Proiectul „Copiii și Opera”, al Asociației Enthousiasmos, susținut de corurile Academiei de Arte „Lugoj Clasic”, cadrul unei acţiuni cu finanţare din partea Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023, oferă, luna aceasta, o serie de concerte în această lună, în Timiș. Au avut loc deja concertele de la Chizătău, Belinț și Boldur, și urmează cele din 23 iunie, de la Lugoj, la Teatrul Traian Grozăvescu, de la orele 19.00 și din 24 iunie, de la Timișoara, la Casa Tineretului, de la orele 19.00. Ceea ce aparte, legat de corurile respective, este că la ele participă și copii de la Centrul de Plasament Lugoj.
Înființarea corurilor de copii (Corul Mic și Corul Mare) ale Academiei de Arte „Lugoj Clasic” a avut loc în cadrul primei ediții a Academiei de Arte, în septembrie 2022. La apelul mezzosopranei Aura Twarowska, directorul artistic al proiectului, au răspuns peste 85 de copii din Lugoj și din împrejurimi. Datorită acestui număr, copleșitor de mare, și a diferențelor de vârstă (copii între 2 ani și jumătate și 19 ani), organizatorii și maestra de cor, prof. Claudia Crețiu, au hotărât organizarea copiilor în două coruri, cu repertorii diferite și cu timpi de repetiție diferiți.
Dar, după cum anunța mezzosoprana Aura Twarowska, un element de noutate este că, începând cu acest proiect, Corul de Copii al AALC se bucură de trei membri noi: Armando, Robert și Manuel, de la Centrul de Plasament Lugoj. Aura a relatat că a fost la Centrul de pe str. Bocșei, vara aceasta, le-a testat auzul și vocea și a ales cinci copii pentru cor, dar doi dintre ei nu au avut curajul să încerce a se integra într-un grup nou. Dincolo de asta, toți copii din Centru vor participa, ca spectatori, la concertul din Lugoj, din 23 iunie, de la Teatrul Traian Grozăvescu.
Am rugat-o pe Aura să ne vorbească despre munca ei extinsă spre Centrul de Plasament Lugoj.
– Am aflat despre audiția făcută la Centrul de Plasament Lugoj. Este prima ta colaborare cu ei? Dacă da, spune-mi puțin despre cum ți-a venit ideea, dacă nu, te rog detaliază relațiile cu instituția.
– Am o colaborare indelungată cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, prin doamna Monica Trușcă, director. La edițiile anterioare, copii de la centre de plasament din oraș și împrejurimi au participat la evenimente ale Festivalului Lugoj Clasic. Îmi amintesc acum evenimentele de la Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie, Spectacolul de statui vivante din Piața I. C. Drăgan, sau Oamenii Cetății – în vizită la doamna Gabriela Tomoni/Atelierul Larissa Shoes, spectacolele de teatru pentru copii, în sala Teatrului Traian Grozăvescu etc. De asemenea, în ediția a VIi-a FILC, am avut un spectacol special pentru copiii de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică, de pe strada Făgetului, susținut de Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, din Timișoara. Evenimentul a avut loc la invitația doamnei Luminița Hușanu, sefa centrului. Odată cu înființarea Corului de Copii, îmi doresc să implic copiii de la centrele de plasament, activ, în procesul artistic, facilitându-le, totodată, ocazia de a se integra în grupuri noi, de a socializa, de a se bucura de ceea ce oferă lumea de dincolo de zidurile centrelor de plasament.
– Așadar, pentru cele două coruri cu care lucrezi, ți-ai dorit și anul acesta să ai și copii din centre de plasament. Cum curge o astfel de audiție? Cum a fost vara aceasta, în Lugoj? Nu sunt puțin dezamăgiți copii care nu sunt aleși, nu sunt cumva speriați de amploarea lucrurilor care vor urma, cei aleși?
– La Lugoj a fost mai mult decât o audiție, a fost o întâlnire informală, în care am râs și am glumit mult. Inclusiv testarea a fost ca o joacă. De la început i-am învățat „regula” numărul 1 în operă: dacă cineva execută/interpretează corect, ceilalți trebuie să aplaude și să strige „Bravo!”. Și asta a relaxat mult atmosfera. Primul excercitiu a fost ritmic, al doilea melodic și al treilea ritmico-melodic. De la început le-am explicat că nu toti avem aceleași talente, că s-ar putea ca niciunul să nu aibă talent muzical – sau, cine știe?, toți. Copiii au înțeles și au luat testarea ca o joacă, foarte plăcut surprinși de primul exercitiu (cel ritmic), la care toti au fost foarte buni, și la care au primit, fiecare dintre ei, multe aplauze și „Bravo!”-uri. Diferențierea s-a făcut începând cu al doilea exercițiu. Din păcate, sunt destul de speriați de ideea de a încerca o integrare într-un colectiv nou. Dar atât eu cât și maestra de cor vom face tot ce ține de noi ca să îi păstrăm și să le dăm încredere în ei.
– Ce înseamnă a face cunoștință cu lumea operei pentru copii dintr-un oraș ce nu are o scenă de operă?
– Copiii au căutat pe net date despre ce cântam, au făcut research. De exemplu, una dintre prezentările unei opere o face una din fete, la alta sunt eu în dialog cu ei – au citit din proprie inițiativă despre operele acestea. Copiii și-au dat seama că, prin operă, se pot transforma în mai multe caractere, personaje, și am văzut că-i impresionează faptul că într-un moment sunt sclavi evrei, apoi soldăței într-o piață din Sevilla, în altă bucată muzicală sunt vânători etc. Au studiat și cum era cu poporul evreu în Egipt și cum plângeau pentru țara lor. Ei încă nici nu fac mare diferență între genurile de muzică dar e bine să le abordeze de mici pe toate. Am trecut prim mai multe genuri de muzică și în toamnă o să lucrăm și prima piesă vocal-simfonică, preclasică.
– Cu cine mai colaborezi pentru a lucra cu acești copii instituționalizați?
– Atât eu, cât și maestra de cor, Claudia Crețiu, ne-am dorit să invităm în cor copiii de la centrele de plasament din Lugoj si acum sperăm că se vor integra cu bine. Noi două avem o colaborare excelentă, bazată pe o prietenie construită încă din copilărie. Claudia a studiat în București, eu în Timișoara, apoi am plecat în Viena și, iată-ne acum peste ani, lucrând împreună, cu bucurie, la acest proiect de suflet. De asemenea doresc să menționez și buna colaborare cu Andrei Văcariu, șef al Centrului de plasament Lugoj.
Ramona Băluțescu