A rămas mai puțin de o săptămână.
Pe cine votăm duminică?
Unii vor spune că pe unul din candidați, pentru că a făcut parcări și șosele în locul fâșiilor inutile de iarbă și a copacilor de pe marginea spațiilor carosabile.
Alții vor spune că nu pe acel candidat, pentru că a făcut parcări și șosele în locul fâșiilor de iarbă și a copacilor de pe marginea spațiilor carosabile.
Probabil că fiecare din noi cam știm deja pe cine votăm pentru funcția de primar.
Dar asta este numai un sfert din ceea ce avem de făcut în cabina de vot. Duminică trebuie să-i alegem și pe președintele comitetului județean și pe consilierii locali și cei județeni.
Cu președintele CJT este cam ca și la primar, alegeți o persoană. Probabil despre numele înscrise acolo ați mai auzit câte ceva.
Dar cu ceilalți e mai greu, aceștia sunt pe niște liste, iar dumneavoastră va trebui să alegeți nu anumite persoane, ci un grup propus de o organizație…
Întrebarea care se pune este cum am putea găsi un algoritm care să ne ajute să alegem candidații cei mai merituoși, fără a fi influențați de propaganda extrem de agresivă pe care o vedem în presa din ultimele zile și pe rețelele de socializare.
Pentru început, de aici putem să descărcăm un fișier care cuprinde numele și prenumele, formațiunea politică și alte date ale candidaților din județul în care locuim.
Deschidem lista și constatăm că sunt mulți, numai pentru Timișoara tabelul cuprinde peste 800 de persoane.
În dreptul fiecărei persoane este înscrisă funcția pentru care candidează.
Căutăm consilierii locali și îi luăm la rând.
Despre un nou candidat nu știm precis ce va face, el promite, dar toți promit. Poate e cinstit, dar poate se va dovedi că e un hoț.
Dar despre cei care au avut deja diverse funcții se șțiu deja o mulțime de lucruri.
Pe cei care știm că nu și-au făcut datoria cum trebuie, sau că au profitat de funcția avută, îi marcăm din start cu roșu, pentru că ar trebui să fim tare idioți să votăm pe cineva despre care știm că e un hoț sau un incompetent.
La fel putem face și cu cei care nu au făcut ce am fi dorit noi să facă. Dacă cineva a fost de acord cu țăierea copacilor, nu mai poate fi crezut că acum va face altfel nici dacă îl vedem cum sădește el cu mânuțele lui copaci noi în oraș. Un mincinos și-a pierdut dreptul de a mai fi crezut.
Puteți să eliminați și candidații ale căror echipe fac propagandă mincinoasă sau discriminatorie în defavoarea altora, dacă mint în campanie, sigur vor minți și după aceea.
După care începem să căutăm pe Google informații despre fiecare din ei. Nu neapărat despre toți, dacă știm că o anumită formațiune politică a avut în administrația precedentă doar, de exemplu, două posturi de consilieri locali, e greu de crezut că în aceasta va avea mai mult de vreo 5. Așa că în cazul respectivei formațiuni ajunge să căutăm informații despre primii 5 candidați din listă, cei eligibili.
Găsim de exemplu pagina aceasta de Facebook a unei candidate.
E cu verdeață, cu Vienna, deci probabil fata asta o să încerce să facă în așa fel încât să devenim mai europeni, să avem și noi mai multe spații verzi, aer curat, lucruri din astea. Dacă dorim și noi aer curat, vegetație, parcuri și un oraș mai sănatos și mai sigur pentru noi și pentru familia noastră, o marcăm cu verde. Dacă însă mașina este pentru noi cea mai mare realizare a vieții și dorim parcări betonate și șosele cât mai largi, o marcăm cu roșu, pentru că un astfel de candidat este opusul a ceea ce ne dorim.
Îl luăm pe altul la rând, de exemplu pe acesta:
Aflăm că e medic, numele său apare pe o mulțime de siteuri, lucrează în mai multe locuri, deci e apreciat din punct de vedere profesional. Nu găsim – cel puțin în primele 2-3 pagini – informații negative despre el.
La un moment dat îi găsim adresa.
