Marunțișuri de zi cu zi.
O experiență pe care am făcut-o zilele trecute.
De pe Martirilor, intersecția cu Naturii, până la Kaufland-ul de pe Gheorghe Lazăr.
Cu troleibuzul+pe jos de la MIU pâna la Kaufland, pornire la fix 8.30: 35 de minute. Așa este în fiecare zi lucrătoare.
Pe jos: fix 35 de minute.
Alaltăieri, pentru că ploua, am luat taxi, fix la 8.30: același traseu a fost parcurs în fix 35 de minute.
Sunt curios dacă cuiva i s-a aprins un LED în cap și va face ceva pentru a rezolva această problemă.
Tot cu circulația, traversez în urmă cu jumătate de oră Gheorghe Lazăr, pe la cele 4 semafoare de la intersecția cu Cetății.
Eu sunt un om care merge relativ repede, pasul meu de plimbare înseamnă cam 6 km/oră.
Chiar și așa, într-un verde este imposibil să traversezi mai mult de ⅔ din zebra aceea.
Mă întreb ce fac cei în vârstă care nu pot să meargă atât de repede. E adevărat că au niște refugii să aștepte până semaforul se înverzește din nou, m-am uitat la o doamnă în vârstă, a făcut două opriri până a reușit să traverseze, dar asta nu înseamnă “un oraș pentru oameni”.
Tot cu semafoare, pe Rebreanu, la intersecția cu Martirilor, pentru cei de pe Rebreanu semaforul durează 2 minute și 15 secunde.
Pentru cei de pe Martirilor semaforul durează 20 de secunde.
Astea sunt doar câteva exemple de semaforizare liberală inteligentă. Iar ăștia de acum pur și simplu nu au habar despre ce ar trebui să facă. Sau nu vor.
Îmi spune lumea că s-a scumpit gunoiul.
Și că nu mai ai voie să arunci deșeurile vegetale la menajere că te amendează gunoierii. Că gunoaiele și gunoierii au ajuns să facă legi în țara asta, au dreptul să dea amenzi. Că cică așa ar fi și la Germania. Despre „sperrmüll” și alte chestii ca la Germania nu au auzit, ei au auzit numai despre lucrurile care le convin și care le maximizează profitul în dauna cetățenilor.
Pe mine nu prea mă interesează chestia asta, că eu stau la bloc și nu am în casă nici copaci, nici iarbă. Dar mă gândeam…
OK, nu le mai arunci acolo, le pui separat.
Dar în cazul ăsta nu ți le ia nimeni din fața casei.
Și atunci ce faci?
Chiar are cineva nesimțirea să le ceară cetățenilor să-și ducă singuri deșeurile alea vegetale undeva la mama dracului?
Că o întreagă planetă spune că nu e frumos să folosim mașinile. Poate nici nu avem mașini, că avem alte valori în viață decât un căcat de mașină pe care să o folosim ca să le facem treaba unora care iau tot mai mulți bani pentru ceva ce refuză să facă ca lumea.
Oare nu observă nimeni că mânăria asta cu gunoiul a ajuns prea departe și că cineva ar trebui să-i pună capăt?
A început iarăși isteria cu petardele.
Nu cu mult timp în urmă am dat de unul din ăsta care a mai și vrut să sară la mine. Nu era un copil sau un adolescent ci un adult.
Pentru că m-a și amenințat când i-am atras atenția că nu face bine ceea ce face am dat telefon la 112, în 5 minute au venit doi polițiști și l-au luat să-i facă poze din față și din profil și să-l amprenteze. Pentru că folosirea petardelor este interzisă în țara asta, cu excepțiile specificate de lege.
Dar nu cetățenii ar trebui să facă asta, în locurile unde astfel de lucruri se întâmplă des ar trebui pur să facă pândă un polițist local, atât pot să facă și ei, mai ales că unii au leafă mai mare decât polițiștii adevărați. Că pe vremea când încă aveau voie să se ia de cei care-și plimbau câinii erau tare viteji.
Să știți domnule Primar, domnilor și doamnelor consilieri locali și domnule șef al poliției locale și nu în ultimul rând domnule prefect, că dumneavoastră sunteți vinovați pentru fiecare petardă care bubuie în orașul ăsta. Pentru fiecare copil care-și pierde un deget sau un ochi, chiar și pentru fiecare cățel sau pasăre care moare de inimă pentru că s-a speriat de căcatul ăla de petardă. Că nu cetățenii i-au angajat pe polițiștii locali și nici pe șeful lor. Și cetățenii trebuie doar să respecte legile acestei țări, dar responsabilitatea aplicării lor le revine autorităților.