1154 Adrian al IV-lea este ales papa. Singurul englez care a devenit pontif, Nicholas Breakspear a fost un membru al familiei care până de curând producea bere în Henley-on-Thames, Oxfordshire.
1534 Suleiman Magnificul ocupă Bagdadul
1691 Împăratul Leopold I preia controlul Transilvaniei
1961 Tanganyika devine al 104-lea membru al ONU
1977 Jean-Bédel Bokassa se încoronează împărat al Imperiului Centrafrican, într-o ceremonie fastuoasă care a costat 20 de milioane de dolari SUA – o treime din bugetul națiunii
1996 Primul rover marțian al NASA a fost lansat de la baza spațială Cape Canaveral
Mars Pathfinder a fost lansat pe 4 decembrie 1996 cu ajutorul unei rachete Delta de la baza spațială Cape Canaveral și a asolizat pe Marte Ares Vallis în 4 iulie 1997. Ansamblul, compus dintr-o “stație” fixă, landerul și un vehicul care se putea deplasa în jurul acesteia, roverul, a fost proiectat ca o demonstrație tehnologică a unui nou mod de a livra un lander instrumentat și primul rover robotizat până la suprafața planetei roșii.
Pathfinder nu numai că a îndeplinit acest obiectiv, dar a și transmis o cantitate fără precedent de date.
Atât landerul, cât și roverul în greutate de 10,6 kilograme au transportat instrumente pentru observații științifice și pentru a furniza date tehnice cu privire la noile tehnologii folosite. Au fost incluse instrumente științifice pentru a analiza atmosfera marțiană, clima, geologia și compoziția rocilor și a solului. Mars Pathfinder a folosit o metodă inovatoare de intrare directă în atmosfera marțiană, asistată de o parașută pentru a-și încetini coborârea prin atmosfera marțiană subțire și un sistem uriaș de airbag-uri pentru a amortiza impactul.
De la asolizare până la transmisia finală de date pe 27 septembrie 1997, Mars Pathfinder a trimis către Pământ 2,3 miliarde de biți de informații, incluzând peste 16.500 de imagini de pe lander și 550 de imagini din rover, precum și peste 15 analize chimice ale rocilor și solului și date extinse despre vânt și alți factori meteorologici.
Constatările din investigațiile efectuate de instrumente științifice atât pe lander, cât și pe rover sugerează că planeta Marte a fost la un moment dat caldă și umedă.
Roverul, numit Sojourner, în onoarea militantei americane pentru drepturile civile Sojourner Truth (numele ei real era Isabella Bomefree) este un vehicul cu șase roți, 280 mm înălțime, 630 mm lungime și 480 mm lățime, cu o gardă la sol de 130 mm.
Rover-ul a fost controlat de către un operator bazat pe Pământ care a folosit imagini obținute atât de sistemele de pe rover, cât și de lander.
Comunicarea între operatorul de pe Pământ și rover se făcea cu o întârziere cuprinsă între 10 și 15 minute, în funcție de poziția relativă a Pământului și Marte pe parcursul misiunii.
Și acest vehicul a avut o durată de funcționare de 12 ori mai lungă decât cea proiectată.
Rubrică realizată cu sprijinul Info KAM Technologies