Dintr-o scurtă vizită pe Google Street View aflăm că locuiește într-un bloc comunist, deci e posibil să fie mai curând un medic din specia Leon Dănăilă decât unul care se îngrașă din durerea pacienților. Îl marcăm și pe el cu verde dacă considerăm că pentru un medic principala grijă trebuie să fie binele pacienților, sau cu roșu dacă considerăm că un medic trebuie să fie un gospodar a cărui principală grijă trebuie să fie binele său și al celor apropiați…
O altă sursă interesantă de informații sunt declarațiile de avere, mai ales că din acestea putem afla dacă cei care au ocupat o funcție oarecare au profitat de pe urma ei.
În România nu prea s-au făcut lucruri importante, ultima invenție remarcabilă a fost stiloul ăla al lui Petrache Poienaru, și dacă ne gândim bine și aia a fost făcută la Paris. De aceea nici mari averi nu ar trebui să existe.
Poate există și excepții, eu nu le cunosc, dar în general marile averi românești s-au făcut fie ilegal sau pornind de la un capital obținut ilegal, fie imoral, din tot felul de mânării care au legături cu statul.
De aceea eu personal sunt de părere că strângătorii ăștia nu prezintă nici cea mai mică încredere.
Dar fiecare din noi gândește altfel. De aceea, dacă considerați că prima grijă a cuiva care ocupă o funcție ar trebui să fie asigurarea bunăstarii sale, adunând ca un șobolan, îl veți marca cu un semn verde, acordându-i șansa de a fi ales, el sau gruparea din care face parte. Dacă însă considerați că o astfel de persoană ar trebui să se ocupe în primul rând de nevoile comunității, atunci marcați-l cu roșu asigurându-vă că nu îl veți alege nici din greșeală .
Mai există și alte indicii, dacă de exemplu căutăm imagini despre cineva, despre un pictor de exemplu, și în loc de poze ale lucrărilor sale găsim pozele persoanei respective, înseamnă că omul ăla este un narcisist care nu prea are ce arăta, dar își face singur reclamă.
Am făcut acest test cu medicul de mai sus. Așa cum e și normal am găsit o mulțime de rezultate relevante, dar nu am găsit nici măcar o poză a persoanei respective.
Dacă însă căutăm numele altei persoane, tot medic, în loc de poze de cabinete medicale, coperți ale unor lucrări științifice, grafice sau alte lucruri legate de această profesie, găsim o înșiruire de nenumărate portrete. Noroc că acesta din urmă nu candidează.
Căutați un CV-ul al candidatului, dacă e un CV prea frumos în care scrie că a făcut o mulțime de lucruri și a absolvit nenumărate școli, este posibil să fie vorba despre cineva care pur și simplu a învățat să facă CV-uri, dar asta nu înseamnă că știe să facă și alte lucruri. Sau e pur și simplu un mincionos.
Povestea cu “are multă școală deci ceva tot trebuie să fie în capul lui” era valabilă în anii ‘70, acum poți avea multă școală și dacă ai părinți care să ți-o plătească.
Eliminați și plimbăreții, e puțin probabil ca cineva să fie astăzi de stânga și după 6 luni de dreapta, acela nu este decât un derbedeu care merge oriunde i se promite că va obține ceva. Și ceva-ul ăla nu este numai indemnizația aia pe care o primește un consilier local, ci mult mai mult.
Căutați o listă a formațiunii politice respective în care sunt înscrise și meseriile candidaților, ar fi de preferat să alegem oameni care au o meserie și știu să facă ceva.
Și pentru a nu vă lăsa păcăliți țineți cont de faptul că director sau antreprenor poate să se declare oricine care își face un SRL și că titlul de manager de diverse feluri este de multe ori acordat pentru a compensa un salariu prea mic.
Mare atenție! Nu vă limitați la listele de candidați ale partidele politice, de multe ori candidații independenți au făcut de-a lungul timpului o mulțime de lucruri valoroase pentru comunitate și nu le-au făcut pentru că le-a cerut partidul, sau pentru a mai obține niște pământuri sau ceva, ci pentru că așa au crezut ei că este bine. Cu ăștia ar trebui de fapt să începeți.
În final, nu trebuie decât să numărați care listă sau candidat are un procent mai mare de marcaje verzi, sau un procent mai mic de marcaje roșii, și ați aflat care este lista sau candidatul pe care ar trebui să puneți ștampila.