Pentru că la vremuri de rahat se impun măsuri adecvate, reprezentanții cei mai vizibili ai capitalismului occidental, lanțurile de magazine, au făcut și ei ce au putut:
Fie că au mărit prețul hârtiei igienice, fie că au păstrat prețul, dar au redus dimensiunea acestora.
Rezultatul este că acum ne ștergem la cur cam de 2-3 ori mai scump decât o făceam în urmă cu un an, pe vremea asta.
Metode asemănătoare se aplică și la alte produse.
Pungile cu chipsuri sunt la fel de mari și de umflate, dar cantitatea de produs din interior este mai mică. Pentru că nimeni nu se uită la gramaj, toată lumea se uită la dimensiunea pungii.
Sau credea cineva că ăia bagă în pungile alea azot, ca să păstreze produsele proaspete? Aiurea, le umflă cu aer ca să pară mai mari.
Cu un raft mai încolo veți găsi șampoane, detergenți și alte chimicale la prețul normal, dar veți găsi și alte asemenea produse care au lipite pe ele o mică etichetă cu un măr verde, sau un cerculeț verde, sau ceva de genul ăsta.
Sunt exact aceleași produse, dar comercianții au constatat că 70% din cumpărători le preferă, chiar dacă sunt puțin mai scumpe, pentru că mărul sau cerculețul ăla verde sugerează ideea de „Bio”.
Dacă pe borcanul de compot, peste capac, pui o hârtie cu niște motive naționale și îl legi cu o bucată de sfoară ordinară, poți să ceri mai mult decât pe celălalt, cel cu un capac alb din tablă, produs în exact aceeași fabrică, din exact aceleași fructe și după aceeași rețetă. Pentru că oamenilor prin sfoara aia li se sugerează că este un compot natural, făcut în casă, fără conservanți sau ceva de genul acesta.
Niciodată acumulatorul mașinii de găurit cumpărată la preț de chilipir din supermarket nu va ține tot atât de mult ca cel al mașinii de găurit cumpărată într-un magazin specializat. Pentru că și chilipirul costă.
Merge doamna vanitoasă în supermarket să-și cumpere niște bluejeans noi.
Impresia ei este că poartă 35, așa că primii pantaloni pe care-i încearcă vor fi mărimea 35. Merge în cabine de probă, se dezbracă, se îmbracă, se dezbracă din nou, o adevărată bătaie de cap.
Cei care studiază lucrurile astea au constatat că dacă pantalonii ăia sunt prea mici, doamna respectivă nu mai încearcă, în marea majoritate a cazurilor, altă pereche, ci pleacă fără să cumpere nimic.
De aceea în multe lanțuri de magazine s-a aplicat “metoda reducerii măsurilor”:
Numărul înscris pe etichetă este cu unul-două numere mai mic decât cel real.
Doamna încearcă și există două variante, fie că pantalonii sunt buni, așa că îi cumpără, bucuroasă că nu s-a îngrășat deloc, fie că sunt puțin mari, dar doamna e fericită că a mai slăbit puțin, așa că încearcă altă pereche mai mică.
Șmecheria asta nu este valabilă numai pentru pantaloni și nu numai pentru doamne.
Un alt truc este amplasarea luminilor în cabinele de probă în jurul oglinzii, astfel încât când te uiți în oglindă să nu se creeze umbre.
Astfel cea care probează se vede mai frumoasă, nu se mai văd toate ridurile și cutele alea de pe față, iar șansele de a cumpăra produsul încercat în cabina de probă cresc.
Fotografii cunosc trucul ăsta de o veșnicie.
La un moment dat am cumpărat o carte, direct de la autorul acesteia.
Când am făcut comanda am avut la dispoziție 3 variante de preț, 30 de lei varianta online, 50 de lei varianta tipărită și 50 de lei varianta tipărită și cea online.
Mi s-a părut că am pus mâna pe un chilipir dacă pot să cumpăr cu 50 de lei două variante ale cărții la același preț ca cel intermediar, la care aș fi obținut doar cartea tipărită.
Nici nu am mai observat prețul de 30 de lei care mi-ar fi oferit exact ceea de ce aveam nevoie, o carte pe care să o citesc.
Nu degeaba se spune că acel autor este un geniu al finanțelor. De fapt nu e chiar un geniu, dar probabil învățase trucul ăsta de undeva.
Ați observat că în Malluri nu există niciunde ceasuri?
Pentru că scopul este să vă pierdeți cât mai mult timp acolo, nu să vă grăbiți.
Dacă ați fost la un optician, probabil că ați văzut acolo un dispozitiv, ei spun că este un fel de computer care își măsoară ochii.
Numai un iresponsabil v-ar prescrie niște ochelari pe baza măsurătorilor făcute de acea jucărie.
De fapt scopul acelui dispozitiv este să nu simțiți cum trece timpul, atunci când în sala de așteptare sunt prea mulți pacienți.
Un angajat de duzină îmbrăcat cu un halat alb vă pune la acel “computer” și vă dă senzația că cineva se ocupă de dumneavoastră și folosește tehnica de vârf, scumpă, pentru a vă rezolva problema.
Probabil o să și plătiți pentru că nu v-ați plictisit așteptând pe un scaun până vă vine rândul.
Șmecheria cu acumulatorul mașinii de găurit se aplică și în alte domenii.
La un moment dat, în urmă cu mulți ani, o prietenă și-a cumpărat un telefon mobil din oferta unui operator.
A primit telefonul după două zile, dar a constatat că nu avea un cablu de descărcare a pozelor făcute cu telefonul.
Și era un cablu dedicat care nu se găsea niciunde în România.
Am găsit până la urmă un astfel de cablu pe un site din Germania, cablul a sosit în câteva zile, dar am constatat ca nu se întâmpla nimic, în continuare pozele nu puteau fi descărcate.
Am săpat puțin și în final am găsit o mică notificare undeva pe un site, pur și simplu telefoanele vândute la ofertă de acel operator erau varianta ieftină, fără modulul care permite transferul de date prin cablu.
Am pățit-o și eu câțiva ani mai târziu, tot dintr-o ofertă a unui operator de telefonie mi-am cumpărat o tabletă.
Niciodată tableta aia nu a funcționat ca una de exact același model cumpărată din alt magazin, fără nici o ofertă.
De atunci, dacă este necesar să schimb telefonul, odată la 4-5 ani, întotdeauna îl cumpăr fără nici o ofertă.
Ați câștigat într-un fel oarecare o reducere la un produs. Este minunat, veți putea cumpăra acel produs cu 20-30% mai ieftin. Și dacă toț ați câștigat ceva, veți cumpăra acel produs sau serviciu.
Ceea ce nu ați remarcat este că de fapt cheltuiți niste bani pe care în alte condiții nu i-ați fi dat.
Sunt doar câteva din nenumăratele trucuri folosite de comercianți.
Dar mai sunt multe altele.