Astăzi vremea va fi foarte asemănătoare cu cea de ieri, doar că va fi puțin mai frig și va bate și vântul. Temperatura maximă va ajunge la 7°C.
Calitatea aerului este astăzi foarte bună.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9418/Euro, 4.7618/USD, 5.0066/CHF și 5.6799/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Experiența de coșmar a unei românce ajunse la Urgențe: “Nu va supărați, de ce v-ați făcut medic?”
Unii români au parte de experiențe neplăcute atunci când ajung la spital cu o urgență. Este cazul unei femei care a mers la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Aceasta a relatat, în două postări pe Facebook…
Dr. Carmen Zapucioiu, medic primar pediatru şi medic specialist în pneumologie pediatrică la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală a declarat pentru News.ro că la unitatea de primiri urgenţe ajung zilnic în jur de 400 de copii care au…
Pentru că orice situație nu poate fi judecată decât dacă o comparăm cu o altă situație, voi compara ce se întâmplă acum cu ceea ce se întâmpla în altă perioadă, când și eu eram copil.
Dacă răceam, răceală însemnând o gripă, sau o bronșită, sau ceva asemănător, dar ceva mai grav decât o simplă răceală, mă ducea bunica la dispensarul din cartier, tanti doctor mă consulta și îmi prescria tratamentul necesar. Cineva mergea la farmacie, cumpăra medicamentele necesare și mi le băga pe gât. Uneori, probabil că atunci situația era puțin mai gravă, venea doamna asistentă să îmi dea injecții.
Pentru lucrurile simple nu se mai apela la medic, fiecare familie avea în casă un termometru, fiecare știa să meargă la farmacie și îi spunea farmacistei că a răcit copilul și aceasta îți dădea medicamentele necesare, un piramidon pentru a scădea temperatura, penicilina V dacă îl durea gâtul, pe atunci antibioticele se vindeau și fără rețeță, o vitamina C. Dacă farmacistul considera că este necesar, îți dădea niște medicamente din acestea inofensive, pentru a trata simptomele, dar îți recomanda să mergi la dispensarul din cartier.
Sistemul funcționa perfect. Îi cunoșteam pe toți copiii din cartierul în care locuiam, dar nu am auzit ca vreunul din ei să ajungă vreodată la spital pentru o boală din asta specifică iernii. Nu am auzit nici despre vreun copil care să fi murit, de indiferent ce boală.
Ce vreau să spun că majoritatea acestor cazuri ar trebui rezolvate de către medicul de familie.
Din păcate sistemul medicilor de familie, introdus după revoluție, este complet ineficient. În loc de bunul doctor cu gentuța lui neagră în care are tot felul de leacuri fermecate care te pun pe picioare, care vine spre seară, când a terminat programul la cabinet, s-a creat o clasă de profitori ai sistemului care nu sunt decât un fel de birocrați care scriu trimiteri către alți medici.
Cât despre farmacii, ceea ce se vinde în acestea 90% sunt suplimente alimentare, adică apă de ploaie împachetată frumos. Suplimente alimentare care sunt prescrise chiar de către medici. Mamei mele, când a început să nu mai vadă datorită unei operații ratate, medicul i-a prescris un medicament care, spunea acesta, va ajuta la refacerea nervului optic. L-am cumpărat, i-am dat pastilele respective și l-a un moment dat m-am uitat ce scrie pe cutia aceea. Surpriză, era un supliment alimentar.
De fapt astea sunt problemele care cred eu că trebuie rezolvate pentru a despovăra sistemul medical de înaltă specialitate, spitalele de urgență sau medicii specialiști: medicii de familie să devină adevărați medici, da, e cam greu să ai între cel puțin 850 și cel mult 2000 de pacienți și să faci și medicină, sau această instituție să devină cu totul altceva. Iar în farmacii să nu se mai permită vânzarea suplimentelor alimentare. Cine dorește să vândă așa ceva poate să-și facă o butică.
Din nou despre medicii de familie.
Eu chiar nu înțeleg cum se poate face practic chestia asta cu medicul de familie care să completeze certificatul de deces.
Omul ăla are, în timpul programului, care să spunem este de la 8 la 12, cel puțin 5-6 pacienți în sala de așteptare. Să presupunem că a murit cineva. Înțeleg că aparținătorii decedatului ar trebui să dea o fugă la cabinetul medicului de familie, să-l cheme pe acesta ca să constate decesul și cauzele acestuia și să întocmească certificatul de deces. Și medicul cum face, îi anunță pe bolnavii din sala de așteptare să se ducă acasă că el are de constatat un deces? Dar dacă cineva moare în afara programului? Se stă cu mortul în casă să se împută până când vine medicul de familie la cabinet?
Brașov va avea cel mai mare târg de Crăciun din istoria sa, în plină criză energetică
Brașovul va organiza cel mai mare târg de Crăciun din istoria orașului. În 60 de căsuțe, producători, meșteșugari și comercianți îi vor aștepta pe vizitatori să se bucure de magia Sărbătorilor de iarnă.
În seara de 20 decembrie 1999, când am plecat din Timișoara spre Dusseldorf, traversând orașul am putut constata că Timișoara putea fi văzută, cred, și de pe Marte. Milioane de luminițe împânzeau orașul, chiar și pe străzile nu foarte centrale, era în fond cea mai importantă sărbătoare de iarnă din viața noastră, a tuturor, se trecea la anul 2000, anul în care începea să curgă laptele și mierea, oamenii urmau să călătorească spre alte planete și pe Pământ urma să fie o pace permanentă.
