Astăzi vom avea perioade în care va ploua, care vor alterna cu perioade în care nu va ploua. Temperatura maximă va ajunge la 14°C. Vânt din S-SE cu viteze de 15-25 km/oră.
Calitatea aerului este acum, la primele ore ale dimineții, foarte bună.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9211/Euro, 4.6615/USD, 4.9963/CHF și 5.7073/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Stocarea energiilor „verzi” – călcâiul lui Ahile pentru politicile Net Zero
Stocarea energiei backup pentru un sistem de generare predominant eolian/solar reprezintă o ecuație complexă, enorm de greu de rezolvat. Așa cum am prezentat recent în articolul Trilema tranziției energetice – sustenabilitate, accesibilitate, siguranță, în acest moment „nu există nicăieri în lume un proiect pilot funcțional pe o perioadă de timp satisfăcătoare, să zicem 5 – 10 ani, în care o economie de orice dimensiune să funcționeze numai cu surse care nu emit dioxid de carbon (eoliană, solară, hidro) și fără să folosească vreo sursă de combustibili fosili.
Ambele „vedete” ale energiilor regenerabile – solară și eoliană – suferă fundamental de intermitență: o deficiență structurală (soarele nu strălucește noaptea, vântul nu suflă tot timpul) și locală, controlată de variațiile meteo, altitudine, latitudine etc.
Mărturisesc că mie îmi cam place ideea asta cu energia verde.
E ceva romantic în chestia asta, stai tu undeva la casa ta, eventual undeva în sânul naturii unde nu sunt nici mașini care poluează și nu mai plătești în veci nici curent, nici căldură. Stai acolo și pictezi, sau, de ce nu, scrii revista presei la InfoTimișoara. Ca să nu te plictisești îți iei și vreo 3-4 oi, să le cânți la fluier din când în când. La un moment dat mi-am făcut chiar și un wallpaper, pe care îl am și acum pe unul din monitoare, cu peisajul ăsta.
Doar că eu sunt conștient că lucrurile nu merg așa.
Nimeni nu o să-mi dea destui bani din care să trăiesc pentru că scriu eu câteva sute de cuvinte zilnic, sau că mă apuc să pictez niște rahaturi din alea cu “muie” care să fie apoi expuse în Piața Unirii.
Și același lucru se întâmplă și cu energia. Pentru că am citit puțină fizică, și am și înțeles ceea ce am citit, știu că lucrurile nu sunt chiar așa de simple nici cu energia aia gratuită care de fapt nu e deloc gratuită.
Pentru că vedeți voi, nu e complicat să-ți pui un panou, sau 10 panouri din alea pe casă. Dacă ai bani le cumperi odată și le ai 10-15-20 de ani.
Complicată este, așa cum spune și omul ăsta din articol, partea cu stocarea. Că panourile alea fac curent ziua, când de fapt nu prea ai nevoie de lumină, iar curentul ăla trebuie cumva stocat ca să-l folosești când ai nevoie de lumină, televizor și ce mai ai prin casă.
Bine, vor spune unii, cumperi baterii, că se găsesc, și ai rezolvat problema.
Da, dar și bateriile alea au o problemă la rândul lor. Uitați-vă la telefonul ăla pe care îl aveți cu toții, el stă încărcat două, trei zile, când e nou, dar după un timp bateria nu mai ține decât o zi, sau poate numai o jumătate de zi. Pentru că bateriile astea nu sunt nemuritoare, se uzează și ele, că nu sunt perpetuum mobile, să tot transformi energia electrică în energie chimică și după aceea invers și ele să facă asta la nesfârșit.
Uitați-vă în parcurile orașului, m-am uitat aseară în parcul de vis-a-vis de blocul meu, în Pădurice. Ardeau becurile alea cu LED, nu foarte tare dar erau niște luminițe acolo. Dar în această dimineață, pe la 4, nu mai era nici o luminiță. Pentru că bateriile alea s-au uzat și ar trebui schimbate. Și asta costă. Mult.
