În această dimineață se pare că vom avea niște ploi, dar acestea se vor opri mai târziu. Temperatura maximă va ajunge la 10°C.
Aerul s-a stricat din nou, poluarea este peste media anuală.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9458/Euro, 4.6501/USD, 5.0249/CHF și 5.5954/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
A murit Pele, fotbalistul de legendă al Braziliei / Doliu în fotbalul mondial
Fostul fotbalist brazilian Edson Arantes do Nascimento Pele, în vârstă de 82 de ani, a murit joi, după ce se afla internat de la sfârșitul lunii noiembrie într-un spital din Sao Paulo, Brazilia. Considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din toate timpurile, „Regele” s-a stins după o…
Era ceva ca o constantă, PI=3,1415, c = √a2 + b2, Pele este cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. În această noapte a mai murit o mică bucățică din ceea ce făcea parte din istoria trăită de mine.
Nu mi-a plăcut niciodată fotbalul, dar aceasta este încă o veste tristă în acest an care, cel puțin în percepția mea, este cel mai nenorocit an din ultimii 60. Și anul încă nu s-a terminat, mai avem două zile.
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că este pregătit să investigheze incidentul din Belarus din 29 decembrie, care a implicat o rachetă sol-aer S-300 care ar fi pătruns în spațiul aerian al țării…
Există ceva, un principiu, care se numește “Briciul lui Occam”, sau “Principul parcimoniei”. Briciul ăsta spune că răspunsul cel mai simplu este, în general, cel mai bun. De obicei dacă ținem seama de acest principiu, putem, în majoritatea cazurilor, să aflăm care este adevărul.
De exemplu, dacă cineva are simptome de gripă, înseamnă că are gripă și nu cine știe ce boală necunoscută. Sau dacă un fumător tușește înseamnă că tusea este din cauza fumatului, ci nu din cauza infectării cu un virus de origine extraterestră. Dacă troleibuzele circulă mai bine de sărbători, când traficul este mai redus, în nici un caz șoferii nu participă la o conspirație care dorește să demonstreze ceva, ci explicația este că traficul auto “frânează” transportul în comun. Sau, în cazul rachetelor, dacă a venit dinspre Ucraina, că în actuala etapă a științei și tehnicii se știe exact de unde vine o rachetă, înseamnă că a fost lansată din acea țară, nu din Romănia, sau Rusia, sau Franța.
Principiul ăsta al parcimoniei poate fi aplicat în orice situație, când auziți că s-a întâmplat o chestie, nu vă gândiți că o explicație este prea simplă pentru a fi adevărată, ci că răspunsul cel mai simplu probabil reflectă adevărul.
Controversatul influencer online Andrew Tate ar fi fost reţinut în România în cadrul unei investigaţii privind traficul de persoane şi viol.
Ar fi interesant ca cineva să facă o cercetare sociologică pornind de la atitudinea anumitor persoane față de ideile lui Greta Thunberg.
În mic așa ceva se poate face chiar dacă urmărim doar comentariile de le Facebook în această privință.
Imaginați-vă că în mijlocul unei foi de hârtie tragem o linie verticală. Pe coloana din stânga îi înscriem pe cei care “fac mișto” de fata aceea, sau încearcă să îi combată ideile. În dreapta îi înscriem pe cei care sunt de acord cu ea.
După aceea vom analiza modul de viață, averea, nivelul de conformare la lege, empatia fată de cei din societate a fiecărei persoane înscrisă în cele două coloane…
Vom observa că cei din dreapta sunt oameni fără empatie fată de cei din jur sau față de alte forme de viață, oportuniști, și pe măsură ce se îndepărtează de linia centrală imoralitatea și disprețul față de cei din jur este mai accentuat. Pentru că, în viziunea lor, binele și bunăstarea personală sunt țelul suprem. Și nu este nici o problemă, dacă, așa cum este și cazul de mai sus, vinzi o femeie pentru a fi exploatată într-un fel oarecare, dacă acest lucru îți asigură bunăstarea personală. Sau dacă îți parchezi mașina în parc, pe iarbă. Sau dacă furi, sau prostești oamenii cu o falsă calificare, sau le vinzi suplimente alimentare în loc de medicamente.
