Cu toate restricțiile nemaîntânite până acum, cauzate de pandemia provocată de virusul SARS-COV-2, anul 2020 s-a dovedit a fi unul încărcat de pericole de tot felul. Statisticile publicate de către I.G.P.R. referitoare la spargerile din locuințe prezintă o situație în continuare sumbră. În primele șase luni ale anului trecut, în România s-au dat – în medie – 44 de spargeri de locuințe pe zi. Deși aflat în scădere cu un procent de doar 15% față de aceeași perioadă a anului 2019, acestea se mențin la un nivel foarte ridicat ținând cont de perioadele de lockdown și restricții prin care a trecut România.
Studiul realizat de Hello Business în Timișoara pe durata lunii februarie a acestui an și a cărui rezultate au fost publicate în premieră de portalul InfoTimișoara ne arată o altă față a medialiei: 92,25% din cele 330 de gospodării din diferite zone ale orașului care au participat la această cercetare, nu dețin un sistem de alarmă.
Pentru a înțelege mai clar legătura dintre statisticile furnizate de I.G.P.R. și rezultatele studiului realizat în Timișoara, am stat de vorbă cu domnul Cristian COTABIȚIU administrator al Keystone Textel S.R.L., companie locală cu o experiență de 30 de ani în domeniul securității și sistemelor de alarmă, aflată deja la a doua generație de leadership.
Reporter: Anul acesta Keystone a intrat în cel de-al 30-lea an de activitate. Ce amintiri aveți acum, când deja ați preluat firma pentru a o duce mai departe, referitoare la începuturile acesteia?
Cristian Cotabițiu: Pot spune că m-am născut o dată cu societatea Keystone. Îmi amintesc de faptul că primul birou deschis de tatăl meu la vremea respectivă era situat în incinta hotelului Timișoara. Îmi place să spun, referindu-mă la acea perioadă, că deseori tatăl meu mergea cu copilul la birou pentru a crește alt copil: pe Keystone. Acum, când el nu mai este, eu i-am luat locul pe scaun și misiunea de a duce la următorul nivel visul său.
R: În toți acești ani, compania a instalat mii de sisteme de alarmă. Există unul cu o poveste aparte, de care să vă amintiți în mod special?
C.C: Întradevăr, este greu să găsesc în Timișoara o stradă pe care firma noastră să nu fi efectuat o lucrare. Totuși, iată un episod care m-a impresionat: în urmă cu două săptămâni am fost contactați de un client vechi al nostru. Ne-a solicitat o înlocuire a sistemului vechi de alarmă cu unul mai nou, deși cel vechi era în continuare funcțional. Am dorit să însoțesc personal echipa de instalare și montaj la acei clienți pentru a cunoaște clientul. Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că acel sistem fusese instalat în urmă cu 15 ani de către tatăl meu și echipa sa de la acea vreme.
R: Ce părere aveți, în calitate de profesionist în domeniu, despre statisticile prezentate de IGPR și rezultatele studiului realizat în Timisoara de Hello Business?
C.C: În ceea ce privește numărul furturilor din locuință, vă voi spune că hoții au existat și vor continua să existe. Cu toate acestea tehnologia sistemelor de securitate a evoluat foarte mult și am ajuns în punctul în care, dacă acum 20 de ani alarma suna în momentul în care hoțul spărgea ușa sau geamul, astăzi tehnologia de securitate are capacitatea de a anticipa și preveni intențiile acestuia din momentul în care se apropie de perimetrul supravegheat. Bineînțeles, doar tehnologia nu este suficientă. Mai este necesară și expertiza celui care întocmește proiectul și instalează, dar și bugetul clientului.
Dacă în ceea ce privește afacerile, avem o legislație care ne dă indicații cu privire la ce și cum trebuie să instalăm pentru a putea funcționa legal, altfel stau lucrurile în ceea ce privește sectorul rezidențial. Acolo, ne izbim de situații care uneori frizează absurdul. Cablări inexistente, incomplete sau pur și simplu făcute doar să poată fi arătate în cadrul vizitelor în vederea achiziției. Așa se face că în ultima perioadă primim tot mai multe solicitări de evaluare sau audit a unor presupuse lucrări de cablare.
