După nenorocirile din Turcia și Siria, dar și după cutremurele de zilele trecute de la noi, mulți timișoreni se întreabă sau încearcă să-și reamintească când au fost construite blocurile mai vechi din oraș. Dacă au fost făcute înainte de 1977 sau după, cu norme mai bune privind siguranța la seism.
Pentru cele de mai jos țin să-i mulțumesc și domnului Lucian Muntean, cel care mi-a pus la dispoziție fotografiile din colecția sa și mi-a reîmprospătat memoria cu anumite date privind acest subiect.
Așadar, în 1970 încă nu era nimic construit în partea dreaptă a bulevardului Gheorghe Lazăr, doar terenul viran rămas după desființarea unităților militare care fuseseră acolo.
Eu m-am mutat în Circumvalațiunii II în 1972 (de fapt, cum scriam luna trecută, nu i se spune Zona Dacia, cu toate că așa îi zic cei veniți mai nou în Timișoara). Atunci, în 1972, erau construite câteva blocuri.
În 1974-1975 fusese construită deja întreaga zonă, cu excepția blocurilor din jurul pieței Dacia. Astea au fost construite cândva în 1977. În 1978 când am plecat în armată, întreaga zonă era terminată.
Circumvalațiunii I fusese cam terminată cândva înainte de 1969.
În Zona Soarelui au început să construiască blocurile puțin mai târziu decât în Circumvalațiunii II-III, dar în 1981 era deja construit tot cartierul, mai puțin blocul cel nou de pe strada Uranus care a fost făcut cândva după 2000.
Construirea Căii Șagului a fost începută prin 1965-1966.
Ca o curiozitate, bulevardul Liviu Rebreanu în 1980 era o cloacă împuțită în care înotau rațe și gâște, nicio mașină nu putea să intre acolo.
***
Vedere de pe Palatul Neptun spre Cetate, 1915. Se poate observa Palatul Poștelor și în dreapta Seminariu Romano-Catolic, actualul cămin UMF. În partea stângă sunt liceul de băieți (Loga) și cel de fete (Carmen Sylva), dar și vilele „Margit” și „Szana”.
***
Bulevardul Republicii, vedere spre Opera, 1964. Se poate observa că era deja construit blocul de lângă Modern-Materna, și fosta „Alimentara” de la parter.
***
Construirea blocurilor de la Gara de Nord, 1964-1966.
***
Blocurile de la Gara de Nord, 1969.
***
Bastionul Theresia, 1950-1975. În fundal se vede Zona Tipografilor (Take Ionescu), deci aceasta a fost construită înainte de 1975.
***
Iunie 1969. Blocurile de vizavi de Piața 700. În colțul din stânga-sus se văd blocurile din Circumvalațiunii I.
***
1974, Spitalul Județean. Blocurile din apropierea acestuia încă nu existau.
***
Spitalul Județean și blocurile din jur, 1977.
***
Zona Tipografilor, 1979. Totul este de mult terminat.
***
Caraiman, 1967. Cam pe atunci au fost terminate și blocurile acelea.
***
Stadionul 1 Mai, 1968. Calea Girocului și Zona Soarelui încă nu existau.
***
Complexul Studențesc, 1964.
***
Universitatea de Vest, 1968.
***
Complexul Studențesc, 1969.
***
Complexul Studențesc și Universitatea de Vest, stânga sus, 1970.
***
Bălcescu, 1970-1986. Din câte țin minte, blocurile alea s-au construit cândva prin 1975.
***
Circumvalațiunii la sfârșitul anilor ’60. În marginea din dreapta avea să se construiască ulterior Circumvalațiunii II. În partea de sus este Mehala.
***
Circumvalațiunii I, pe Gheorghe Lazăr, 1968.
***
Circumvalațiunii II, 1975, în partea stângă. În dreapta e Circumvalațiunii I. Se construiau blocurile cu 10 etaje de pe Gheorghe Lazăr. Cele cu 4 etaje din spate existau deja de câțiva ani.
***
Zona Dâmbovița, 1980. Se lucra la blocurile de acolo.
***
Calea Șagului, 1975.
***
Bulevardul Liviu Rebreanu în 1980. Ca o curiozitate, toată strada era o cloacă împuțită în care înotau rațe și gâște. Bineînțeles că mașinile nu puteau intra pe strada aia.
***
Sala Olimpia, 1975. Blocurile din apropiere s-au făcut cândva prin 1980-1985.
***
Casa Tineretului, 1976.
***
Cam astea ar fi blocurile „noi” despre care știu eu. Apropo, la blocurile astea făcute de comuniști eu le spun noi, chiar dacă acum cei mai tineri dintre noi le zic vechi. Celor făcute înainte de război le spun vechi 🙂
Ca o altă curiozitate, mai jos vedeți o manifestare de genul Cântarea României sau ceva asemănator. Chestia interesantă este că poza aceea imensă cu Ceaușescu nu era reală iar cei de acolo nu o vedeau, aceea era o imagine electronică suprapusă peste filmări la montaj. 🙂
Fotografii: colecția Lucian Muntean
Blocul din intersectia Gh Lazar cu Circumvalatiunii a fost cladit in 1982.
Îți mulțumesc
in sfirsit im pot completa colectia (nostalgica) de fotografii
Dixy
Pe fosta str. Plăvăț, actualmente bd. Liviu Rebreanu, în 1977 am început școala generală (nr. 9) și nu îmi aduc aminte sa fi văzut nici o rata sau vre-o gâscă, cu atât mai puțin vre-o baltă. E adevărat ca nici str. paralelă, Eneas nu erau asfaltate dar nu îmi aduc aminte sa fie fost „coacă”.
Corect! Eu am copilărit în zonă. Mă dădeam cu patine cu rotile pe bulevardul care se construia pe bucăți prin 87-88 la 13 ani, dar știam zona de ceva timp. Nu a fost ”o cloacă împuțită” defel, cel puțin în anii 80! Din contră! Erau niște case superbe care ne țineau pe noi copiii la respect și care aveau și povești / legende. Erau case mari de oameni înstăriți. Iar blocul turn din Soarelui de pe strada Uranus nu a fost construit în anii 2000, este construit în anul 1987. Cred că un jurnalist ar trebui să fie un pic mai atent la culegerea informațiilor!
Îmi vine să râd, „colecția L. M.”. „Culegătorii” nu sunt colecționari. Poate-și va expune vreodată „colecția”, într-o expoziție, scoase la imprimantă 🙂
De la strada „Caraiman” la Piatra Craiului … e cale lungă. Mulți văd, puțini pricep.
De la strada „Caraiman” la Piatra Craiului … e cale lungă. Mulți văd, puțini pricep.