Și pe cealaltă coloană există diferite niveluri, unii, cei aflați în apropierea liniei care delimitează cele două coloane înfiază un animăluț, poate ajută pe cineva în nevoie, mai donează câte un bănuț pentru o cauză, dar la extremă aceștia vor interzice fumatul în locuri publice pentru că fumatul poluează, sau vor interzice construcția de centrale atomoelectrice pentru că energia atomică le aduce aminte de bomba atomică.
Nu voi discuta despre Ucraina, pentru că trăim într-o epocă în care nu prea se ține cont de informații și de rațiune, ci mai mult de credința fiecăruia.
Dar voi încerca să fac o analogie:
Voi credeți că frații și prietenii noștri care au fugit “dincolo” până în 1989, fugeau pentru că îi urau pe români și erau astfel niște trădători ai acestui popor? Urau râul, ramul, munții, Dunărea? Sau urau regimul Ceaușescu?
Și acum gândiți-vă și la oamenii ăia care au venit din Ucraina, dar nu au venit numai la noi, s-au dus o mulțime din ei și în Rusia, alții s-au dus în Polonia, toată Europa e plină de ei și nu sunt câțiva, ci sunt milioane. Pe cine urăsc ăia?
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, îi surclasează la capitolul încredere, potrivit unui sondaj IRES, pe cei mai importanţi lideri politici – Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă şi Marcel…
Este greu ca noi, oamenii de rând, să percepem lucrurile la un nivel atât de înalt, de aceea trebuie să le translatăm la propria noastră scară.
Deosebirea dintre Mugur Isărescu și Johannis, Ciucă și ceilalți politicieni este cea care pe vremuri era între muncitorul care după o experiență de o viață ajunsese la “categoria a VI-a specială”, adică pe piscul cel mai înalt al meseriei, căruia directorul întreprinderii îi întindea primul mâna când îl întâlnea, și secretarul de partid pe secție, un papagal care se învârtea și el pe acolo îmbrăcat în halat albastru, cum purtau șefii, nu în salopetă, cum erau îmbrăcați muncitorii.
Guvernatorii ăștia de bănci naționale sunt o specie cu totul aparte, care nu are nici o legătură cu politrucii de rând, fie ei președinți, prim-miniștri, parlamentari sau ce or mai fi ei. Există o castă a guvernatorilor de bănci naționale, oamenii ăștia sunt prieteni între ei, se ajută reciproc la nevoie. Și nu permit ca papagalii politici, indiferent de unde ar fi, să se atingă de vreunul din ei. Guvernatorul unei bănci naționale este un profesionist situat la un nivel atât de înalt încât pleacă de acolo când vrea el, nu când vor alții. Și de obicei este și omul care face țării sale mai mult bine decât fac toți politrucii la un loc. Să știți că dacă zecimalele alea de la cursul valutar de mai sus se tot învârt de câțiva ani undeva sub valoarea de 5 lei, acest lucru i-l datorăm în primul rând lui Isărescu, nu lui Iohannis sau lui Ciucă.
CCR a decis că nici o pensie specială sau contributivă aflată în plată nu poate fi micșorată
CCR a decis la 15 decembrie că obligația de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei este neconstituțională. În motivarea hotărârii, Curtea Constituțională arată…
Cred că instituția asta ar trebui reformată în totalitatea ei. Pentru că o țară trebuie guvernată de guvern și de parlament, nu de câțiva judecători care își apără, nu de acum ci de o veșnicie, interesele proprii sau pe cele ale unor apropiați. Și dacă este nevoie modificăm și Constituția, că e vorba despre câteva zeci de pagini scrise tot de niște oameni, nu de Tablele lui Moise.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a anunţat că proiectul privind reforma pensiilor speciale, prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență, a fost adoptat de Guvern. Însă abia în februarie va ajunge în…
Selectarea contribuabililor pentru inspecție fiscală se va face doar pe baza analizei de risc, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF, pe Facebook, referindu-se la recentele modificări ale Codului de…
Eu am văzut cum funcționează sistemul ăsta de lucru. Și chiar mi-a plăcut.