La fel se întâmplă cu toate jucăriile astea pe baterii, mașinile sau, de exemplu, tramvaiele alea mai lungi decât trenul de Sibiu, cu baterii. Bateriile alea peste câțiva ani, chiar dacă nu vor fi folosite deloc, se vor uza. Și atunci fie va trebui să le înlocuim, ceea ce va costa o mulțime de bani, fie renunțăm de tot la ele. Asta ca să nu vorbim și de ineficiența unui tramvai care, fără nici o logică, în loc de mai mulți călători, cară în permanență greutatea unor baterii care i-ar permite să circule fără curent pe o distanță cât de la Timișoara la Arad. De parcă orașul ar fi plin de linii de tramvai la care s-a făcut economie cu firul ăla prin care se transportă curentul.
Și mai este ceva despre care autorul nici nu a pomenit în articol, randamentul.
Că să nu credeți voi că produce panoul, de exemplu, 1KW pe care tu îl bagi în baterii iar seara vei consuma tot un KW. Lucrurile nu merg așa pentru că există pierderi. Se pierde energia care se transformă în căldură, se mai pierde și prin celelalte transformări, motorul ăla, în cazul mașinilor, al tramvaielor și al autobuzelor electrice nu are nici el eficientă de 100%, așa că, dacă la 1KW stocat scoți 0.8 KW poți să spui că totul funcționează cât se poate de minunat.
Să comparăm de exemplu troileibuzele cu autobuzele electrice. Și la troleibuze pierzi, că se freacă lucrurile în troleibuzul ăla, dar pierzi numai odată. Pe când la autobuzul electric pierzi și din frecările alea, dar pierzi și din cauza transformării energiei dintr-o formă în cealaltă și după aceea înapoi.
Și nu în ultimul rând, se pune problema stocării deșeurilor. Imaginați-vă ce morman de baterii se adună numai dacă 10% din casele timișorenilor ar arunca câte o baterie din aia la fiecare 3-4-5 ani. Ați văzut ce se întâmplă cu o baterie cu litiu când nu mai e folosită? Una de telefon de exemplu? La început se umflă. După care, la un moment dat crapă. Dacă în procesul ăsta se produce un scurt-circuit în interiorul bateriei aceasta ia foc. Nu arde ca o lumânare, ci arde de nu o poți stinge. Ați văzut poate pe YouTube clipuri cu mașini electrice sau autobuze care se aprind.
Dacă e o baterie de telefon, problema se rezolvă ușor, o arunci în tomberonul de gunoi și asta e, dacă se aprinde, arde tomberonul ăla, că oricum nu e al tău. Dar imaginați-vă ce problemă este asta la nivelul unui oraș, în condițiile în care chiar și frunzele care cad toamna din copaci sunt o problemă pentru gunoieri.
Să nu creadă cineva că spun că nu ar mai trebui să se folosească captatoare solare, nici pe departe. Ceea ce vreau să spun este că nu trebuie să facem greșeala de a le folosi acolo unde avem alte surse de energie. Așa cum îmi imaginam eu povestea aia din poză da, acolo în vârf de munte nu am curent și nu am altă modalitate de a obține energie decât cu captatoare, o morișcă de vânt și eventual o turbină pe care o pun pe un râu sau pârâu. Dar nu voi folosi captatoare solare în parcuri pentru că, vedem cu toții ce se întâmplă, după un timp becurile nu mai ard toată noaptea. Mai bine sap un șănțuleț cu lățimea de câțiva centimetri și întind niște fire în pământ de la un stâlp la altul ca să alimentez stâlpii ăia cu LED-uri. Bineînțeles că voi face toată instalația asta la o tensiune joasă, poate 5 volți, că altfel mă trezesc că sapă un câine o groapă peste cablul ăla și se electrocutează când își face nevoile pe el.
Voi economisi multă energie datorită faptului că am înlocuit becurile normale cu altele mult mai eficiente, nu e nevoie să ma mai complic și cu captatoare și baterii scumpe. Și per total voi ieși și mult mai ieftin.
