Probabil că vom avea ploaie aproape toată ziua și va fi destul de frig, temperatura maximă va fi de 16°C. Vânt ușor din N-NV, din ăla care aduce aer proaspăt și sănătos.
Calitatea aerului a fost bună ieri și la fel de bună va fi și astăzi.
Astăzi între orele 9-17 se va opri curentul pe strada Horia Hulubei (parțial).
Colterm anuntă că astăzi între orele 8-16 se va opri apa caldă pe străzile Felix și Cugir.
Cursul BNR valabil pentru astăzi este de 4.9313 lei/Euro, 4.9303 lei/USD, 5.1035 lei/CHF și 5.6261/GBP.
Epopeea renovării Fântânii cu Pești se apropie de final
Fântâna cu Pești, un simbol al Timișoarei, aflată în Piața Victoriei, a intrat în șantier în luna aprilie a anului trecut. Lucrările de reabilitare ar fi trebuit să fie gata în zece luni, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Dominic Fritz a anunțat marți, 20 septembrie, că în curând vom putea să admirăm din nou acest obiectiv la Timișoarei.
Tata si fiul! Patrick si Ionel Pascota, campioni nationali inainte de ‘finish-ul’ sezonului
TIMISOARA. Zilele trecute a avut loc, pe circuitul din Navak, Serbia, o noua dubla etapa a Campionatului National de Viteza al Romaniei 2022. Competitia a contat si pentru Campionatul European BMU, iar pilotii Pascota Racing Team, Patrick si Ionel, au devenit campioni nationali la clasele la care participa.
Prima oară am fost la un concurs de motociclete împreună cu bunicul meu, aveam câțiva anișori pe atunci. Asta se întâmpla în urmă cu vreo 55-60 de ani. Cursele se țineau undeva pe străzile Odobescu, Porumbescu, Romulus, pe acolo pe undeva. Îmi amintesc că “otata” (așa le spuneau bunicilor timișorenii adevărați, “Otata” și “Omama”) tot pomenea de numele Pascotă. Mai târziu am fost singur, și în anii cât am fost în școala primară, și mai târziu, în anii ’80, chiar și în 1989. Atunci concursul a avut loc în zona Calea Aradului – Calea Torontalului, cu un ocol pe la Cimitirul Eroilor. Întotdeauna cel care câștiga se numea Pascotă. După revoluție nu am mai fost la concursuri de motociclete, dar citeam în ziare că cel care a câștigat era Pascotă. Tradiția se continuă și acum. Dacă aș fi primar aș face o statuie cu un motociclist undeva în oraș, de exemplu pe postul ăla trafio din piață Unirii, și aș numi statuia aceea “Pascotă”.
Pentagonul afirmă căștile făcute de liderii separati ai autoproclamatelor republici populare Donțk și Lugansk privind organizarea unor referendumuri de aderare la Federația Rusă servesc drept o distragere a atenției după contraofensiva de succes a Ucrainei, relatează CNN.
Că popoarele din fostul spațiu sovietic nu au dreptul să-și exprime voința printr-un referendum este ceva care nici nu mai trebuie discutat. Dincolo de asta, părerea mea este că un referendum este cea mai democratică formă de exprimare a voinței unui popor. Și pentru a dovedi asta nici nu trebuie să mergem prea departe, chiar noi, românii, suntem ceea ce suntem datorită unor referendumuri. Adunările Ad-hoc în care s-a hotărât unirea Principatelor într-o singură țară care să se numească România au fost niște referendumuri. Mai târziu, Adunarea de la Alba Iulia a fost tot un referendum. Deci, referendumurile sunt bune, cu condiția să le organizeze cine trebuie.
Agenția de presă iraniană Fars a informat că poliția a folosit gaze lacrimogene, dar potrivit unor surse kurde forțele de ordine ar fi deschisul. Autoritățile au confirmat decesele și au adăugat le cunoștințe suspecte, dând vina pe „grupări teroriste”. Conform CNN numărul răniților ar fi urcat la 75 în cele câteva zile de manifestare din țară. Guvernatorul Teheranului a dat vina pe „agenți străini” care ar fi creat agitație între protestatari și ar fi atacat forțele de ordine. Potrivit..
