utiliza artificii și cele care au utilizat artificii fără autorizație sunt date cu caracter personal și sunt exceptate de la liberul acces la informare… În schimb, inspectoratul ne-a prezentat niște informații despre clasificarea articolelor pirotehnice și cerințele legale în ceea ce privește utilizarea acestora. Polițiștii ne-au mai transmis că sunt implicați în monitorizarea și respectarea condițiilor legale, iar încălcările acestor prevederi vor fi sancționate penal și contravențional.
raspuns_artificii_politie
Răspunsul pompierilor
La rândul său, Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș ne-a transmis că instituția nu are atribuții de a emite autorizații persoanelor fizice și juridice pentru utilizarea anumitor categorii de artificii dintre cele utilizate în aproape fiecare săptămână în oraș. Pompierii ne-au scris și ei aceleași informații despre clasificarea articolelor pirotehnice și cerințele legale în ceea ce privește utilizarea acestora. Dar ne-au precizat că pentru cele mai periculoase, organizarea de jocuri cu articole pirotehnice este permisă numai cu acordul primăriei, cu acordul lor și cu avizul IPJ Timiș, conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată.
Astfel, în ceea ce privește autorizațiile pentru utilizarea artificiilor în orașul Timișoara, ISU Timiș ne-a trimis să ne adresăm, atenție (!), Instituției Teritoriale de Muncă (ITM), dar și Inspectoratului de Poliție Județean și administrației publice locale pe raza teritorială în care am văzut noi că s-au organizat jocurile de artificii.
Totodată, ISU Timiș nu a omis să ne precizeze că desfășoară activități de informare preventivă a populației cu măsurile specifice tipurilor de risc, în conformitate cu atribuțiile conferite de lege. Aceste activități includ informări practice în teren, postări pe rețelele de socializare, materiale și declarații de presă.
raspuns_artificii_isu
Răspunsul primăriei
În răspunsul oficial primit de la Primăria Municipiului Timișoara, după o lună de la data solicitării (!), ne-au fost furnizate informații cât de cât relevante cu privire la utilizarea artificiilor în oraș în ultimele trei luni.
Conform acestor informații, Comisia de Avizare a Adunărilor Publice din primărie a emis un singur aviz pentru utilizarea focurilor de artificii în municipiul Timișoara. Avizul a fost acordat firmei SC Denny B SRL și a fost însoțit de anumite condiții și reglementări stricte pentru a asigura siguranța și respectarea legii.
Condițiile impuse prin aviz includ respectarea normelor privind liniștea și ordinea publică, nivelul sonorizării maxim admis, respectarea Legii Nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, aducerea locației la starea inițială prin salubrizarea zonei și asumarea responsabilității pentru siguranța participanților. Organizatorul este obligat să asigure prezența unui echipaj de ambulanță și pompieri în cazul existenței unor posibile răniri ale participanților. De asemenea, organizatorul trebuie să declare evenimentul cu cel puțin 48 de ore înainte la Inspectoratul Județean de Jandarmi Timiș.
De menționat faptul că, atenție (!), avizul este valabil numai dacă este însoțit de acordul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Timiș și de avizul ISU Timiș. Aceste măsuri și reguli, spune primăria, au fost implementate pentru a garanta că utilizarea artificiilor în municipiul Timișoara se desfășoară în condiții de siguranță și respectă legislația în vigoare.
Conform răspunsului Primăriei Timișoara, în ceea ce privește utilizarea artificiilor fără autorizație, sunt implicate și alte instituții. Potrivit Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către inspectorii de muncă din cadrul Inspecției Muncii, precum și de către polițiști.
Cu toate acestea, răspunsul Primăriei Timișoara nu a furnizat informații specifice despre măsurile luate împotriva persoanelor/firmelor care au utilizat artificii fără autorizație în ultimele luni.
raspuns_artificii_primarie
În loc de concluzii
Utilizarea artificiilor în municipiul Timișoara este un subiect de interes public, mai ales în ultimele luni când intensitatea a crescut în fiecare săptămână, generând un sentiment de panică în rândul cetățenilor, dar și al animalelor de companie. Punând cap la cap observațiile noastre din teren și informațile oficiale obținute (sau lipsa lor), putem afirma că până acum nu prea au fost făcute controale și oricine putea să tragă cu artificii în orașul ăsta și să bubuie ca la Verdun.
De remarcat, totuși, faptul că după ce am început noi să săpăm pe subiect și am trimis luna trecută solicitările respective către instituțiile de mai sus, numărul artificiilor trase în oraș a scăzut semnificativ.