Numele Pascotă a ajuns să fie cunoscut la nivel mondial în lumea motociclismului. A devenit celebru în Banat încă din anii ’50, de pe vremea lui Ilie Pascotă, iar astăzi, la mai mult de jumătate de secol, a reușit să depășească granițele României prin Ionel, nepotul, și Patrick, strănepotul lui Ilie.
Aflați povestea uimitoare a familiei Pascotă și istoria ei în lumea motociclismului!
Pasiunea pentru motociclism a trecut de la Ilie la fiii săi Ionel și Petrică. La rândul lui, Ionel i-a insuflat această dragoste fiului său ce nu îi moștenește doar talentul, dar și numele. După Ionel Junior același drum îl urmează și Patrick în prezent. Cât despre întreaga familie Pascotă: numărul 20 este numărul lor norocos, iar când nu îi vezi pe motocicletă, aceștia conduc fanfara din Giroc.
Ilie, cel dintâi
Undeva prin anii ’36, înainte de război, Ilie Pascotă a adus prima motocicletă în satul său natal. Nu știa că avea să devină un adevărat sportiv, preocupările lui inițiale fiind legate de mecanică. Încetul cu încetul a început să se antreneze pe ulițele din sat, ca mai apoi să se înscrie în diferite concursuri ce se organizau în Timișoara. Nu a reușit să participe foarte mult, căci la statutul pe care îl avea, provenit dintr-o familie de țărani, „lumea bună” nu era pregătită să îi recunoască talentul. Însă după război, sportul pe care Ilie îl practica din pură pasiune ajunsese să fie organizat la București, la nivel național. Cu pași rapizi, tânărul motociclist își face un nume și se înscrie la Clubul „Locomotiva” din Timișoara, unde devine antrenorul secției „Moto”.

După aproximativ 10 ani de la achiziția motocicletei, Ilie cucerește locul doi la Cupa Balcanică din București. Reușita nu i-a fost o simplă întâmplare, căci în 1947 și 1948 a devenit campion al țării la clasa 350 cmc. Un adevărat maestru al depășirilor și al vitezei, Ilie a continuat să participe la diferite concursuri atât în țară, cât și în afara ei, până în 1955, când avea să se întâmple nefericitul accident. Ilie își joacă ultima cursa, în care sfârșește sub roțile unui camion chiar pe drum spre un concurs din Turnu-Severin.
Ionel și fratele Petrică
Crescuți și antrenați de însăși tatăl lor, Ilie, cei doi fii ai campionului nu s-au lăsat puși la pământ de tristețe și de doliu și au vrut să ducă numele pe culmi și mai înalte.
În august 1955, Ionel și Petrică concurează la Craiova, unde fiul cel mare, Ionel, participă chiar cu motocicleta tatălui său. Urmează decenii întregi de victorii pentru cei doi frați Pascotă, Petrică ieșind învingător chiar în prima sa cursă cu motocicleta „Matra” de 98 cmc.
Pasiunea pentru acest sport îl ține pe fiul cel mic, Petrică, 35 de ani activ, ani în care cucerește titlul de campion național de cinci ori, iar pe cel de vicecampion de șapte ori. Rămâne pe podium de încă zece ori, primind bronzul.
Ionel nu s-a dat jos de pe motocicletă 45 de ani, dedicându-și energia și iubirea singurului sport care îl făcea să se simtă mai aproape de tatăl lui. Între anii 1970-1979 a ieșit de șase ori pe primul loc, obținând titluri de campion naţional. A ocupat podiumul de douăsprezece ori cu titlul de vicecampion și de douăzeci și una de ori clasându-se pe locul trei. Titlurile sunt câştigate la clase diferite, însă toate la curse de viteză. Au fost ani de muncă în spate pentru a trăi o asemenea glorie ce a culminat în 1979 când Ionel a primit titlul de maestru al sportului.

După ani de activitate Ionel s-a retras, asumându-și rolul de antrenor al fiului său Ionel Jr. Un tată dedicat și un antrenor răbdător, cu o istorie în spate și multă muncă, Ionel a reușit să facă din fiul său cel mai titrat motociclist din istoria României, cu peste 40 de titluri de campion, rămânând în stânga lui ca sfătuitor.
Ionel Pascotă, juniorul
„Al treilea e cu noroc” după cum se spune în popor. Mânat de pasiunea moștenită de la tată, unchi și bunic, în 1993 Ionel Pascotă participa la prima cursă de moto la Timișoara, iar trei ani mai târziu câştiga şi primul titlu de campion naţional la 50cm. Urmează o perioadă de aur a sportivului ce se întinde din 1996 până în 2014 în care reușește să adune 32 de titluri de campion naţional la toate clasele de viteză.

În plus, sportivul posedă multiple rezultate europene şi balcanice. Așa cum mi-a povestit acesta, una dintre amintirile lui preferate ține de un concurs de la Craiova:
„Tata în 21 august 1955 la Craiova a câștigat două categorii: clasa de 350 si 500. Eu de când am început să concurez până azi, am fost o singură dată în viața mea la concurs la Craiova, mai exact în 21 august 2005, unde am câștigat două clase, supersport si superbike. Deci exact la 50 de ani, în aceeași dată, aceeași duminică am câștigat și eu cum a câștigat tata două categorii”.
„Marele mezin” Patrick
Ultimul va fi cel dintâi – pare să se aplice și în această familie. La numai 8 ani, Patrick Pascotă a obținut Titlu de Campion Național, iar de la 14 ani posedă titlu de Campion European. Într-o discuție cu el mi-a povestit că își amintește cum la vârsta de 4 ani a urcat pentru prima dată pe o motocicleta, iar la 4 ani jumătate a câștigat pentru prima dată locul I la un concurs din Arad. De atunci nu reușește să redea decât câteva imagini, însă de pe la 5-6 ani evocă mai închegat cum a început să se dea pe motor de 50 KTM de motocross și supermoto. Ca mici ritualuri, Patrick își face o cruce înainte de a se urca pe motor și înainte de start. Din discuția cu el am înțeles că este un sport în care nu știi niciodată pe ce loc vei ieși și trebuie mereu să rămâi perseverent și concentrat în fiecare secundă:
„La ultima cursa din Grecia de anul trecut am plecat de pe locul V, am ajuns pe III după care pe I. M-am întors înapoi pe V și în ultimele două ture am reușit să ajung pe II, iar înainte de finish l-am luat pe cel din față și am câștigat cursa”.

În prezent nu mai este antrenat de tatăl lui, însă își amintește cu drag și de acele momente. Nu l-a simțit vreodată prea dur și îl consideră cel mai bun prieten. Pe viitor își dorește să câștige cât mai multe titluri și poate chiar să ajungă la un campionat mondial.
Prin Patrick, familia Pascotă a ajuns la a patra generație de campioni în lumea motociclismului.