Imediat după Revoluție am citit un text în care niște aviatori de la Cluj spuneau că au făcut ei un studiu din care reieșea că dacă o mișcare populară nu este complet înăbușită în decurs de 3 zile ci dimpotrivă se extinde, acea mișcare are toate șansele să reușească. Spuneau tot ei că de fapt acesta a fost motivul pentru care armata s-a retras atunci (și nu că după ce au tras în propriul popor soldații s-au răzgândit și au ajuns niște democrați peste noapte). În Iran sunt deja 4 zile în care oamenii ies în stradă. Așa că s-ar putea să vedem o schimbare de regim și acolo, mai ales că pe măsură ce timpul trece cresc și pretențiile mulțimii.
Potrivit unui studiu realizat de Feedback EU, cantitatea de alimente irosită în fiecare an în Uniunea Europeană este cu 15 milioane de tone mai mare decât cantitatea de alimente importată. Specialiștii arată că UE ar putea contracara creșterea prețurilor la alimente dacă ar reuși să reducă aceste cantități risipite. Directorul centrului care a efectuat cercetarea apreciază că „în această activitate cu prețuri mari și cu o criză a costului de trai, este scandalos că UE aruncă, în teorie, mai multă…
Într-o conferință publică susținută la Alba Iulia (14 septembrie 2022) am răspuns la întrebarea, venită din rândul celor prezenți, privind efectele conflictului din Ucraina asupra democrației. Nu sunt dintre aceia care nu văd realități sau gândesc una și spin alta, am reiterat cu claritate idei exprimate anterior, de această dată poate mai direct. În esență, a fost vorba de patru idei: 1. Conflictul din Ucraina nu se poate încheia decât printr-o înțelegere care să implice…
Directorul executiv al gigantului petrolier saudit de stat Aramco, Amin Nasser, a declarat marți că planurile Europei de a plafona faptelor la energie pentru consumatori și a impozitelor companiilor din domeniul energiei nu sunt […]
Proiect: Mașinile care produc mult zgomot vor putea circula doar ziua în Capitală
Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat, marţi, deschiderea procedurilor de transparenţă decizională a procesului de elaborare a unui proiect de hotărâre privind diminuarea zgomotului de trafic auto.
Ar fi binevenită și la noi o astfel de măsură.
Economiile bogate ar trebui să lovească companiile de petrol și gaze cu noi taxe pentru a ajuta țările care suferă din cauza schimbărilor climatice și populația care se luptă cu fapte mai mari la energie și alimente, a declarat marți secretarul general al ONU, António Guterres. Șeful ONU ia acuzat pe giganții energetici că „se bucură de sute de miliarde de dolari în subvenții și profituri excepționale, în timp ce bugetele gospodăriilor se micșorează și planeta noastră arde”, notează…
Secretarul general al ONU ia avertizat marți pe liderii din întreaga lume cu privire la riscul unei „ierni a nemulțumirii mondiale”, din cauza multiplelor crize care afectează omenirea, a războiului din Ucraina la încălzirea climei, relaționează AFP și dpa.
Rapperul excentric și fostul soț al modelului Kim Kardashian, Kanye West , a mărturisit că nu a citit niciodată o carte, comparând literatura cu legumele verzi.