Nu vin niște gardiști, cum veneau în anii 90-începutul anilor 2000, care să pună cătușele pe masă și să înceapă să te amenințe, ci a venit un tinerel simpatic, care a căutat să liniștească pe toată lumea și să impună un nivel prietenesc al discuției. După care a expus care este situația, nu a întrebat de ce s-a ajuns acolo și cine e vinovat, ci și a explicat care ar fi alternativele pentru ca problema să fie rezolvată. Și cumva situația chiar a fost rezolvată în așa fel încât toată lumea să fie mulțumită, dar și legea să fie respectată.
Scumpirile de după Revelion, prevăzute în noul cod fiscal
Noul Cod Fiscal își intră în drepturi imediat după Revelion. Primele victime le-a făcut de la 1 august când au intrat în vigoare normele privind impozitul pe contractele part-time. Scopul acestui cod fisca…l
Cine a fost Mircea Vulcănescu, antisemitul pe care mulți români îl consideră erou
O bună bucată de vreme, numele lui Mircea Vulcănescu a trecut drept un altul dintr-o listă lungă de oameni care au făcut câteva ceva și d-aia i-a reținut istoria. El a fost însă într-un club select al celor care au…
Fonduri europene pentru cercetare. 6 măsuri cu buget de 748 milioane €
Fonduri europene pentru cercetare pot fi accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul III, Componenta C9 „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”.
Nu am să spun că banii aceștia, 748 de milioane de euro, vor fi furați. Dar am să vă rog pe voi să spuneți care sunt rezultatele obținute în schimbul banilor cheltuiți pentru așa ceva în ultimii 30 de ani. Mai știți ceva despre ARCA? Că pe lângă banii privați au fost și bani publici acolo. Dar despre ăia care se lăudau că cercetează vaccinul pentru cancer, după care vorbeau despre vaccinul împotriva alergiei la pălămidă, sau ce iarbă era aceea, după care au făcut vaccinul anticovid dar l-au furat nemții și acum nu mai știu ce fac, că e mereu întuneric la ferestrele alea. Mai scriau ziarele despre una care a cercetat un cip atât de deștept că îi ajungea numai să se uite la sângele tău și știa dacă ai cancer. Despre laserul ăla de la Măgurele se mai știe ceva? Incubatoarele pentru dezvoltare, era unul în blocul ăla turn de la ElBa, altul (mai) este Incuboxul, știe cineva ce rezultate minunate pentru România au dat acele investiții?
De fapt, 30 de ani este puțin la scara istoriei, gândiți-vă ce s-a inventat în țara asta începând cu 1858. Și să nu-mi spuneți despre stiloul lui Petrache Poienaru, de Vuia sau de Gogu Constantinescu, că nici unul din ăștia nu era în România sau pe actualul teritoriu al țării când au făcut ce au făcut.
Cea mai veche poveste a omenirii e despre un tip care și-o ține în mână
Statuia asta are 11 mii de ani și e cât de cât simplă: un tip își ține în mână penisul, în timp ce e încolțit de leoparzi. Un studiu pune lucrurile în context: e cel mai vechi exemplu de poveste sub forma asta.
Citeam undeva că oamenii de mare succes, vorbesc despre ăia care au zeci de miliarde, nu pârliții care își fotografiază mâncarea de pe masă, sau scriitorii care vând milioane de volume, sau cei care au inventat lucruri care au contribuit la dezvoltarea omenirii, au fost oameni care și-au ținut-o mult mai des în mână decât ceilalți. Și nu numai că o țineau. Consecința a fost că după ce își rezolvau problema nu se mai gândeau toată ziua la sex, ci și-au văzut de treburile lor, și astfel au ajuns unde au ajuns.
