De la începutul pandemiei și până în data de 7 septembrie 2020, în județul Timiș au fost testate de coronavirus 114.109 persoane, ceea ce înseamnă o rată de 150 la mia de locuitori.
Performanța din Timiș poate fi comparată cu cea din marile țări europene, printre care: Marea Britanie cu o rată de 246/1.000 locuitori, Germania cu o rată de 160/1.000 locuitori sau Franța cu o rată de 124/1.000 locuitori.
Solidaritatea în domeniul sănătății și implicarea totală instituțiilor a făcut posibilă această rată de testare în județ, iar cu această ocazie DSP Timiș mulțumește tuturor părților pentru efortul și implicarea de care au dat dovadă.
„Perioada tumultoasă pe care o trăim, având la bază o pandemie a timpurilor moderne, generează numeroase dezbateri pe diverse teme. Una dintre acestea o constituie testarea populației pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus, temă mult dezbătută de specialiști din toate domeniile.
Inclusiv Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a făcut o analiză în ceea ce privește testarea la nivelul marilor țări europene, dintre care amintim Marea Britanie cu o rată de 246/1.000 locuitori, Germania cu o rată de 160/1.000 locuitori și Franța cu o rată de 124/1.000 locuitori.
La nivelul județului Timiș, un deziderat al luptei împotriva răspândirii infecției cu noul coronavirus rămâne creșterea capacității de analiză și testare a populației pentru aceastâ afecțiune.
Solidaritatea în domeniul sănătății și implicarea totală instituțiilor a făcut posibilă testarea, de la începutul pandemiei și până în data de 7 septembrie 2020, a unui un număr de 114.109 persoane, ceea ce reprezintă o rată de 150/1.000 locuitori.
Au fost depuse eforturi susținute pentru ca în cel mai scurt timp să fie acreditate unitățile de specialitate care realizează testarea RT-PCR, stabilindu-se totodată și o prioritizare a cazurilor. În prezent, la nivelul județului Timiș funcționeaza 11 laboratoare acreditate, dintre care 10 sunt incluse în cadrul Programului Național.
Toate acestea au fost posibile și cu implicarea Direcţiei de Sănătate Publică Timiș în coordonarea acțiunii de testare la nivel județean, reușind să asigure permanența laboratoarelor acreditate, inclusiv în perioada zilelor libere.
În rândul probelor efectuate în județul Timiș se regăsesc atât testele realizate în cadrul Programului Național, conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică cât și cele efectuate la solicitarea marilor companii ca și metodă de prevenție și protejare a locurilor de muncă. Totodată, în perioada sezonului estival a crescut și adresabilitatea populației către aceste laboratoare, tot mai multe persoane conștientizănd necesitatea confirmării stării de sănătate.
Prin urmare, rezultatul obținut reflectă un efort comun, motiv pentru care se cuvine să mulțumim și să transmitem felicitările noastre întregului personal din laboratoarele acreditate pentru testare RT-PCR, în mod special celor care s-au aflat în prima linie încă de la începutul luptei cu acest virus.
Totodată, mulțumirile noastre se îndreaptă și către managerii unităților sanitare din județ, precum și către unitățile din domeniul educației și învățământului universitar (Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara, Universitatea de Științe Agricole si Medicină Veterinară a Banatului), Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, care au contribuit la fiabilizarea acestor laboratoare.
Transmitem întreaga noastră recunoștință autorităților publice locale, prin a căror implicare a fost asigurată susținerea materială, inclusiv pentru testarea personalului angajat în cadrul unitățile sanitare. Cu sprijinul acestor instituții au fost depășite, cu mai mare ușurință, situațiile complexe generate de această perioadă.
Toate acestea ne motivează în continuarea luptei împotriva noului coronavirus și avem convingerea că împreună vom reuși”, au transmis, vineri, reprezentanții DSPJ Timiș.