Vânt, ploaie, frig, duci câinele repede afară și după aceea nu-l mai lași din casă. Cam asta este prognoza meteo pentru astăzi. Temperatura maximă va ajunge la 10°C.
Calitatea aerului este mai proastă decât ieri.
Mă uitam aseară pe Gheorghe Lazăr, era seară așa că normal ar fi fost ca fluxul mașinilor să fie dinspre zona centrală către periferie. Aiurea, o coloană imensă de mașini venea de undeva din Mehala și se întindea spre 700 și mai departe, către Clinicile Noi. Încerca o mașină SMURD să meargă la Fructus, că era acolo un om care dădea să moară, abia s-a strecurat, noroc că pe sensul opus nu era aproape nimeni. La fel era și pe MArtirilor, milioane de mașini care veneau dinspre Goric și mergeau spre centru. Rar vedeai câte o mașină care să meargă acasă. Nu știu unde bântuie toți oamenii ăia la lăsarea nopții, dar cu atâtea mașini care circulă cu sau fără treabă prin oraș nici nu e de mirare că aerul este poluat.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
STPT anunță că astăzi, de la prima oră până la orele 14:00, circulaţia tramvaielor 2, 6a, 6b, 7a,7b şi 9 va fi modificată după cum urmează:
– liniile 6a,6b, 7a şi 7b vor fi suspendate de la prima oră până în jurul orelor 14:00,
– tramvaiele liniei 2, pentru intervalul orar menţionat mai sus, vor întoarce în bucla de la Dâmboviţa,
– tramvaiele liniei 9, pentru intervalul menţionat mai sus, vor circula tur-retur, pe traseul Gara de Nord – Piaţa Sf. Maria – Piaţa Bălcescu – bulevardul Liviu Rebreanu – AEM – Ciarda Roşie.
Liniile afectate vor fi suplimentate cu minibuze, după cum urmează:
– un minibuz va circula pe traseul tur-retur, bucla Dâmboviţa – Piaţa Aurora – bulevardul Liviu Rebreanu, până la intersecţia cu strada Drubeta (unde va întoarce),
– un minibuz va circula pe traseul circuit bucla Dâmboviţa – Piaţa Aurora – pe traseul liniei 9 până la intersecţia cu Calea Şagului – Calea Şagului – Veteranilor – strada Ana Ipătescu – strada Victor Hugo – strada Drubeta – strada Independenţei – Piaţa Bălcescu – Piaţa Sf. Maria – Piaţa Mocioni – Piaţa Iosefin – bucla Dâmboviţa,
– un minibuz va circula pe traseul-circuit bucla Dâmboviţa – Piaţa Iosefin – Piaţa Mocioni – Piaţa Sf. Maria – Piaţa Bălcescu – strada Independenţei – strada Drubeta – strada Victor Hugo – strada Ana Ipătescu – Veteranilor şi pe Calea Şagului, până la intersecţia cu bulevardul Dâmboviţa, iar apoi, pe linia 9, până la Piaţa Aurora – bucla Dâmboviţa.
Minibuzele vor circula de la prima oră până în jurul orelor 14:00
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9199/Euro, 4.6305/USD, 4.9761/CHF și 5.6327/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Istoricul Mădălin Hodor a adunat din arhive informații despre mediatizarea Revoluției din 1989 în presa din Uniunea Sovietică.
Hai să lămurim și povestea asta cu știrile despre ceea ce s-a întâmplat în Timișoara, că autorul articolului a făcut un ghiveci din care nu se înțelege nimic. Mai lipsea să fie Putin de vină.
În acea perioadă aveam în casă trei radiouri, pe care ascultam cam tot ce se recepționa în limba română, Radio Europa Liberă, Vocea Americii, Deutsche Welle, BBC și chiar Radio Tirana.
Începând cu 15 Decembrie 1989 atât timp câte eram acasă, toate radiourile astea mergeau, fiecare pe limba lui.
