Anton Kovacs December 11, 2019

 


1861 Proclamația către națiune a lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) prin care aducea la cunoștință oficial că “Unirea este îndeplinită, naționalitatea română este întemeiată”.

 

 

1901 A fost transmis primul semnal radio transatlantic de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind recepționat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland.

1946 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis înființarea UNICEF cu scopul inițial de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de al Doilea Război Mondial.

1959 Emilio G. Segrè publică descoperirea antiprotonului, o antiparticulă subatomică pentru care a fost distins cu Premiul Nobel pentru fizică în 1959.

 

*

 

Partea americană a experimentului ar fi trebuit să aibă loc la Cape Cod, dar o furtună a distrus instalațiile construite acolo.

Așa că Gugliemo Marconi și asistentul său George Kemp s-au mutat pe Signal Hill, o stâncă de pe coasta Newfoudlandului.

 

Gugliemo Marconi (dreapta) și asistentul său George Kemp

 

Cu radioreceptorul lor care în 1901 era de ultimă generație, legat la o antenă improvizată cu lungimea de 500 de metri, susținută de un zmeu, au așteptat timp de 3 zile ascultând zgomotul de fond.

 

Înălțarea antenei de recepție cu ajutorul unui zmeu

 

Sperau să recepționeze semnalul transmis din Cornwall, pe coasta de sud-vest a Angliei, de către imensul emițător cu o putere de câteva mii de Wați.

Nimic altceva decât 3 clickuri, litera S în alfabetul Morse.

La ora 12.30 Marconi a auzit semnalul. I-a înmânat casca lui Kemp

– Puteți auzi ceva domnule Kemp?

Kemp a confirmat că semnalele slabe, dar inconfundabile, pot fi auzite.

Citește și:  13 decembrie

 

“Casca” folosită de Marconi pentru a recepționa semnalul transatlantic

 

Marconi și Kemp recepționaseră cu succes primele unde radio care au traversat vreodată Oceanul Atlantic, în ciuda detractorilor care afirmau că semnalele nu vor ajunge la destinație din cauza curburii pământului.

De fapt și aceștia avuseseră dreptate, semnalul nu se propagase în linie dreaptă din Anglia în Canada, ci parcursese un drum mult mai lung deoarece fusese reflectat de ionosferă.

 

Harta pe care sunt marcate locurile în care se aflau radioemițătorul (E) și radioreceptorul (R)

 

 

 


Rubrică realizată cu sprijinul Info KAM Technologies


 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*