Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech se bazează pe una dintre cele mai inovatoare și mai avansate tehnologii, adoptată și de alte două mari companii aflate în competiție: germana Curevac și americana Moderna, care colaborează pentru descoperirea vaccinului împotriva pandemiei cu Organismul de Cercetare a Bolilor Infecțioase din SUA (NIAID), condus de Anthony Fauci, dar și cu Coalition for Epidemic Preparedness Innovation (CEPI).
Toate cele trei vaccinuri sunt în a treia și ultima fază a studiului clinic și toate trei sunt vaccinuri cu ARN. Vaccinurile de acest tip folosesc secvența materialului genetic al noului coronavirus, și anume acidul ribonucleic (ARN), mesagerul molecular care conține instrucțiunile pentru construirea proteinelor virusului. Utilizarea ARN mesager (mARN) a fost o alegere dictată de necesitatea de a putea produce vaccinuri într-un timp scurt, obținând un răspuns imunitar optim.
Obiectivul este de a administra direct mARN, care controlează producția unei proteine împotriva căreia se dorește declanșarea reacției sistemului imunitar. În cazul virusului responsabil de pandemie, proteina este Spike, gheara moleculară utilizată pentru a prinde celulele sănătoase și a le invada. Pentru a transporta instrucțiunile pentru a determina celulele să producă proteina Spike sunt folosite navete biologice mici realizate din lipide.
Proteina Spike a fost una dintre primele identificate, este bine cunoscută și s-a observat că sistemul imunitar uman este capabil să o recunoască. De îndată ce se întâmplă acest lucru, imunitatea organismului stimulează producția de celule B, care produc anticorpi, și de celule T, specializate în distrugerea celulelor infectate.
După testele preclinice, efectuate în laborator, fiecare vaccin și fiecare medicament sunt testate pe om în trei faze:
- Faza 1 – efectuată pe un număr mic de voluntari sănătoși, trebuie să ofere răspunsuri cu privire la siguranță;
- Faza 2 – efectuată pe un număr mai mare de oameni, trebuie să dea primele răspunsuri cu privire la efecte;
- Faza 3 – efectuată pe un număr foarte mare de persoane, trebuie să dea răspunsuri cu privire la eficacitate.
sursa: rador