Bineînțeles că am stat cu urechea la ele și după ce în 17 decembrie s-a tras în Timișoara, chiar în cartierul în care locuiesc, ca la Verdun.
Ascultam pentru că mi se părea normal ca radiourile astea să difuzeze știri despre ceea ce se întâmplă, astfel încât toată lumea să afle ce face regimul ceaușist.
Din păcate nu s-a transmis nimic, nici în 15, nici în 16, nici în 17 decembrie. Toată lumea difuza programul normal.
Prima știre despre ceea ce s-a întâmplat a fost relatarea unui martor ocular, difuzată în dimineața zilei de 18 decembrie, la ora 8 sau 9. Puteți să o ascultați dacă dați click pe linkul de mai jos, începând cu minutul 2.19:
https://moldova.europalibera.org/a/25639782.html
Abia după difuzarea acestei știri Europa Liberă a început să emită non-stop, inclusiv pe unde medii (până atunci Europa liberă putea fi recepționată doar pe unde scurte).
În altă ordine de idei, pentru că și eu am fost în locurile în care a fost domnul care a făcut acea relatare pot să vă spun că, cu excepția unor mici amănunte nesemnificative (camioanele erau ale armatei, nu ale miliției, soldații ăia, inclusiv militarii în termen, erau cât se poate de agresiv și se comportau ca atare, trupele aveau dublă comandă, erau acolo și ofițeri de armată dar aceștia primeau ordine de la niște civili), faptele descrise reflectă cât se poate de corect ceea ce s-a întâmplat.
Revoluția din ’89 nu s-a încheiat încă. 33 de ani de tăinuire a criminalilor
Despre decembrie 1989 se vorbește, de ani buni, în aceleași clișee. Eroii sunt amestecați cu provocatorii, securiștii cu cu salvatorii, cei care au ucis deliberat cu militarii obligați să răspundă la ordin. Povești…
Degeaba ai servicii publice electronice dacă nu ai cetăţeni care ştiu să le folosească sau dacă n-ai funcţionari publici care ştiu să vină în întâmpinarea cetăţenilor prin aceste servicii, a declarat, vineri…
În cei peste 30 de ani de când interacționez cu oameni care folosesc calculatorul am învățat un lucru:
Oamenii care folosesc aplicații informatice știu să facă o chestie, unii transportă mărfuri cu camionul, alții fac pantofi, decupează profile de nave cu laserul, sunt contabili, vând Cola și cipsuri, sau ce vând ei. Dar nu sunt IT-iști, ei folosesc calculatorul cum folosim fiecare din noi un patent sau un ciocan. Pentru ei calculatorul este o unealtă. Nu este de datoria lor să știe din ce esență de lemn este făcută coada ciocanului sau care este procesul de fabricare al unui clește patent.
De aceea, degeaba le spunem acestor oameni despre Internet of things, Cloud technologies, Big Data, Învăţarea Automată, Inteligenţa Artificială, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems şi Additive manufacturing. Nu vor înțelege despre ce vorbim și nici nu-i interesează așa ceva. Astea sunt lucruri pe care trebuie să le știe cei care fac programele.
Cetățeanul nu are nevoie decât de un program, indiferent ce tehnologie este folosită pentru crearea acestuia, cu o interfață prietenoasă și cât se poate de simplă.
Restul sunt vorbe, bani aruncați degeaba și de multe ori, așa cum putem vedea mai jos, doar un pretext de a fura niște bani.
Ați făcut de exemplu e-factura. Scuzați-mă domnule ministru că vă spun asta, e un rahat. Greu de folosit, datele care ajung la client sunt incomplete sau imposibil de citit și utilitatea este nulă. Ați informatizat ANAF-ul ăla de l-a luat dracu, fiecare contribuabil cheltuie o mulțime de bani pentru a depune zeci de declarații și situații, de multe ori cu date redundante, când toate astea puteau fi înlocuite cu niște proceduri simple care ar fi oferit rezultate mult mai bune. Nu ar fi necesară decât depunerea de către fiecare contribuabil a unui singur document în format electronic care există în calculatorul oricărui contabil, Registrul Jurnal. Din acest document, dacă este corect întocmit, se poate afla tot ce se dorește. Și milioanele de contabili nu ar mai trebui să se ocupe de completarea a tot felul de bilanțuri și declarații. Nici măcar balanța contabilă nu ar mai trebui să o facă deoarece aceasta s-ar crea automat din datele furnizate.