La fel, nu e rentabil să folosesc autobuze și tramvaie pe baterii acolo unde am deja niște sârme care îmi transportă curentul.
Dacă locuiesc într-o localitate în care există energie electrică, nu are rost să îmi pun pe casă niște captatoare scumpe și un sistem de stocare în baterii și mai scumpe, da poate fac așa ceva în grădină, sau în balcon, unde nu mai contează dacă după ora 12-1 noaptea se stinge lumina, dar o fac așa, ca o jucărie, nu mă bazez pe asta în scopul de a face și lumină, și mașina de spălat și să mă și încălzesc cu energia astfel obținută, pentru că vă asigur, în ciuda a ceea vă spune propaganda de indiferent ce culoare și vânzătorii de sisteme solare, nu veți reuși.
Proprietarii unui magazin românesc refuză să mai vândă produse austriece
Proprietarii unui magazin din România se „răzbună”, după ce Austria a refuzat accesul ţării noastre în spaţiul Schengen. Aceştia au decis să nu mai vândă niciun produs RedBull şi Pfanner – două companii austriece, producătoare de băuturi răcoritoare.
Eu nu am nimic cu austriecii. Dar, cu Red Bull, ăla…
Era pe vremuri în Timișoara o băutură răcoritoare roz, nu prea plăcea nimănui pentru că avea un gust asemănător cu cel pe care mai târziu îl va avea Red Bull, de bomboane ieftine dizolvate în sifon.
Au trecut de atunci 35-40 de ani și acum oamenii se înghesuie să bea pișatul ăla la conservă, unii cred că li se scoală de la el, sau că vor avea mai multă energie. Dacă mai era nevoie, asta e o dovadă cât se poate de clară de involuție a omenirii.
Ce facem atunci când directorul serviciilor de informații nu este inteligent?
Nu sugerez că Avril Haines, directorul de informații naționale al lui Joe Biden, este proastă. Dar cred, pe baza performanței sale la Forumul Național de Apărare de la Biblioteca Reagan, că nu este cel mai…
Decizia MAE de a-l chema în țară pe ambasadorul Emil Hurezeanu este un semnal că relațiile dintre România și Austria pentru o perioadă previzibilă vor intra într-o fază de răcire și arată că interesul țării…
De unde poți achiziționa veșminte preotești la calitate excepțională cu prețuri avantajoase
Veșmintele preotești sunt unul dintre cele mai importante aspecte pentru activitatea unui preot.
Este o informație utilă și poate și o idee de afaceri.
Să nu uităm că se apropie perioada când la fiecare locuință a țării va bate cu pumnul în ușă câte o persoană care va stropi pereții cu apă în schimbul unor sume, poate nu foarte mari, dar chiar și numai la un bloc se adună.
Și nici nu faceți rău nimănui, în fond și apa voastră este tot atât de bună ca și apa lor.
Petardele și artificiile, un pericol pentru păsări și animale. Medic: „Pot ajunge să moară de stres“
Apropierea sărbătorilor de iarnă vine cu riscuri mari pentru păsări și animalele de companie. Aceștia pot să sufere traumatisme sau chiar pot muri din cauza stresului provocat de petarde și artificii.
Chiar nu pot să înțeleg de ce nu se stârpește odată afacerea asta, importată după Revoluție, cu petardele și artificiile. Ar fi cât se poate de simplu, dăm o lege de 2 rânduri prin care se interzice folosirea acestor materiale, cu excepția cazurilor în care sunt folosite de profesioniști, și trimitem polițiștii pe teren să încaseze amenzi de la cei care nu o respectă. Statul ar avea numai de câștigat, cetățenii ar avea de câștigat, animalele ar avea de câștigat. Ar pierde unii, dar cei care pierd sunt infinit mai puțini decât cei care câștigă.
Singura explicație este că și în rândul celor care fac sau trebuie să aplice legile sunt complici ai lumpenproletarilor care vând artificii și petarde.