Așadar, procentul mare al gospodăriilor care nu beneficiază de un sistem de alarmă se justifică în primul rând printr-o infrastructură de cablare deficitară, efectiv rețeaua trebuie construită de la zero dar și de o veche meteahnă a poporului român care merge pe principiul „mie nu mi se poate întâmpla” sau chiar „ce să fure?”. De aceea, pe finalul răspunsului meu deja lung, mai adaug un singur lucru: furtul din locuință reprezintă un pericol, dar mai periculos este ceea ce se poate întâmpla dacă un hoț este surprins în timp ce execută furtul. Reacțiile și întreaga situație poate lua o întorsătură dramatică în doar câteva momente.
R: În ceea ce privește pericolul la nivel local, cât de prezent este acesta? Cu câte alarme vă confruntați și ce se întâmplă atunci când sună alarma?
C.C: Pericolul este constant și îmi susțin afirmația cu numărul de rapoarte și verificări pe care le primesc în fiecare dimineață din partea departamentelor tehnice și de supraveghere. Am văzut situații din cele mai diferite: de la agenți de pază care efectuau rondul doar pe hârtie până la hoți care mergeau în locuința abia spartă în patru labe sperând să fie interpretați de către senzorii de mișcare drept animale de companie..
Atunci când alarma sună, tehnicianul nostru se prezintă la locul faptei și scanează sistemul de securitate pentru a colecta date și informații care vor fi predate organelor de poliție. Acestea înregistrează absolut orice mișcare, eroare, anomalie și comunicare transmisă către centrale și echipele de intervenție.
R: Realitatea pandemică a adus „în prima linie” și companiile de securitate. Vedem astăzi dispozitive despre a căror existență nu aveam habar și agenți de pază care măsoară temperatura la intrarea în magazine. Ce a însemnat pentru voi 2020?
C.C: Primul lucru pe care l-am observat alături de colegii mei a fost faptul că anul trecut s-au înmulțit exponențial solicitările de verificare a sistemelor de securitate de către clienții aflați în portofoliul Keystone. Noi am tradus acest aspect ca o nevoie în plus a acestora de a se simți în siguranță.
Un alt aspect l-a reprezentat introducerea în portofoliu a camerelor termice pentru termoscanare. Am identificat unul din cele mai performante produse de pe piață și primul beneficiar al unui astfel de sistem în Timișoara este clădirea VOX, unul din clienții noștri în portofoliu. Acest dispozitiv este vârful tehnologiei în categoria sa. Până anul trecut, o marjă de eroare de +/- 5 grade Celsius reprezenta o normalitate. Astăzi, +/- 1 grad Celsius poate reprezenta o problemă. De aceea, pe lângă instalarea dispozitivelor am creat și culoare de aclimatizare pentru a permite corpului să se adapteze temperaturii din clădire până să ajungă în dreptul camerei termice. Odată ajunși în perimetrul în care aceasta activează, efectuează măsurătoarea fără ca persoana să fie nevoită să adopte o anumită poziție. Este suficient ca aceasta să parcurgă în continuare circuitul de aclimatizare și procedeul de măsurătoare a temperaturii are loc.
R: De la centrale telefonice și alarme auto în 1991 la camere termice în 2021, au fost 30 de ani plini de tehnologie și inovație, s-ar putea spune. Unde și ce va fi Keystone peste următorii 30 de ani?
C.C: Am început încă de anul trecut implementarea unei strategii pe termen mediu și lung de actualizare și adaptare a valorilor pe care părinții mei au construit această această afacere. Alături de echipele noastre vom diversifica pachetele de servicii oferite și ne vom concentra pe utilizarea celor 30 de ani de experiență în beneficiul comunității prin a oferi un serviciu de audit în premieră în România. Dar nu vă voi dezvălui mai mult acum pentru a avea motiv să ne revedem în curând și să vorbim despre lansarea acestuia în Timișoara, în primă fază.