După cum se știe deja în lumea donatorilor de sânge (dar s-a răspândit și în cercul imediat următor, al potențialilor donatori), bonurile de masă care se oferă pentru o „donare neretribuită” (hai să nu intrăm foarte tare în figura asta de stil – este clar că primirea bonurilor își are rolul ei în existența donărilor) au crescut, ca valoare, la 280 de lei. Ceea ce a făcut ca porțile centrelor de donare să fie aproape rupte de doritori, la începutul anului 2024.
Eu un lucru rău, sau de strâmbat din nas (așa cum am văzut, la tot felul de kkk-iști ai neprihănirii, pe rețelele de socializare)? Nu, deloc. E un mod de a te descurca. Pur și simplu, s-a găsit o cale pentru nevoia enormă de sânge. Centrele de donare au nevoie de sânge, ca să dea spitalelor. Spitalele au nevoie de sânge să își bifeze procedurile, iar tu, ăla cu șapca albă țuguiată a manierelor sociale, nu vei refuza, pentru fi-ta, de pe masa de operație, sângele venit din partea cuiva care a donat pentru că i-s necesare bonurile de masă. Pentru că utile sunt pentru toți.
Așadar, avem un nou an, o soluție implementată deja, și o mare de oameni. E bine. Marea va scădea încetișor, se va ajunge într-o matcă. Până atunci, cum asaltatele centre au fost pune în situația de a se adapta condițiilor noi, e bine să iei act de schimbările colaterale, bune sau rele.
Rugămintea conducerii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină este ca oamenii care vor să doneze să consulte pagina www.ctstimisoara.ro. Asta ca să nu ajungi la centrul respectiv, și să fii refuzat de la donare.
Dar să vedem și ce noutăți avem. Spicuim de pe respectiva pagină, dintr-un anunț de anul acesta, ce pare că a rămas pe rol, pe care îl găsim aici:
https://www.ctstimisoara.ro/2024/01/04/avem-nevoie-de-sange-in-fiecare-zi/
„Numărul maxim de donatori care pot dona sânge în Centrul Regional de Transfuzie Timișoara este de 120 în fiecare zi, de luni-vineri, între orele, 7:30-13:30.”
E clar că numărul donatorilor a crescut major, dar nu e ok, după părerea mea de vechi donator de sânge, să se limiteze, printr-un factor NECUANTIFICABIL din exterior, donarea. Aș schimba decizia asta și aș pune ca la alimentară: toți cei care sunt în incinta Centrului până la 13 vor fi luați la donare, chiar de se va sta mai mult în primele zile. Acel „mai mult” nu va ajunge să pericliteze situația potențialului donator și nici nu va duce la penibilul de a refuza donatorul cu numărul 121, care a venit cu inima mare să doneze, și pe toți cei de după el, care, după o astfel de experiență, poate nu vor mai avea chef de excursii frustrante, mai ales iarna. Și nici nu va ține personalul mult mai mult, neretribuit, ca, de exemplu în fanteziile ministrului Rafila legat de cutremure.
Aș folosi, de mai e pe rol, un alt instrument de triere (care oricum se aplică, dar l-aș anunța public): județele/țările cu molime incompatibile donării. Oricum, oamenii mint, cum spune Doctor House, dar măcar să mintă asumat, dacă tot aleg să bată drumul.
E penibil și frustrant să nu știi cum să te organizezi, de vrei să donezi, ca să ajungi între cei 120. Să ne gândim că, după o vreme, chiar cu bonurile aferente, se va ajunge iar la situația de a se cerși sânge, și poate cei refuzați acum nu vor mai dori să se implice.
În altă ordine de idei, avem și bucata aceasta de anunț: „Pentru reducerea timpilor de asteptare va rugăm să vă programați online folosind aplicația Donorium sau aplicația BlooDoChallenge”. (Sic!) Cum vedem, măcar nu mai scrie că aceia ce au folosit aplicațiile vor fi luați înainte. (Iar dacă se întâmplă fără să se anunțe, îndemn la rebeliune). Ceea ce oricum era aberant și nedrept. Și, de stăm să socotim, nu scurtează timpii de așteptate. Doar, pentru timpul de dinainte de „cota 280”, dădea o oarecare încredere celor de la centrele de donare că le vin donatorii.
O ultimă sugestie pentru Centru: modulați enunțul cu „Vă așteptăm la donare doar dacă ați mâncat un sandwich cu 2 ore înainte de a veni” – aveți mulți donatori noi și… riscați să o ia literalmente, ceea ce nu e chiar ok. Nu vă veți bucura după un sandwich cu multă slănină.
Așadar… avem bănuți mai mulți alocați pentru poveste (dar nu uitați nici de ziua liberă, reducerea la transport în Timișoara și altele) și avem și sânge mai mult ce se strânge. Dar să ne și ajutăm reciproc – consultați pagina respectivă, vedeți de lista întreagă de condiții de donare, cei care încă nu le știți, nu înroșiți liniile telefonice – dar dacă totuși aveți ceva de întrebat, cei de la centru promit că se va răspunde puțin mai politicos decât în primele zile ale anului, când au fost asaltați cu cereri de informații.
Totuși, cei care vin acum la donare pentru prima dată, din cauza acestor bănuți de pe tichete, ar fi bine să se gândească la ceva – nefiind donatori fideli, unii nu știu anumite reguli de protecție, și pot avea boli în stadii incipiente, ce nu pot fi detectate prin testele ce se fac. Ar fi, totuși, util să nu mintă la chestionare. „Un om care vine numai pentru niște bani este un om care în niciun caz nu ne va spune că a fost bolnav de nu știu ce, pentru că știe că nu mai primește banii”, declara, acum câteva zile, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna, dr. Andy Rosin, pentru weradio.ro (de unde textul a fost furat, fără citare, și de alte publicații).
Și… singurul lucru care nu se schimbă: e nevoie de sânge în fiecare zi.
Ramona Băluțescu