Banca Națională a României (BNR) a organizat ieri, 17 aprilie, Ziua porţilor deschise. Evenimentul a marcat împlinirea a 139 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României. Mulți timișoreni, de toate vârstele, nu au ratat această ocazie unică de a vizita frumoasa clădire de pe Bd. I.C. Brătianu, nr. 1.
Aceștia au putut să descopere la sediul BNR din Timișoara informaţii interesante despre istoria și identitatea Băncii Naționale a României, despre istoria monedei naţionale,dar şi despre iconografia banilor româneşti. Informațiile respective au fost prezentate într-o formă foarte atractivă de către Bogdan Buzuriu, șeful Biroului de Educație financiară, muzeu și comunicare. Ca un adevărat profesionist, a purtat cu stoicism grup după grup de vizitatori prin istoria BNR și a răspuns la toate întrebările venite din partea oamenilor prezenți la evenimentul premieră pentru Timișoara. Cei care au trecut pragul Băncii Naţionale, de pe bulevardul I.C. Brătianu din orașul de pe Bega, au aflat și informații despre elementele de siguranţă ale bancnotelor aflate în circulaţie, timișorenii primind și un set de materiale printate cu imagini și informații despre fondatorul băncii, Eugeniu Carada.
Nu au fost expuse lingouri și monede de aur, dar cei care au trecut pragul instituției au putut să vadă documente vechi, cu valoare inestimabilă, din istoria BNR. Au fost expuse de la procese verbale din 1922 și până la carnetul de deposit al profesorului Emil Racoviță din 1943. Bancnotele vechi care au fost de-a lungul timpului în circulație, dar și specimenele de bancnote în original au atras, de asemenea, privirile și atenția vizitatorilor.
Clădirea impozantă proiectată de arhitectul Josef Hubert, holul luxos, coloanele impunătoare și spațiile elegante au completat experiența avută de oameni în cadrul acestei vizite la BNR Timișoara.
Câteva repere istorice ale BNR:
- Legea din 29 aprilie 1880 înființează Banca Națională a României!
- Convenția din 16 decembrie 1900 schimbă acționariatul BNR prin eliminarea participației statului.
- Legea monetară din 7 februarie 1929 restabilește convertibilitatea în aur a leului.
- Statutul BNR stability prin legea dn 5 iunie 1935 consacră instituția ca bancă centrală.
- La 1 ianuarie 1947 BNR a fost naționalizată, devenind un „apendice” al Ministerului de Finanțe.
- În 1991 s-a realizat revenirea la sistemul bancar cu două niveluri, independența relativă a BNR față de puterea executivă și plasarea BNR sub autoritatea Parlamentului României.
Banca Națională a României a luat naștere în anul 1880, întemeietorul ei fiind Eugeniu Carada (1836-1910). Acesta s-a implicat în toate demersurile necesare funcționării băncii, de la elaborarea cadrului legislative și până la regulamentul de funcționare. Cu toate acestea, el nu a fost niciodată guvernator al Băncii Naționale. A refuzat această funcție din rațiuni personale în favoarea celei de director ales de acționari. Timp de aproape 30 de ani, până în 1910, la moartea sa, a îndeplinit cu onoare această funcție, implicându-se neobosit pentru funcționarea ireproșabilă a BNR, proiectul său de suflet.
Galerie Foto:
Scriem pentru timișoreni. Susțineți-ne pentru a ne păstra independența și calitatea editorială!