Clădirea istorică de la intersecția străzilor Eugeniu de Savoya și Augustin Pacha din Timișoara, unde Alexandru Ioan Cuza și-a petrecut ultimele două nopți pe pământ românesc în drumul său spre exil, rămâne o bijuterie prea puțin cunoscută timișorenilor și turiștilor.
Alexandru Ioan Cuza și Drumul Spre Exil
Cuza, artizanul recunoașterii internaționale a României în 1862, a fost forțat să abdice și să plece în exil după șapte ani de domnie. În 1866, a ales să se stabilească în Imperiul Austriac, iar drumul său spre Viena l-a purtat și prin Timișoara.
De ce Timișoara?
Istoricul Ioan Hațegan a explicat la Radio Timișoara de ce Alexandru Ioan Cuza a ales să treacă prin orașul nostru și să poposească aici pentru două nopți. Conform lui Ioan Hațegan, gara Timișoara Nord era cea mai estică gară a Europei în care venea trenul direct de la Viena. Aici, Cuza a găsit cea mai rapidă cale de a continua drumul spre exil, evitând astfel speculațiile și controversele.
Cazare Regală la Hotelul „Der Trompeter”
În perioada 7-8 martie 1866, Cuza a ales să se cazeze la hotelul „Der Trompeter”, situat la intersecția străzilor menționate mai sus, lângă Piața Unirii. Hotelul, astăzi un imobil istoric restaurat, a fost mărturia unor întâlniri cruciale și omagii din partea românilor bănățeni.
Clădirea de la numărul 6, cu două etaje și un turn pe colț adăpostește o istorie impresionantă. Hotelul a fost frecventat de personalități precum Iosif al II-lea și Franz I, împăratul Austriei. Din păcate, în perioada socialistă, clădirea a fost naționalizată și destinația sa schimbată.
foto (c) Viorel Vașadi