03.10.2022 – Informații utile sau mai puțin utile pentru timișoreni
În această dimineață va fi puțină ceață, după care, în restul zilei, vom avea cer acoperit său parțial acoperit de nori. Temperatura maximă va fi de 18°C, iar cea minimă de 5°C.
Aerul ar fi bun la ora asta, dar am observat că ieri concentrația de PM2,5 a fost cam mare. Dar e normal să fie așa, începe să fie cam frig, oamenii încep să-și dea drumul la căldură, și să nu uităm nici gazele produse de sutele de mii de mașini din oraș. Și în fond ne-am făut-o cu propriile noastre mâini, am permis ca cei pe care i-am ales să transforme orașul într-o imensă cloacă și i-am ales pe alții care promiteau să ne încălzească cu morile de vânt care au fost atât de inteligenți încât să renunțe la singura formă de energie sustenabilă și nepoluantă, gazul.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9471/Euro, 5.0130/USD, 5.0700/CHF și 5.6906/GBP.
Ca să vezi, a crescut leul.
COMENTARIU Lelia Munteanu: Cu cine ne încălzim la iarnă
„Nu am purtat niciodată pantaloni scurți. Nu stau la 20 de grade, pe la 22-23 de grade mă simt bine, trebuie să recunosc. Nici mai sus, dar nici la 19 grade. Oamenii trebuie să aibă temperatură cât au nevoie, unii sunt mai friguroşi, unora nu le place căldură, nu pot sta la o anumită temperatură”.
TIMISOARA. O serie de instalatii de arta au aparut in tot orasul, de la celebra dunga galbena de pe trotuare si pana la balansoarul montat prin gardul Facultatii de Mecanica, toate au starnit curiozitatea timisorenilor. CITESTE SI: Pleskavita, carnaciori, vin, miere, fructe, artizanat si produse bio. Timisorenii asteptati cel mai mare targ al toamnei in […]
Eu spre deosebire despre domnul viceprimar care nu comentează despre latura artistică a bătătoarelor de covoare, am să o fac.
Să o luăm pe rând:
Arta stradală ar trebui să fie, cel puțin eu cred așa, în folosul cetățenilor. De acea eu cred că atunci când se amplasează o astfel de “operă de artă” undeva în oraș, mai ales că întotdeauna acest lucru este finanțat exclusiv din banii oamenilor care circulă în acel loc, cetățenii ar trebui să fie întrebați ce părere au în această privință. Nimic mai ușor, avem o mulțime de publicații, avem Facebook, este o joacă să faci un sondaj, ce v-ar place să fie amplasat, de exemplu în fața muzeului de artă, o statuie a lui Carol Robert de Anjou, o lucrare reprezentând doi tineri care citesc, sau un post trafo făcut din tablă ruginită? Ce ar fi mai frumos, o statuie modernă cu o femeie frumoasă care își trage trolerul ca elevii de la școala de peste drum (cât de bolnav poate fi un sistem de învățământ în care elevii trebuie să vină cu trolerul la școală ca să-și care cărțile, caietele și ce mai cară ei acolo zilnic) sau un retardat prost executat, cu mantie de inox, care o aruncă pe mă-sa la lupi? Și bineînțeles în toate cazurile să se menționeze și cât costă fiecare variantă, ca să știe cetățenii cât au de plătit.
Eu înțeleg că artistul are o anumită viziune, se trezește noaptea cu o revelație și se apucă să facă un hinta-palinta roz sau un bătător de covoare. Înțeleg și că artistul trebuie să trăiască din ceea ce produce. Dar asta nu înseamnă să umplem orașul cu tot felul de caricaturi de păsări din tablă, bătătoare de covoare sau lucrări de proastă calitate cu femei care își bagă capul în televizor și despre care, dacă cauți bine, afli că mai sunt și plagiate. Prost plagiate, pentru că originalele sunt barem frumoase. Și nici nu înseamnă ca cetățenii să finanțeze aberațiile unor paraziți complet lipsiți atât de talent cât și de simț artistic. Mi-au mai spus unii că eu nu sunt în măsură să îmi exprim părerea deoarece nu am studii de specialitate. Și asta e adevărat. Dar ca mine sunt peste 99% din cetățenii orașului. Și noi plătim. Lucrările astea născute din coșmarurile artiștilor ar putea fi amplasate în niște săli închise în care să fie admirate de “specialiști”, sau pot fi vândute celor cărora le plac, să și le pună în curte sau unde vor ei.
Revenind la arhitecții ăia cu bătătoarele de covoare și vopsea galbenă împroșcată pe trotuarele orașului, eu nu înțeleg de ce oamenii ăștia nu caută să facă ceva util, că arhitectura asta înseamnă, nu chestii sterile, ci lucruri frumoase dar și utile. De exemplu, avem o problemă în Timișoara, toate străzile sunt pline de tomberoane de gunoi. Chiar nu i-a trecut prin minte nici unui arhitect bienalist să amplaseze undeva un adăpost frumos și ieftin în care acele pubele să fie ascunse? Arhitectul A să fi proiectat un adăpost care să fi fost amplasat în Calea Giroculuii, alt arhitect să fi creat unul care să fie amplasat în Calea Sagului și așa mai departe, 50 de arhitecți ar fi făcut 50 de chestii frumoase și utile. Sau WC-uri publice, să facă arhitecții la bienală mici clădiri pentru toalete. În felul ăsta ar fi putut să-și arate talentul și să facă și ceva mult mai util pentru oraș decât să strice spațiile verzi turnând beton pe ele.
