Prezent în Timișoara vineri, 21 august, premierul Ludovic Orban vorbit despre moțiunea de cenzură, considerând că depunerea acesteia în vacanţa parlamentară este o acţiune neconstituţională şi a afirmat că niciun partid sau lider politic „nu poate să îşi bată joc de această instituţie” şi să o folosească ca „mijloc de campanie electorală internă”.
„Să vedem ce moţiune de cenzură va fi. Astăzi, am depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care am invocat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Privitor la moţiunea de cenzură, din punctul nostru de vedere nu poate fi depusă decât în sesiune normală, în sesiune ordinară, nu poate fi depusă în vacanţa parlamentară. Pe de altă parte, acceptând prin absurd că s-ar putea depune o moţiune în sesiune extraordinară, care e de fapt o prelungire a sesiunii ordinare pe perioada vacanţei parlamentare, până la începutul sesiunii ordinare următoare, oricum nu s-a întâmplat, eu nu ţin minte ca în 30 de ani să se fi întâmplat o asemenea situaţie, să se depună moţiune de cenzură în plină vară, în vacanţă parlamentară. Mai mult decât atât, moţiunea se depune într-o sesiune extraordinară, ea să fie citită într-o altă sesiune extraordinară şi posibil să fie votată în altă sesiune extraordinară sau în sesiunea ordinară. Din punctul nostru de vedere este neconstituţional, instituţia moţiunii de cenzură este o instituţie democratică fundamentală, scrisă în Constituţie, care permite unei majorităţi parlamentare să înceteze activitatea unui guvern, dar eu consider că niciun partid politic şi niciun lider politic nu poate să îşi bată joc de această instituţie aruncând-o în derizoriu şi transformând moţiunea de cenzură, un instrument democratic, într-un mijloc de campanie electorală internă”, a declarat, vineri, premierul Ludovic Orban la Timişoara.
Referitor la migrarea primarilor de la un partid la altul, Orban a declarat că nu este de acord cu traseismul politic şi a cerut presei să trateze echidistant acest aspect, cu privire la toate partidele politice, nu doar la PNL.
„Nu sunt de acord cu traseismul politic. Eu sunt membru al aceluiaşi partid politic în care m-am înscris din septembrie 1990. Avem o decizie a Biroului Politic Naţional privitor la cooptarea de primari. Sunt decizii care au fost luate, acum nu mai poţi întoarce lucrurile. Dar chiar mă deranjează când văd că se arată cu degetul doar în direcţia PNL. Vă rog să urmăriţi candidaturile tuturor formaţiunilor politice şi veţi vedea că toate acestea au luat candidaţi de la alte partide politice, nu numai PSD, ci şi altele au luat membri ai PNL cu sutele, candidând pe listele lor. Sunt împotriva traseismului politic şi sunt convins că mass-media trebuie să prezinte traseismul politic, dar în mod obiectiv, privitor la toate formaţiunile politice”, a mai spus Ludovic Orban.
Fiind întrebat de ce nu a respectat legea privind majorarea pensiilor cu 40%, Ludovic Orban a declarat că nu crede că vreun român îşi poate imagina că nu s-ar fi făcut această majorare dacă ar fi existat bani care să asigure plăţile şi în anii următori.
„După cum bine ştiţi, orice lege poate fi modificată prin altă lege sau prin ordonanţă de urgenţă. Noi am modificat această lege prin ordonanţă de urgenţă, am inclus creşterea pensiilor cu cât este posibil astăzi, adică creşterea punctului de pensie cu 14%. Nu cred că îşi imaginează vreun român că dacă noi am fi avut banii la dispoziţie să creştem pensiile cu 40% şi dacă am fi fost siguri că putem plăti pensiile crescute cu 40% în 2021, 2022, nu am fi mărit cu 40%”, a spus premierul.
foto: Constantin Duma