De aia l-a lăsat femeia aia frumoasă și deșteaptă, pentru că era un bou care nu a citit nici o carte în viață. Dacă vreți să nu ajungeți rău, vă recomand și vouă fetelor să faceți la fel, întrebați-l pe individul ăla cu care v-ați încurcat ce cărți a mai citit în ultima lună. Și dacă vă spune ca nu a citit niciuna, scăpați repede de vita aia, că știți cum e, o fi sexul fain, dar după aceea e frumos să mai și povestești cu omul ăla în timp ce fumezi țigara de după. Și dacă el nu a citit la viață lui decât meme-uri de pe Facebook, nu prea o să aveți cu cine vorbi, că cine nu citește nu știe nici să se exprime coerent și nici nu are despre ce povesti. Mai bine luați unul ca Mihail Șora care își cheltuie toți banii pe curent pentru că citește toată noaptea, decât un bou care se laudă că nu a citit nici o carte în viață. Bineînțeles că trebuie să citiți și voi câte o carte, că altfel veți merita să vă chinuiți o viață întreagă lângă unul care vine seara acasă și îți aruncă ștrimfii în oală și vă întreabă dacă e gata ciorba. După care v-o trage iar în final, pentru că nu aveți ce vorbi, trage o bășină și se întoarce cu curul la voi.
Duminica viitoare, italienii vor alege un nou parlament. Sunt alegeri anticipate declanșate de surprinzătoarea cădere a guvernului Draghi, în iulie. Giorgia Meloni – un candidat populist de dreapta – ar putea deveni următorul premier. Ocupă primul loc în sondajele de opinie. Partidul ei, „Frații Italiei”, nu sa dezis niciodată în mod deschis de fascism. Bruxelles-ul urmărește cu îngrijorare campania electorală a Giorgiei Meloni pentru că, la fel ca în orașul Perugia, ea reușește de multe ori…
Scenă din viața și opera Poetului
În autobuzul Roman Diesel, căcărezele de capră se rostogoleau pe culoarul dintre scaune. Cînd dinspre față spre spate, cînd invers, după cum înainta sau frîna vehiculul. Capra umbla de colo-colo pe culoar, cercetîndu-i cu ochi apoși pe trubadurii așezați claie peste grămadă, cu chitările, tobele și steagurile stivuite peste ei. Animalul fusese dăruit poetului Adrian Păunescu de un șef de IAS înlăcrimat din comuna Cutare, după ce se isprăvise spectacolul cu muzica folk de pe stadion. Cenaclul „Flacăra“…
Am modificat puțin titlul pentru că nu e frumos să spui așa, dar nu asta e important. Am fost o singură dată la un Cenaclu Flacăra din ăsta, cred că era în 77 sau 78. Era tare interesant ce se întâmpla acolo. Sala Olimpia era ticsită de oameni, publicului i s-a permis să stea inclusiv pe scenă (acolo eram și eu, tolănit pe jos, la vreo 2-3 metri de oamenii ăia care cântau. Se practica o manipulare demnă de a fi descrisă în manualele CIA, nu au reușit ăia cu heroina și LSD-ul ce a făcut Păunescu cu poeziile și muzica. De exemplu, la un moment dat, apare Păunescu supărat foc și spune în fața celor câteva mii de oameni că el nu va mai participa niciodată la o manifestare televizată deoarece cei de la Televiziunea Română nu le-au permis Phoenicșilor să apară într-o emisiune cu părul acela lung. Sala a intrat în delir, așa ceva nu avusese nimeni curaj să spună vreodată în țara asta, cum să spui în România ceaușistă, în față câtorva mii de oameni că tu le ții partea ălora cu părul lung, mai ales că unul dintre ei plecase deja “dincolo”. Mai cântă ăia de ale lor, folk, dar nu numai folk, și la un moment dat Păunescu recită “Monologul Puiului de Vulpe”. Voi ați citit poezia aia? Dați click pe link și citiți-o acum că altfel ați trăit degeaba. Păi nu numai că îți dau lacrimile când o citești, dar pentru mai puțin de așa ceva au fost oameni care au făcut pușcărie. Din nou delir în sală, că pe atunci oamenii erau deștepți și înțelegeau ce scrie și între rânduri, nu numai pozele. Și după aceea la un moment dat cineva începe să cânte “Eminescu, escu, escu, Ceaușescu” Și mii de oameni din public au început să cânte și ei cu Ceaușescu de parcă îi hipnotizase cineva. Nu uitați să citiți și niște poezii ale lui Adrian Păunescu, or să vă placă.