Fondatorul Pink Floyd, Roger Waters, a acuzat SUA de crime, amestec în alegeri și propagandă
Unul dintre fondatorii trupei britanice de rock „Pink Floyd”, Roger Waters, a acuzat Statele Unite ale Americii de comiterea crimei, amestec în alegeri și propagandă. El a făcut această declarație într-un interviu acordat revistei „Rolling Stone”, care a fost publicat marți. „Noi (SUA – nota TASS) suntem de cel puțin zece ori mai răi […]
Într-un discurs în care anunțat cu două săptămâni în următoarele mobilizări a 300.000 de rezerviști pentru consolidarea trupelor care luptă împotriva Ucrainei, președintele Putin a făcut aluzie la arme nucleare.
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru românii care vând sau cumpără bunuri rusești
Românii care vând sau cumpără bunuri rusești, chiar dacă acestea sunt aduse dintr-un alt stat decât Rusia, iar bunurile sunt supuse sancțiunilor UE, riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei. Ca răspuns la […]
Ministrul german al afacerilor externe a declarat marți, la Varșovia, că subiectul despăgubirii Poloniei pentru cel de Al Doilea Război Mondial este „închis”. Declarația vine ca răspuns la notificarea oficială trimisă de Ministerul polonez de Externe, prin care solicită „rezolvarea definitivă” a chestiunii despăgubirilor de război, pe care Varșovia le estimează la 1.300 de miliarde de euro.
Evaluarea fisurii din digul lacului de acumulare de lângă Roșia Montană a fost făcută de un expert venit de la Cluj. Expertiza sa efectuat rudimentar, cu o creangă, cu care specialistul a măsurat adâncimea gropii.
Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat oamenilor de ştiinţă Aspect, Clauser şi Zeilinger
Oamenii de ştiinţă Alain Aspect, John Clauser şi Anton Zeilinger au primit Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2022, consideraţi pionieri în ştiinţa informaţiei cuantice, anunţat marţi organismul care acordă premiul, conform Reuters.
„Băieții deștepți” din energie s-ar putea reîntoarce, având în vedere ce doresc să facă autoritățile. Cu 10 ani în urmă, contractele bilaterale pe termen lung din energie au fost interzise, pe motiv că blocau piața și scumpeau energia. Iată că acum aceleași contract ni se prezintă fix ca fiind salvatoare și că vor duce la scăderea faptelor.
Miliardarul Elon Musk a înfuriat milioane de oameni printr-o postare pe Twitter în care propune ca Ucraina să renunțe la Crimeea și ca referendumurile din Donbas să fie reluate sub supravegherea Națiunilor Unite.
Experiența pandemiei a demonstrat că tehnologiile digitale pot fi introduse cu succes în procesul de predare-învățare, însă Ministerul Educației trebuie să susțină această modernizare a învățământului prin program integrat, inclusiv de evaluare anuală a cadrelor didactice, este de părere Ștefan Apăteanu, CEO Edu Apps. , care avertizează că școala nu are cum să fie performantă, dacă […] Articolul Ștefan Apăteanu, Edu Apps: Educația digitală presupune programe integrate – unii profesori au înțeles…
Hai să fim serioși. Există în România cel puțin un profesor care să fi făcut un set de lecții, să spunem niște clipuri video, cu ajutorul cărora elevii să învețe de acasă și să și înțeleagă ce au învățat? Au fost câțiva, dar mult prea puțini și de fapt și ăia s-au filmat predând la tablă, nimic interesant. Barem să fi fost cineva care să fi colecționat de pe YouTube un set de lecții care să-l ajute în ceea ce face. Că nu ar fi fost rău, profesorul de fizică ar fi putut să pună la dispoziția colegilor săi lecțiile de fizică de clasa a VI-a, de exemplu, alt profesor sau grup de profesori ar fi putut să facă lecțiile pentru clasa a VIII-a și așa mai departe, de la clasa a V-a până la nivel de facultate. A scris sau colecționat cineva o bibliotecă de cărți în format electronic pentru materia pe care o predă?
Din punct de vedere tehnic există tot ce dorești, dar profesorii nu sunt în stare nici măcar să înțeleagă ce ar trebui să facă. Și nici nu le pasă, e mai ușor să-i pună pe elevi să-și cumpere tot felul de culegeri și să vină cu trolerul la școală. Și asta se întâmplă la toate nivelurile, de la clasa I-a până la profesorii universitari.
TIMISOARA. A fost votata in Camera Deputatilor, for decitional, legea prin care programul TM 2023 primeste finantare din bugetul de stat. In sedinta de marti, deputatii au aprobat legea, astfel ca suma prevazuta, 164 de milioane de lei, urmeaza sa fie impartita intre Primaria Timisoara, Consiliul Judetean Timis si Asociatia TM2023, pentru implementarea programului.
Probabil de 164 de milioane de lei ne vom alege cu un traseu al revoluției care nu va trece exact prin locurile fierbinți ale revoluției, probabil și cu niște bătătoare de covoare sau ceva asemănător. Iar turiștii care vor veni și vor vizita un parc, dacă cumva i-a apucat pântecăraia din cauză că nu sunt obișnuiți cu mâncărurile noastre tradiționale, șaorma cu de toate și falafel, se vor căca în tufe sau în cel mai bun caz în infecțiile alea din plastic în care până și muștelor li se face rău de la miros, pentru că WC-uri publice adevărate nu prea sunt în acest oraș..
Elevele din Iran s-au alăturat protestelor. Ele și-au dat jos vălurile și au scandat împotriva autorităților clericale, într-o demonstrație fără precedent. Înregistrări video verificate de BBC au prezentat mai mult