Deschiderea expoziţiei intitulată „Materie reînsufleţită” a avut loc vineri, 16 octombrie 2020, la Muzeul de Artă din Timişoara, în Piaţa Unirii. Vernisajul este rezultatul colaborării între Fundaţia InterArt Triade din Timişoara, Fundaţia European ArtEast din Londra şi Muzeul de Artă din Timişoara, operele de artă fiind împrumutate din colecţiile Mathijs Erdman (Olanda) şi Arthur Trawinski (Portugalia/Polonia).
Expoziţia celor trei artişti vizuali: olandezul Jaap Wagemaker, polonezul Tadeusz Kantor şi japonezul Shinki Tajiri prezintă publicului lucrări de pictură şi sculptură din perioada anilor ’50.
„Materie reînsufleţită” oferă o nouă viziune a artei, trei artişti cu abordări diferite prin care se încearcă o reînnoire a trecutului, trecerea de la o dimensiune la alta. Expresiile creative care pun în valoare lumea artistică dintr-o perspectivă a distrugerii, a omenirii după cel de-al Doilea Război Mondial.
- Jaap Wagemaker (1906-1972), născut în Olanda, expune în creaţiile lui elemente din natură, combinând forme naturale cu cele artificiale. Noile încercări artistice, concepute în anii ’50, au început să conţină şi elemente neobişnuite, cum sunt: metalul, pielea, deşeurile, lemnul parţial degradat. Picturile lui Wegember: „Alb Rece”, „Structure grise”, având o tehnică mixtă pe pânză exprimau universul, puterea mistică din spatele unui lucru. Pentru el arta a fost o energie asupra materiei, a tot ceea ce vedem zi de zi.

- Tadeusz Kantor (1915-1990), născut în Polonia, fost regizor de teatru, teoretician al artei şi pictor, arată prin picturile sale spontaneitatea, întâmplarea, o explozie a subconştientului. Arta vizuală a lui Kantor s-a conturat după 1956, astfel prin creaţiile „Peinture”, „Compoziţie” combină un întreg proces de interpretare a obiectelor pe pânză.

- Shinkichi Tajiri (1923-2009), american de origine japoneză, s-a mutat în Europa la sfârşitul anilor 1940 şi a întâmpinat noi încercări de a-şi găsi propria identitate în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Prin lucrarea „Pământ ars”, realizată în 1950 printr-o tehnică aparte, „fier pictat roşu”, marchează propriul său trecut, dar şi grele urmări ale timpurilor de atunci. Chiar dacă el nu trăise niciodată în Japonia, ceea ce a transmis prin sculpturile lui este în concordanţă cu spiritul artei japoneze. În centrul operelor sale se află războiul şi viaţa, prin care artistul doreşte să accentueze durerea, moartea şi tărâmurile spirituale.

Expoziţia „Materie reînsufleţită” poate fi vizitată la parterul Muzeului de Artă din Timişoara, până la data de 16 noiembrie 2020, de marţi până duminică. Explozia renaşterii şi a lumii exprimată de cei trei artişti ne poate da încrederea că arta face parte din noi.