Aseară m-am uitat la un documentar interesant despre alimentație.
Era vorba acolo despre ce au mâncat oamenii de-a lungul timpului, începând cu perioada în care erau încă maimuțe și până acum.
Am aflat astfel o mulțime de lucruri interesante, printre care faptul că oamenii au început să se alimenteze nesănătos începând cu perioada când au trecut de la stadiul de vânători și culegători la cel de agricultori.
Concluzia era că o alimentație sănătoasă ar fi “paleo alimentația”, adică un regim în care oamenii mănâncă carne, inclusiv pește, semințe și diverse forme de nuci, dar nu cereale, zahăr și alte lucruri procesate.
Dar, un regim și mai sănătos este regimul mediteranean, unde la „paleo alimentație” se adaugă unele produse apărute ulterior, cum ar fi laptele, iaurturile și brânzeturile și vinul, mai ales vinul roșu.
Iar culmea unei alimentații sănătoase ar fi cea din Sardinia, dacă ținem cont că acolo oamenii trecuți de vârsta de 100 de ani, în deplinătatea puterilor mentale și fizice, nu sunt o raritate.
Pentru că nu aveam nici cea mai mică idee despre ce mănâncă oamenii în Sardinia, m-am jucat puțin cu cel mai nou prieten inteligent pe care îl am, îl cheamă PI, și l-am rugat să-mi facă un meniu pentru 7 zile, 3 mese/zi, cu ceea ce se mănâncă în Sardinia. L-am rugat să înlocuiască denumirile italiene cu echivalentul românesc și chiar să înlocuiască unele feluri de mâncare cu echivalentele de la noi, în condițiile în care se păstrează același aport de substanțe nutritive și microelemente, de exemplu să înlocuiască ouăle de țipar cu ceva care crește la noi, în România.
Mi-a sugerat chifteluțe de viezure la cuptor.
Cred că a fost o glumă, trebuie să recunosc că e o glumă mult mai subtilă decât mă așteptam de la, practic, un program de calculator.
Iată rezultatul din care veți afla, printre altele, că este mai bine să mâncați dimineață tort de lapte și cappuccino decât fulgi de ovăz de la supermarket:
Luni:
Mic dejun: Pâine neagră cu unt și miere, cappuccino
Prânz: Spaghete cu brânză și smântână sau mămăligă cu brânză și smântână
Cină: Branzino al forno (pește la cuptor), cartofi noi fierți, legume și fructe
Marți:
Mic dejun: Pâine cu roșii și brânză, suc de portocale
Prânz: Chiftele de porc, mămăliguță, castraveți murați
Cină: Salată de roșii, castraveți și ceapă sau salată de vinete cu brânză feta și alune sau salată de cartofi cu ceapă, roșii și oțet, brânză și fructe
Miercuri:
Mic dejun: Biscuiți cu lapte, caffè latte
Prânz: Salată de roșii cu pâine prăjită, șuncă și brânză
Cină: Paste cu varză, vin alb local
Joi:
Mic dejun: Gogoși cu gem, cappuccino
Prânz: Ravioli cu brânză, salată verde
Cină: Miel la cuptor, fasole verde, desert de fructe
Vineri:
Mic dejun: Crostata di ricotta (tartă cu brânză), suc de portocale
Prânz: Supă de fasole cu cârnați, pâine artizanală
Cină: Chiftele marinate, salată verde
Sâmbătă:
Mic dejun: Pâine de secară, caffè latte
Prânz: Aragosta alla catalana (aragosta în sos de roșii și usturoi), cartofi noi fierți
Cină: Spiedini di maiale (șnițele de porc), fasole verde, desert de fructe
Duminică:
Mic dejun: Torta della nonna (tort cu lapte), cappuccino
Prânz: Spaghetti alle vongole (spaghete cu scoici), mămăliguță, castraveți murați
Cină: Pui la cuptor, fasole verde, desert de fructe
Mai rămâne să-mi conving soția să gătească ce spune Pi-ul că e bine să mâncăm.
Ar mai exista o variantă:
Citește și: Istorie recentă – Ce mâncau timișorenii în anii ‘60-’70