Era în 1990, imediat după revoluție.
A fost o perioadă interesantă, în toate întreprinderile din țară muncitorii organizau alegeri pentru a înlocui organele de conducere pre revoluționare cu oameni care nu erau chiar atât de compromiși în urma colaborării cu sistemul existent până la 22 decembrie 1989.
Într-una din acele zile, la una din întreprinderile din Timișoara, muncitorii au intrat în biroul responsabilului sindical, iar unul din acei oameni îmbrăcați în salopete unsuroase și mânjite de vaselină s-a dus la acesta și foarte calm l-a întrebat:
Dumneata mai stai aici? Că noi avem niște treabă și poate te reținem.
Și pur și simplu i-a tras scaunul de sub fund.
Nu a ajuns chiar rău individul ăla rămas fără scaun, mai târziu s-a aliat cu forțele revanșarde din noul sistem și a ajuns să ocupe funcții foarte importante în oraș și chiar în acest județ.
Istorie. Dar istoria se repetă.
***
Astăzi, pentru că am avut câteva minute libere m-am jucat puțin cu noua și minunata realizare a omenirii care este ChatGPT.
I-am pus trei întrebari care îi frământă pe locuitorii orașului în aceste zile.
Prima întrebare a fost, ținând cont de contextul actual, avem criză, mai gravă decât bănuim sau decât ni se spune, țara trece prin nevoi și în viitorul apropiat nu se întrevede o speranță că lucrurile se vor îndrepta, dacă este oportună demolarea unor statui care reprezintă personalități sau evenimente din trecutul apropiat.
Răspunsul primit a fost următorul:
Cea de-a doua întrebare a fost dacă este bine să încurajăm transportul cu autoturismele personale, sau este mai bine sa descurajăm acest gen de transport.
Iată răspunsul:
Iar a treia întrebare a fost atât de puerilă încât orice cetățean dintr-o țară civilizată ar râde de mine pentru că întreb lucruri cu un răspuns atât de evident:
Cum este mai bine, ca autoritățile locale să organizeze colectarea deșeurilor rezultate din toaletarea copacilor și a spațiilor verzi, atât cele de pe domeniul public cât și din cele aflate în proprietatea cetățenilor? Sau acestea ar trebui transportate de către cetățeni la punctele de colectare amenajate?
Răspunsul a fost cel la care mă așteptam:
Ați citit domnilor edili și cetățeni ai orașului?
Laptopul ieftin la care mă joc acum și pe care l-am primit cadou pentru că era defect sugerează soluții mai bune decât cele pe care le iau, de exemplu, consilierii sau autoritățile locale.
Ținând cont de rezultatele obținute în urma acestui mic experiment cred că nu va trece foarte mult timp până când cineva, poate o persoană, poate un grup de cetățeni, va intra în sala în care Consiliul Local își ține ședințele, va pune pe masă un laptop, poate pe ăsta al meu că tot e testat în această privință, și le va pune aceeași întrebare pe care acel muncitor i-a pus-o în urmă cu peste 30 de ani acelui șef de sindicat:
Domnilor și doamnelor, mai aveti treaba pe aici, că poate vă reținem?
Pentru că, de ce am plăti niște consilieri, sau funcționari, sau niște politruci, care nu numai că consumă resurse importante, nu numai că sunt coruptibili, dar mai dau și soluții proaste, când aceștia ar putea fi înlocuiți cu un calculator care nu numai că costă cel mult 200 de euro, dar mai și dă, gratis, soluții mult mai bune, dovedind astfel inteligență artificială este mai inteligentă decât politicienii sau decât tot felul de maimuțoi cu ifose de intelectuali?
Primarul când are nelămuriri cu privire la o problemă întreabă și primește cel mai bun răspuns, iar în felul acesta nu numai că poate lua cele mai potrivite măsuri pentru bunăstarea comunității dar, un alt mare avantaj, devine singurul responsabil pentru măsurile luate.
Asta cred că este revoluția care va veni, mai repede decât ne așteptăm.