Dan Pintilie, patronul firmei Fairshow SRL din Săcălaz, cea mai mare firmă de materiale pirotehnice din țara noastră și președintele Asociației Importatorilor și Comercianților de Obiecte Pirotehnice din…
O fată de 13 ani a ajuns la urgențe rănită la ochi de o petardă. Medic: „Puteţi rămâne mutilaţi”
O fată de 13 ani a ajuns la urgențe după ce a fost rănită la ochi de o petardă, a anunțat într-o postare pe Facebook medicul Tudor Ciuhodaru, joi, 29 decembrie.
Mai sunt două zile până la sfârșitul acestui an groaznic. Nu uitați că puteți ajunge chiar voi, sau copiii voștri, victimele acestui obicei primitiv. Să spuneți, cândva în viitor, da, copilul și-a pierdut ochiul chiar la o zi sau două după ce a murit Pele. Sau că atunci intrat în pușcărie. Sau că ați plătit acea amendă care v-a lăsat faliți.
De aceea, cel mai bun lucru pe care puteți să-l faceți în aceste zile este să vă supravegheați puțin copilul, confiscați-i petardele și distrugeți-le, dați-i una după ceafă dacă e nevoie. E mai simplu așa decât să suferiți o întreagă viață. Iar ceilalți, care văd așa ceva pe stradă, anunțați poliția sau pe cineva, sau, de ce nu, goniți-i pe derbedei.
Pericolul artificiilor și petardelor. Cum și ce tipuri de articole pirotehnice pot fi folosite
În ultima lună, polițiștii au confiscat 120 de tone de materiale pirotehnice și avertizează că utilizarea neglijentă a acestora este extrem de periculoasă, putând avea consecințe grave pentru cei care…
Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara și din Serviciile Publice aflate în subordinea Consiliului Local Timișoara, numele complet al organizației cu care Primăria Timișoara se judecă în mai multe dosare, are noi nemulțumiri. De această dată, împotriva unui concurs mai vechi al primăriei, reluat de curând. Mai exact, a celui de recrutare a 20 de noi angajați, inițial suspendat odată cu a doua organigramă a administrației Fritz, dar reluat pe 12 decembrie, odată ce primăria…
Detalii șocante ale anchetei DNA în cazul lui Florin Răvășilă, fost șef la Direcția Clădiri Terenuri I Est a Primăriei Timișoara. Individul a fost trimis în judecată, printre altele, pentru luare de mită și trafic de influență. Procurorii l-au prins că a cerut câte 500 de lei pentru…
Nu știu de ce am impresia că aceste două știri de mai sus au legătură între ele, că și sindicatul ăla care-i apără pe unii șefi din primărie este vinovat că în Timișoara se ia șpagă pentru morți. Poate greșesc, dar nu prea cred.
Între 29 decembrie 2022 și 2 ianuarie 2023, Timișoara se va bucura de Festival of Lights, un spectacol de lumini, proiecții artistice, artificii și jocuri de lasere și concerte. Festivalul este finanțat de Consiliul…
Când se închide traficul în zona Bastionul Theresia de Revelion
Primăria Municipiului Timișoara a anunțat, astăzi, că s-a probat de către Comisia de Circulație închiderea traficului pe strada Hector, în zona Bastionului Theresia, în serile de 31 decembrie și 1 ianuarie,
Unde mergem în ultimul weekend din 2022 – Petreceri și concerte în Timișoara și împrejurimi
Ultimul weekend al anului 2022 aduce în Timişoara și în împrejurimi o serie de concerte și party-uri, la care puteți vedea recitaluri și seturi cu o serie de invitați. Joi 29 decembrie Atu Club, ora 22: Joia sârbească…