Cuantumul impozitului pe clădiri şi autoturisme va rămâne neschimbat în anul 2020 pentru contribuabilii timişoreni, evenimentele culturale de orice fel şi cele sportive vor fi scutite total de impozitare, în perspectiva anului Capitalei Culturale Europene 2021, dar municipalitatea introduce taxa de salubrizare, pentru a creşte gradul de curăţenie a oraşului.
Un proiect de hotărâre de consiliu local iniţiat în acest sens, prevede că pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren sau a impozitului pe mijloacele de transport, datorat pentru întregul an de către contribuabilii persoane fizice, până la data de 31 martie a anului 2020 se acordă o bonificaţie de 10%, la fel ca şi până acum.
„Activităţile pentru spectacolul de teatru, balet, opera, opereta, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiţie sportivă internă sau internaţională, dar şi în cazul oricărei alte manifestări artistice decât acestea se impozitează cu 0%”, arată proiectul.
În schimb, pentru că deşi municipalitatea a creat multe facilităţi gratuite populaţiei pentru păstrarea curăţeniei oraşului, dar rampele clandestine de gunoi au continuat să apară, se vor mări semnificativ amenzile, până la 2.500 de lei, pentru toţi cei care nu respectă aceste norme civice, de la aruncatul mucurilor de ţigări la întâmplare până la depozitarea pe domeniul public a reziduurilor de orice fel, vegetale, casnice sau rezultate din construcţii.
De asemenea, apare taxa specială de salubrizare pentru timişorenii care nu au încheiat contract cu operatorul ecologic local Retim.
„Taxa de salubritate este una cu destinaţie specială şi are drept scop acoperirea cheltuielilor serviciului de colectare, transport, depozitare şi neutralizare de deşeuri municipale nepericuloase de la persoanele fizice şi juridice care nu au contract cu operatorul de servicii de salubrizare stabilit de Consiliul Local Timişoara”, arată proiectul de hotărâre locală.
Această taxă va fi achitata de persoanele fizice cu domiciliul de reşedinţa în Timişoara care nu au încheiat contract de prestări servicii, cu operatorul de salubrizare. În cazul în care persoanele somate nu se prezintă la sediul Retim în termen de cinci zile lucrătoare de la data somării pentru a semna contractul, operatorul este îndreptăţit să solicite Poliţiei Locale Timişoara obţinerea datelor persoanelor în cauză.
sursa Agerpres