Deja este limpede pentru toți timișenii ca prima bătălie din al „doilea corona-război” a fost pierdută datorită incapacității autorităților de a gestiona situația și a iresponsabilității manifestate de unii dintre concetățenii noștri.
Deja virusul este printre noi și putem discuta de o transmitere în întreg județul.
Este de asteptat ca numărul de cazuri noi să crească zilnic fiind extrem de probabil ca în decursul a 2 săptămâni să avem aproape 600 de cazuri noi, adică cât am avut în ultima lună.
Acesta este scenariul optimist, cel pesimist spre care optez eu este de 1.000 de noi cazuri în 3 săptămâni.
Numărătoarea o încep de astăzi și o termin în 15 august.
Vă spun că și la ora actuală, la 30 de zile de la primul caz de infectare depistat la un angajat al companiei SMITHFIELD, încă sunt persoane care zilele astea au fost ridicate de acasă cu izoleta.
Imaginați-vă că ele habar n-aveau că sunt infectate cu SARS-CoV-2, erau asimptomatice și nu și-au luat măsuri speciale de protecție pentru a preveni îmbolnăvirea celorlalți membri ai familie.
Personal consider că focarul de la Smithfield, cu un prim caz depistat în 26 iunie, este principala cauza a reizbucnirii infectărilor în Timiș și Caraș-Severin.
Dacă se luau de catre DSP, încă de atunci, măsurile care se impuneau, astăzi nu se ajungea aici.
A doua principală cauza de răspândire a COVID-19 o reprezintă reuniunile religioase din anumite comuntăți care prin nerespectarea tuturor regulilor de prevenție, nu am auzit că au fost sancționate în vreun fel, au făcut praf și pulbere zona Făgetului, și i-au băgat în carantină pe locuitorii orașului și a 3 sate din împrejurimi.
Ca să fie liniștiți toți credincioșii: Dumnezeu nu are nicio treabă cu epidemia de COVID-19 și în plus nu constituie nicio încercare la care acesta supune credincioșii.
Așa că sfatul meu este să nu asteptați să vă protejeze vreo putere divină de infectarea cu SARS-CoV-2, ci ar fi bine să o faceți voi.
În plus, nici infectarea să nu credeți că este vreo pedeapsa divină pentru cine știe ce fapte, ci pur și simplu este consecința ignoranței de care dați dovadă dumneavoastră.
Așa cum spuneam, prima bătălie am pierdut-o și virusul este printre noi. Șansele de infectare depind acum în mare măsură de ceea ce facem noi în continuare.
Trebuie să înțelegem că situația nu trebuie să ne panicheze deoarece peste 90% din cei infectati vor fi asimptomatici sau vor prezenta forme ușoare de îmbolnăvire.
Evident că vor fi persoane care vor trebui să stea internate în spitale, iar unii vor ajunge la secțiile ATI. Totul depinde de norocul fiecăruia.
Numărul deceselor va crește și e de așteptat ca în perioada următoare să avem în Timiș 2-3 decese zilnic.
Va începe perioada de imunizare în masă în care organismul fiecăruia va lupta după propriile posibilități cu virusul.
Este etapa în care cei care nu cred în boală vor avea ocazia să o experimenteze pe propria piele sau a unor cunoștințe apropiate.
Nu pot să nu închei în notă „optimistă” acest editorial, și să nu menționez inițiativa Papei Clement al Vl-lea din perioada în care ciuma făcea ravagii în Europa mijlocului de secol XIV.
Acesta a renunţat să se mai roage pentru o intervenţie divină și a conceput un plan ce nu a făcut decât să amplifice molima.
Dacă rugăciunile persoanelor individuale nu reuşiseră să oprească ciuma, gândea el, poate o manifestare în masă ar avea şanse mai mari.
Așa că a emis un edict prin care declara anul 1348 un An Sfânt, încurajând toţi credincioşii din Europa şi din Asia să facă un pelerinaj până la Roma.
Era o invitaţie la genocid. Pentru a mitui mirenii bolnavi şi înfricoşaţi, el oferea iertarea în avans a păcatelor tuturor ce ar fi murit în drum spre Roma.
El promitea că sufletele acestora nu vor aştepta în purgatoriu, ci vor avea cale deschisă către rai.
Până de Paşte, în acel an, peste 1.250.000 de pelerini, cei mai mulţi bolnavi şi suferinzi, umpluseră cetatea eternă. Numai 10% dintre ei au supravieţuit pentru a se întoarce acasă.
O seară excelentă tuturor!