Marian Nazat: Vremuri complicate…
Plouă repezit la București. Vântul s-a întețit și biciuiește tot ce-i iese în cale. S-a lăsat frigul peste o capitală mai mohorâtă ca oricând, după „ani de infamie și aroganță.”[1] În mijlocul mulțimii zgribulite, dar…
O femeie de 49 de ani a fost transportată de ambulanță la Unitatea de Primiri Urgențe Focșani, însă a așteptat două ore să primească un pat. La scurt timp după ce a fost preluată de un medic, pacienta a decedat.
Poate că dacă în loc de suplimente alimentare s-ar găsi medicamente adevărate la farmacie, astfel încât în cazurile ușoare pacienții să se trateze singuri, sau poate că dacă medicii de familie și-ar face treaba cum trebuie și ar trata pacienții pe care sunt plătiți să-i îngrijească în loc să-i trimită la serviciile de urgență, astfel de lucruri nu s-ar mai întâmpla.
Dar, așa cum este organizat acum sistemul de sănătate și atât timp cât există această complicitate păguboasă între medici și industria pharma, nu putem să ne așteptăm la altceva. Și iarna încă nu a început.
Ar fi tare interesantă o statistică comparată, câți pacienți au murit înainte de ‘89 din cauza automedicației, și câți mor acum din cauză că se apelează la serviciile de urgență pentru orice mărunțiș.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a avertizat, vineri, că tratamentele pe bază de anticorpi monoclonali s-au dovedit ineficiente în faţa noilor variante dominante ale SARS-CoV-2.
De fapt nu există încă nici acum vreo dovadă că acestea s-ar fi dovedit vreodată eficiente în fața vechilor variante de SARS-Cov-2. Așa că, până la apariția acestor dovezi, că a fost bine sau că a fost rău, discutăm vorbe.
La Primăria Timișoara, Moș Crăciun ar putea veni cu laptopuri și computere noi. PMT caută o firmă care să livreze echipamente IT. Valoarea investiției se ridică la peste 150.000 de euro.
Dom’ primar, eu lucrez pe computer cam de când există computere în România. Am și computere, am și laptopuri, și tablete. Și la noi în firmă se lucrează de adevăratelea, nu rahaturi, că dăm două clickuri în Excel.
Dacă am învățat ceva în toți anii ăștia este că lucrul pe un laptop este mult mai ineficient decât pe un computer adevărat. Asta ca să nu mai spunem că un laptop este și mult mai scump, iar această diferență de preț se accentuează când e vorba despre un eventual upgrade.
Da, e bun laptopul dacă vrei să impresionezi lumea pe teren, la Mall de exemplu.
Dar într-un birou lucrul pe laptop ar trebui interzis.
Dacă vrei să ai eficiență, ia-ți, ia-le angajaților, un computer adaptat nevoilor (pentru office nu prea e nevoie de mare lucru), unul, două, trei monitoare, în funcție de nevoi, o tastatură de calitate, dar în nici un caz un rahat de laptop, indiferent cine l-a produs și cât de scump a fost.
Un oltean vrea să fie primarul Timișoarei, și vrea să înființeze Partidul Oltenilor de la Timișoara
Un asistent medical de la Spitalul Militar, venit la Timișoara din Drobeta Turnu Severin, vrea să înființeze Partidul Oltenilor de la Timișoara, și să candideze pentru funcția de primar al Timișoarei.
Pe olteanul ăsta îl țin minte, și-a mai făcut reclamă și în trecut.
Nu am nimic cu el că e oltean, dar eu rămân la părerea mea, primarul Timișoarei trebuie să fie născut în Timișoara (sau, în cel mai rău caz, într-un oraș mai mare decât Timișoara), să aibă ambele seturi de bunici îngropate în cimitirele orașului și să demonstreze că a făcut ceva la viața lui. Nu neapărat bani mulți, că ăla aproape sigur e hoț. Și mai ales să arate că vrea să facă ceva, de exemplu înainte de alegeri să ne arate o poză cum ar face el cu transportul în comun din Timișoara.
Iar dacă nu votați unul care să corespundă acestor cerințe, riscăm să pățim cu toții cum am pățit când l-am votat pe omul ăla de la Bocsig, județul Arad.