Redacție October 22, 2019

 

În 2008 Timişoara a fost în calculele germanilor de a deschide o fabrică aici, dar aceștia au ales până la urmă oraşul maghiar Kecskemét (aflat la 80 de kilometri de Budapesta) pentru o investiţie (în primă fază) de peste 800 de milioane de euro şi aproape 5.000 de locuri de muncă.

 

Prezenţa companiei la Timişoara ar fi însemnat înfiinţarea unui număr important de alte firme conexe care ar fi creat locuri de muncă, scrie adevărul.ro.

 

Germanii de la Daimler AG au decis, în 2008, să deschidă o fabrică în Ungaria. Kecskemét a câştigat în faţa Timişoarei, pentru că maghiarii aveau la acea oră drumuri mai bune şi s-au dovedit a fi mai serioşi în negocieri. Autorităţile de la Budapesta au declarat construcţia fabricii de la Kecskemét drept prioritate naţională încă din 2008, în timp ce rechinii imobiliari din România au umflat artificial preţul terenurilor din zonă.

 

„În primul rând, a câştigat infrastructura şi faptul că suntem convinşi că oamenii de aici vor respecta termenele şi toate promisiunile. A contat şi calitatea specialiştilor şi a meseriaşilor”, a declarat Michael Freis, director fabricii, la inaugurare.

 

La acea vreme, România avea autostrăzi doar în planurile Ministerului Transporturilor, nu exista linie de cale ferată de mare viteză (Arad are, la ora actuală, şi autostradă, şi tren de mare viteză), la 60 de kilometri este aeroportul din capitala Ungariei, iar autorităţile locale şi centrale au vorbit despre afacere în timp ce negocierile trebuiau să fie confidenţiale, să se facă cu uşile închise.

 

Înainte ca Mercedes să aleagă Ungaria, existau informaţii că fabrica germană s-ar putea deschide în Polonia sau România. După ce germanii au început discuţiile cu autorităţile din Timişoara, s-a aflat că amplasamentul pentru investiţie s-ar afla de 10 kilometri nord de Timişoara.

Citește și:  Incendiu la mansarda unui bloc de locuințe din Timișoara, zeci de persoane evacuate

Mercedes negocia deja cumpărarea de teren în Timiş pentru investiţia anunţată de 800 de milioane de euro, iar acest lucru a dus la creşterea preţurilor la teren.

 

Istoria se repetă sau nu, dar în prezent compania Volkswagen a anunţat că întrerupe etapa de negociere cu Turcia, pentru realizarea unei fabrici de automobile în Turcia, datorită operaţiunilor militare pe care turcii le-au declanşat în nordul Siriei. Această informaţie a adus din nou speranţe României, una din cele cinci ţări cu care Volkswagen a purtat negocieri. Se aşteaptă ca germanii să analizeze din nou oferta ţării noastre, zona aleasă fiind un teren de 1.100 de hectare la ieşirea din Arad.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*