Fermieri din vestul țării ocupă centrul Timișoarei cu tractoare și mesaje puternice de protest.
Astăzi, 20 ianuarie, este practic a doua zi de când fermieri din vestul țării și-au adus utilajele agricole în centrul Timișoarei, ocupând în totalitate parcarea de la Modex. Acțiunea lor, care a început joi seara, este autorizată până pe 24 ianuarie, iar protestul a atras atenția prin organizarea exemplară și mesajele puternice.
Revendicările fermierilor – Un apel la schimbări urgente în agricultură
Fermierii din Timiș au adus astăzi în prim-plan o serie de revendicări menite să combată problemele din sectorul agricol. Printre acestea se numără solicitarea de subvenții egale cu vestul Europei, condiții de creditare favorabile, ajutoare pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina, și prioritizarea cerealelor românești în detrimentul celor ucrainene în portul Constanța.
Mesaje pertinente pe pancarte și problemele fermierilor
Fermierii și-au exprimat nemulțumirea și prin mesaje vizibile pe pancarte. Printre acestea se regăsesc: „CE-I PREA MULT… E PREA MULT! AJUNGE!!!”, „RESPECTAȚI MUNCA NOASTRĂ! AJUTAȚI UCRAINA, NU DISTRUGEȚI ROMÂNIA!”, și „PLĂTIȚI SUBVENȚIILE! ÎN LOC DE BANI, PRIMIM SUPRACONTROALE!”.
Situația actuală și cerințe urgente
În cadrul protestului, fermierii solicită subvenții la timp, condiții de creditare avantajoase, și sprijin pentru pierderile suferite din cauza evenimentelor din Ucraina. Ei aduc în discuție și problemele cu prețurile îngrășământului și scăderea prețului cerealelor.
„Pe lângă contextul politic care este în momentul de față la noi, avem probleme destul de mari la nivel de țară, probleme peste tot, în medicină, probleme în infrastructură, probleme în transporturi peste tot avem probleme.
Problemele cele mai mari pe care le avem noi fermierii, le avem în agricultură. În momentul de față cred că cea mai mare problemă este decapitalizarea noastră. Știm cu toții de ce am ajuns aici. Din punctul meu de vedere și din analizele pe care le am făcut, cea mai mare problemă este prețul îngrășământului din anul 2022 – 2023 și prețul cerealelor scăzut în contextul care este.
Ce am cerut:
1. Subvenții egale cu vestul Europei
2. Condiții favorabile de creditare
3. Ajutoare pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina
4. Culoare prioritare pentru cerealele românești din Portul Constanța și nu pentru cerealele ucrainene
5. Plata subvențiilor la timp
6. Restricții pentru panourile fotovoltaice pe categoriile de teren fertil
7. Simplificarea avizării pentru irigațiile locale, pentru că în vestul țării știți și voi că avem probleme mari cu băltirile în unele zone și în zonele unde avem dealuri putem acumula
8. Un an de grație pentru ratele bancare
9. Derogare pentru GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei teren nelucrat, pârloagă) și eliminarea lor în perioada următoare
10. Legea asigurărilor, pentru că nu avem o lege a asigurărilor care să ne asigure corect seceta. Știi și dumneavoastră că în anul 2022 am avut cea mai mare secetă din ultimii 20 de ani, majoritatea fermierilor la porumb nu cred că am trecut de 2 tone”, au transmis de la microfon reprezentanții fermierilor din vestul țării.
Ocuparea parcării Modex și durata protestului
Agricultorii au adus în Timișoara 20 de utilaje moderne și scumpe, din localitățile Livezile, Tomnatic, Voiteg și Sanandrei. Acestea vor rămâne la Modex până pe 24 ianuarie. Fermierii își expun provocările în fața opiniei publice, cerând de la politicieni măsuri imediate pentru a salva agricultura românească.
foto+video (c) Viorel Vașadi