Anton Kovacs December 13, 2019

 

1642 Noua Zeelandă a fost descoperită de navigatorul olandez Abel Tasman.

1816: S-a născut Werner von Siemens, inginer și industriaș german.

 

*

 

Werner von Siemens s-a născut la 13 decembrie 1816 în localitatea Lentha de lângă Hanovra, fiind unul din cei nouă copii ai unui modest ţăran care lucra pe moşia unui boier.

Încă din şcoala primară şi din gimnaziu s-a făcut remarcat prin interesul lui deosebit pentru ştiinţele naturii. Însă părinţii nu-i puteau îndeplini dorinţa de a studia tehnica, de aceea s-a înscris la şcoala de artilerie din Berlin, care asigura o instruire tehnico-inginerească.

După terminarea şcolii, tânărul ofiţer folosea fiecare clipă de timp liber pentru a efectua experienţe în domeniul ştiinţelor naturii şi tehnicii. Încă din toamna anului 1840 a reuşit să aurească prin galvanizare câteva obiecte mărunte, apoi a inventat regulatorul inerţial pentru maşinile cu aburi, o instalaţie pentru presiune din plăci de zinc pentru presa rotativă rapidă, captatorul de scântei pentru locomotive şi multe altele. S-a străduit să-şi valorifice invenţiile, pentru că îşi întreţinea părinţii şi familia numeroasă.

În anul 1846 Siemens a început să se ocupe de telegraful electric care începea să dobândească tot mai multă importanţă în tehnica comunicaţiilor. A reuşit să construiască un telegraf cu manetă şi cu întrerupător. Acest telegraf a fost recunoscut la concurs drept cel mai potrivit pentru a fi introdus în reţeaua de telegraf a statului prusac.

Pe Siemens îl ajuta încă de mai multă vreme în perfecţionarea invenţiilor sale mecanicul universităţii, Johann Georg Halske. Ca urmare a succesului avut cu telegraful cu manetă au întemeiat împreună firma „Siemens şi Halske“. Siemens a fost repartizat la „Comisia militară pentru experienţe cu telegraful electromagnetic“; din această perioadă datează inventarea presei pentru izolarea conductoarelor electrice cu gutapercă fără cusături.

 

Werner von Siemens

 

În anul 1849, după paisprezece ani de serviciu, Siemens a părăsit armata, pentru a se ocupa de firma sa şi de activitatea ştiinţifică şi tehnică. În domeniul telegrafului electric a reuşit să aducă diverse perfecţionări şi a făcut numeroase descoperiri, dintre care cea mai importantă este aparatul, în formă de farfurie, pentru transformarea curentului continuu de joasă tensiune în curent de înaltă tensiune şi indusul în dublu T pentru maşini electrice. Aceste lucrări au fost încununate de construirea reţelei de telegraf indo-europene, care era pe atunci o adevărată senzaţie tehnică şi la care a folosit alte soluţii tehnice ingenioase.

Citește și:  3 decembrie

Dar cea mai importantă descoperire a lui Siemens a fost realizată în 1866; este vorba de principiul dinamo-electric după care, pentru autoexcitarea maşinilor electrice de curent continuu, este suficientă cantitatea de magnetism care rămâne întotdeauna în fierul moale. În felul acesta, se înlăturau dificultăţile care limitau posibilităţile de fabricare a curentului electric în cantităţi practic utilizabile. Siemens şi-a dat imediat seama de importanţa descoperirii sale şi a început să fabrice generatoare electrice pentru iluminat.

Siemens a mai făcut şi alte descoperiri. În anul 1865 a înfiinţat prima poştă pneumatică, a perfecţionat construcţia apometrului şi a alcoolmetrului şi a contribuit la lucrările fratelui lui, Friederich, în vederea realizării cuptorului cu cameră recuperatoare de căldură pentru fabricarea oţelurilor.

Pe lângă chestiunile de natură tehnică, a rezolvat şi multe probleme ştiinţifice referitoare la încărcătura electrică statică a circuitelor subterane şi a emis o teorie proprie cu privire la montarea cablurilor submarine.

Pentru meritele sale în ştiinţă şi tehnică i s-a acordat de două ori titlul de doctor honoris causa, în anul 1873 a fost numit membru al Academiei de Ştiinţe din Berlin, iar în 1888 a fost înnobilat. Werner von Siemens a fost căsătorit de două ori şi a avut doi fii, care au preluat, după moartea lui, conducerea întreprinderii. A murit la 6 decembrie 1892, la Berlin.

(Tomas Borec – Bună ziua domnule Ampere)

 

 


Rubrică realizată cu sprijinul Info KAM Technologies


 

2 thoughts on “13 decembrie

  1. +++ maistore, nu vreau sa fiu buzerant, dar la Werner von Siemens am alte date +++ tatăl său n-a fost chiar ţăran modest, ci arendaş şi parte din “Bildungsbürgertum” … cu 14 copii, nu 9 +++ a fost pură întâmplare că am sesizat mica greşeală +++ pardon +++

    Siemens entstammte dem alten Goslarer Stadtgeschlecht Siemens (1384 urkundlich erwähnt, mit dem Siemenshaus in Goslar als Stammsitz) und wurde 1816 als viertes von vierzehn Kindern des Gutspächters Christian Ferdinand Siemens (1787–1840) und dessen Ehefrau Eleonore Henriette Deichmann (1792–1839) geboren. Das Geburtshaus, das Pächterhaus auf dem Obergut in Lenthe, enthält heute eine Dauerausstellung, die anhand zentraler Dokumente und Exponate die wichtigsten Stationen im Leben des Erfinders und Unternehmers nachzeichnet. Nach dem Umzug im Jahre 1823 von Lenthe nach Mecklenburg, wo sein Vater die Domäne Menzendorf übernahm, blieb seinen Eltern der wirtschaftliche Erfolg versagt.
    Siemens wurde anfangs von der Großmutter und dem Vater unterrichtet, besuchte ein Jahr lang von 1828 bis 1829 die Bürgerschule in Schönberg und bekam drei Jahre Unterricht von einem Hauslehrer. Schließlich besuchte er für drei Jahre von 1832 bis 1834 das Katharineum zu Lübeck. Dort war er besonders in Mathematik herausragend, weshalb er in diesem Fach in einer höheren Klasse unterrichtet wurde. Er verließ das Gymnasium 1834 aber vorzeitig ohne formalen Abschluss.

    https://de.wikipedia.org/wiki/Werner_von_Siemens

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*