Când am ajuns în Orașul Regilor am cam fost dezamăgit, nu prea erau multe luminițe acolo, de fapt seara nu erau mai multe luminițe decât erau pe atunci la noi, în perioadele în care nu era nici o sărbătoare.
I-am împărtășit prietenului meu nedumerirea pe care o aveam. Și acesta mi-a explicat că noi românii suntem un popor tare fain, chiar dacă suntem mai amărâți, odată pe an de distrăm bine, că o viață avem.
Avea dreptate. Nu știm să facem lucruri durabile, de obicei “fușerim” lucrurile, vorbim despre aer curat dar la noi troleibuzele merg cu motor diesel, ecologia înseamnă pentru noi să cumpărăm câteva coșuri de gunoi scumpe și frumoase, cărora să le face poze, facem poze cu muntele și pădurea, dar prin oraș circulăm cu mașini care poluează mai mult decât un transatlantic. Dar avem luminițe.
Și probabil facem bine, pentru că văd că și alții au preluat modelul, să nu credeți că becuri și luminițe în plină criză vor fi numai la Brașov, sunt deja la Craiova, vor fi și la Timișoara, și la București, și la Paris, Viena sau în multe alte locuri.
Nu numai presa a îndemnat la război, sunt și o mulțime de cetățeni simpli, poate prea simpli, care fac acest lucru, aproape zilnic. Îi găsiți chiar și pe grupul nostru, suflete pierdute care în permanență, de câțiva ani nu fac decât să scrie imnuri de slavă în favoarea răuluii și a războiului.
De două luni, una din principalele teme de dezbatere e admiterea României în ”spaţiul Schengen”. E atît de ademenitor prezentat acest nou statut, încît echivalează cu accesul la grădinile Edenului. De fapt,
Șpaga era ceva natural pentru Dascălu Florea, fostul director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)
Pe 19 noiembrie 1969 misiunea Apollo 12 a aterizat pe Lună și astronauții Charles Conrad și Alan Bean au pășit pe suprafața satelitului natural al Pământului.
Guvernatorul capitalei nipone le-a explicat japonezilor că se pot încălzi și pot face economie la bani dacă poartă pulovere pe gât. Yuriko Koike le-a recomandat locuitorilor din Tokyo să-i urmeze exemplul și să recurgă la haine groase pe timpul iernii, reducând în acelaşi timp facturile la electricitate.
Ce ironie. După zeci de ani în care ni s-a spus că totul este mai bine decât a fost ieri, și mâine ne va fi și mai bine, am ajuns la varianta japoneză a îndemnului pe care îl făcea Ceaușescu “dacă vă este frig, mai puneți o haină pe voi”.
Procurorii bulgari au pus sub acuzare cinci persoane pentru sprijinirea actelor teroriste, în legătură cu o explozie din centrul Istanbulului care a ucis şase persoane pe 13 noiembrie, a anunțat sâmbătă procurorul
Noul aspect al fântânii cu pești din centrul Timișoarei, un simbol al orașului, stârnește controverse aprinse în mediul online.
Unora le place, altora nu le place.
Mie mi se pare că e la fel ca înainte, în unele locuri tencuiala căzută a fost reparată, au zugrăvit-o puțin și cam atât. Poate au schimbat și beculețele, nu știu.
O prietenă are o casă căreia, la fel ca la fântâna asta, i-a mai căzut puțin tencuiala în câteva locuri. Ba s-au mai și fisurat niște ziduri. Stricăciunile erau mai mari decât la fântâna asta.
Nici ea, nici eu nu ne prea pricepem la zidărit. Dar, pentru că banii disponibili nu prea existau, ne-am uitat și noi pe YouTube cum se fac chestiile astea, am cumpărat niște scule, mai aveam și pe acasă, am cumpărat niște prafuri recomandate de vânzătorii din magazinele de specialitate și până la urmă am reparat-o pe casă. A trecut un an și jumătate de atunci și fisurile nu au mai reapărut, nu a mai reapărut nici apa din pereți și nici tencuiala nu a căzut.
Pentru că nu știam precis nici cum se ține un șpaclu în mână, și mai trebuia să ne și câștigăm pâinea de zi cu zi, că nu se putea opri lumea în loc pentru că ne-a apucat pe noi cheful de bricolaj, treaba a mers mai greu, ne-a luat vreo două luni până să terminăm ce ne-am propus să facem. Și nu ne-a costat sute de mii de euro, nici zeci de mii, ci probabil o sută-două.
La ăștia a ținut doi sau trei ani, a costat o avere și, uitându-mă la poze, nu pot să spun că este o lucrare perfectă.
Lucrările la noua maternitate ce se construiește lângă Spitalul Județean se desfășoară într-un ritm bun și sunt în grafic, se arată în urma ultimei vizite pe teren din partea reprezentanților Consiliului
Ce facem astăzi, 20 noiembrie 2022, în Timișoara?
Duminică, 20 noiembrie, la Biserica Romano-Catolică din Elisabetin continuă Festivalul Baroc Timișoara, ediția a X-a. La Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” se va pune în scenă celebra piesă „Doi purceluși sau Cei șapte ani de acasă”.
(Foto: Un mâț care se uita la noi în timp ce reparam casa despre care povesteam mai sus)