Mihnea Mihalache-Fiastru, autorul volumului „Expres” (Curtea Veche Publishing, 2019) s-a întâlnit cu cititorii din Timișoara miercuri, pe 26 iunie, în frumoasa librărie din Piața Unirii, La Două Bufniţe.
Discuția, liberă și presărată cu umor fin, a fost moderată de Vlad-Marko Tollea (jurnalist la Vice România) și a fost urmată de o sesiune de autografe.
Vlad-Marko Tollea vorbind despre autorul volumului EXPRES, Mihnea Mihalache – Fiastru:
„Mihnea e hipsterul Bucureștiului, mi-a zis un prieten pe care-l respect.
Într-adevăr, după ce l-am cunoscut, aș zice că se confirmă povestea. În plus, l-aș descrie drept cameleon, indiferent că stă cu pungașii care ascultă de heroină sau cei care bagă manele.
E unul dintre puținii oameni care s-a prins. S-a prins cum e cu intelectualii, băiețeala, viața în sectoarele care radiază din cartiere către Piața Romană sau TNB și retur. Viața lui „Atenție, se închid ușile” și „coborâți la următoarea”. Un trafic prin ceea ce noi, timișorenii, cunoaștem drept Expres, dar nu la modu’ botu-n telefon și bula-i a mea.
Jonglează unghiul narativ de zici că-i un baterist profi care trece din patru pătrimi în șapte optimi. El dă ritmul, iar dacă nu ești atent, uiți cine narează.
Când scrie, nu respectă firul epic clasic în scrierile sale. Scrie realist, dar cât poate el de franc. Finalurile sunt abrupte, și fără prea multe morale. Ca să-l citez din nou pe-un prieten, „finalul te poate duce oriunde: ba către o mare schemă, ba spre realizarea că nu e niciun final”.
Mă rog, e documentarism pur.
Și, cum ziceam mai înainte, tocmai pentru că s-a prins, nu bagă moralisme inutile. Când trăiești în nevoie, totul se relativizează, așa cum bine ne arată capitolul cu hoții de mașini sau povestea ta-sului lu’ Marco, care făcea alba-neagra. Iar dacă un vegan militant ar înnebuni acum la cel mai stufos capitol, ăla cu luptele de câini, cei care am trăit în ’90 putem înțelege de ce nu era vreo mare schemă.
Precum bine ziceau niște artiști la turnura mileniului:
„Am ales să fac asta,
Altceva n-a fost,
Și vreau să fac bani din asta,
Altfel n-are rost.”
Când societatea e clădită pe modul „Fiecare pentru el”, apăi tragi, tată!
Chiar și așa, Mihnea nu e vreun cinic, pesimist sau mizantrop.
Nu judecă, ci lasă loc.
Iar acum, îi las eu loc lui.
Salut, Mihnea!”
Mihnea Mihalache‑Fiastru (n. 1982) a absolvit psihologia, iar în prezent trăiește și lucrează în București. A lucrat în presă din ianuarie 2002 până în 2011, iar în perioada 2012–2016 a publicat eseuri pe mai multe site‑uri și în diverse publicații culturale. În vara anului 2015, a inițiat proiectul de antropologie video Ștrăndooț, care s‑a concretizat într‑un eseu video de 45 de minute despre ștrandurile din București, din perioada interbelică și până în prezent, proiectat în mai multe spații culturale și în galerii de artă.
În perioada august 2015 – iulie 2016, a creat serialul web de docu‑fiction Șușanele, concretizat în opt episoade, ale căror premiere lunare au avut loc în instituții culturale, galerii de artă și cinematografe. În noiembrie 2018, a lansat volumul Tehnologia Expunerii Universale, în care a scris despre magazinele universale din Bucureștiul de la sfârșitul anilor ’80, văzute din perspectiva unui copil care suferă de un sindrom obsesional nediagnosticat.
Volumul EXPRES poate fi cumpărat și online. Călătorie plăcută!
Evenimentul a fost organizat de Asociația DREGEM în parteneriat cu Curtea Veche Publishing și a fost găzduit de librăria La Două Bufnițe și de Hostel Cornel.
Scriem pentru timișoreni. Aflați mai multe despre noi!