Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara au transmis azi printr-un comunicat că „au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor B. L. A., Ş. P., O. M., C. A. I., B. R., B. S. D., H. A. C., M. D. L., G. N, S. N., B. S. M. I., N. R. A., D. G. şi A. S., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri.
În fapt s-a reţinut faptul că, în intervalul 2017-2019, la nivelul municipiului Timişoara s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, având ca scop derularea de activităţi pe linia traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaină. Nucleul acestui grup a fost reprezentat de către mai mulţi exponenţi ai lumii interlope din oraş, care de-a lungul timpului au fost implicaţi şi în alte activităţi infracţionale comune (şantaje, reglări de conturi, extorcări).
Protecţia activităţilor infracţionale a fost realizată de către inculpatul B. L. A., un lider marcant al lumii interlope din municipiului Timişoara, care a asigurat protecţia principalilor dealeri, iar în cazul în care între unii dintre aceştia apăreau conflicte, inculpatul intermedia normalizarea relaţiilor, în vederea derulării fără incidente a activităţii infracţionale.
Pentru sprijinul acordat, inculpatul B. L. A era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri, fie prin oferirea de droguri pentru consum.
S-a reţinut faptul că gruparea a controlat majoritar piaţa de cocaină din oraş, marea parte a dealerilor locali şi a consumatorilor constanţi de cocaină aprovizionându-se de la membrii grupării. De asemenea, pătrunderea pe piaţa din municipiul Timişoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul şi în condiţiile stabilite de către aceştia.
Caracteristic tuturor acestor furnizori era faptul că distribuiau cocaina doar către un cerc foarte restrâns de dealeri locali şi consumatori fideli, de a căror încredere s-au asigurat de-a lungul timpului. De asemenea, furnizarea cantităţilor de droguri se realiza de cele mai multe ori în incinta unor imobile folosite de către aceştia, aspect care a făcut foarte dificilă monitorizarea sau prinderea în flagrant a furnizorilor.
Paravanul utilizat de către inculpatul B. L. A pentru acoperirea activităţilor sale infracţionale l-a constituit o societate comercială, ce are ca obiect activităţi de protecţie şi gardă, firma fiind înfiinţată iniţial de către inculpat şi preluată formal de către un apropiat al acestuia.
Prin intermediul luptătorilor angajaţi în cadrul firmei de pază şi a apropiaţilor săi, inculpatul B. L. A a avut posibilitatea de a exercita presiuni asupra foarte multor agenţi economici (în special cluburi, restaurante, săli de jocuri de noroc), a căror activitate putea fi periclitată în situaţia în care victimele nu ar fi fost de acord să cotizeze diferite sume, sub aparenţa unor contracte de prestări servicii de pază şi protecţie. De asemenea, prin intermediul acestora, s-au exercitat diferite constrângeri şi asupra unora dintre clienţii diferitor agenţi economici, care „deranjează” sau pentru alte reglări de conturi.
Totodată, inculpatul B. L. A s-a folosit şi de serviciile unor grupuri locale, cunoscute cu preocupări violente, cum este cazul unui grup coordonat de către un luptător de performanţă, cu participări la diferite competiţii de MMA, aspect care i-a atras o reputaţie specifică în lumea interlopă. Acesta, împreună cu un cerc de apropiaţi, a fost implicat în ultimii ani în multiple incidente violente, în special agresiuni îndreptate împotriva diferitor persoane, în scopul reglării de conturi sau pentru a-i determina, la solicitarea unor apropiaţi, să consimtă la efectuarea diferitor activităţi, să-şi retragă diferite plângeri penale sau acţiuni în justiţie etc.
În cvasi-majoritatea acestor cazuri, ca urmare a presiunilor exercitate de către membrii lumii interlope, victimele fie nu au mai depus plângeri, fie şi le-au retras ulterior, făcând imposibilă astfel tragerea la răspundere penală a agresorilor.
În contextul acestor activităţi infracţionale, inculpatul B. L. A le-a asigurat protecţia colaboratorilor săi, prin exercitarea influenţei pe care o avea atât în mediul interlop, cât şi în rândul organelor de poliţie, astfel încât să stopeze la timp orice demersuri judiciare care i-ar putea viza.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpatul B. L. A şi-a apropiat în timp diferite cadre de poliţie din IPJ Timiş, rolul acestora fiind acela de a-i sprijini activitatea infracţională, prin oferirea de informaţii legate de eventualele anchete care îl vizează sau de date nepublice, cum sunt cele din bazele de date informatizate ale poliţiei.
Astfel, un exemplu în acest sens, l-a reprezentat inculpatul Ilin Dragan, agent de poliţie, cu care inculpatul B. L. A a avut diferite întâlniri.
Influenţa nocivă care a fost exercitată de către relaţiile din mediul interlop asupra desfăşurării normale a activităţilor din mediul economic şi asupra siguranţei sociale, în general, a fost evidenţiat într-un eveniment desfăşurat în luna septembrie 2019, la care au participat liderii interlopi din mai multe judeţe din România.
Astfel, un important investitor a intenţionat să deschidă în principalele oraşe din ţară mai multe cazinouri, valoarea investiţiei fiind foarte mare şi având potenţialul de a-l propulsa ca principal actor pe acest segment de piaţă. Pentru a-şi asigura protecţia viitoarelor afaceri, investitorul a apelat la lumea interlopă din România, ştiind faptul că o afacere de acest profil nu s-ar putea derula în condiţii normale, fără „girul” mediilor interlope din principalele oraşe.
În acest scop, a avut loc o întâlnire la care au participat principalii lideri interlopi din oraşele importante ale ţării, respectiv din municipiile Iaşi, Sibiu, Arad, mediul interlop din Timişoara fiind reprezentat de către inculpatul B. L.A.
La data de 24.10.2019 procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara au formulat propunere de arestare preventivă faţă de 9 inculpaţi, Tribunalul Timiş dispunând arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 de zile.
De asemenea, faţă de alţi 11 inculpaţi, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”