Asta trebuie să faceți, nu să acuzați cetățenii și funcționarii că nu folosesc Internet of things.
O tot frecăm cu informatizarea Sănătății și nu iese nimic, dacă bolnavul merge de la un medic la altul trebuie să care după el o hârtie, o scrisoare medicală, când fișa aia electronică a pacientului ar trebui să fie o chestie cât se poate de simplă, un document în care este înscris istoricul bolnavului, tratamentul administrat, chestii din acestea. Dacă mă gândesc bine nici nu ar fi necesar vreun program special pentru așa ceva, pentru fișa electronică a pacientului poți să folosești și Google Docs care e pe gratis.
Iar funcționarul de la stat ar trebui să dispună și el de o interfață simplă care să îi permită obținerea datelor necesare cu două clickuri, nu să se pună să învețe despre blockchain și cloud technologies.
În rest, să știe să scrie în Word, să transmită și să citească un mail, poate puțin Excel, cam atât ar trebui să știe și să-i ajungă funcționarului din orice instituție care nu este specializată în IT.
Două firme necunoscute au reușit să obțină anul acesta 40 de contracte de consultanță IT pentru digitalizarea instituțiilor, de peste jumătate de milion de euro, prin PNRR și ITI Delta Dunării. Una dintre…
O femeie, membru în Partidul Social Democrat filiala Maramureș este cercetată de poliție după ce ar fi încercat să păcălească mai multe persoane că le poate angaja în instituții de stat fără să aibă pregătirea…
În farmacii este criză de medicamente-cheie în tratamentul virozelor respiratorii la copii.
Agenţia Europeană pentru Medicamente investighează o penurie cronică de antibiotice în întreaga Europă, unde aproape toate ţările raportează deficite de aprovizionare.
Peste 15.000 de manifestanţi au ieşit în stradă vineri, la Bruxelles, pentru a protesta faţă de creşterii costului vieţii. Protestele au afectat sistemele de transport public şi au perturbat summitul Uniun
Parlamentul din Croaţia respinge participarea ţării la misiunea UE de sprijin militar pentru Ucraina
Parlamentarii croaţi au respins vineri la limită propunerea ca ţara lor să se alăture misiunii de sprijin a UE pentru armata ucraineană, după ore de dezbateri încinse care reflectă diviziunile profunde între premier şi preşedintele ţării, relatează Reuters și Agerpres.
Premierul britanic Rishi Sunak a ordonat un raport care să evalueze evoluţiile războiului din Ucraina pentru a putea cântări contribuţiile militare ale Londrei, oficiali de rang înalt temându-se că acesta ar…
Sigur că sunt îngrijorări.
Pentru că războiul ăsta a fost și este și în continuare o afacere tare bună pentru multă lume.
Treaba merge cam așa:
Faceți voi factura pentru chestiile alea, dar nu le dați decât jumătate din ce scrie acolo, sau și mai puțin. Iar diferența de bani o împărțiți cu cei care semnează de recepție. Nimeni nu o să se prindă de șmecherie pentru că lucrurile alea, fie că sunt gloanțe, proiectile sau aruncătoare de rachete, se consumă, spunem că am tras 100000 de gloanțe mai mult, nimeni nu poate să verifice câte s-au tras în realitate. Și toată lumea e fericită pentru că vorbim despre multe miliarde de Euro care se fură cu nerușinare.
Iar în timpul ăsta cetățenii de rând, care nu sunt nici miniștri, nici parlamentari sau europarlamentari, nici fabricanți de armament, sunt îndemnați să stea în frig și întuneric pentru un ideal care nu există.