Astăzi vom avea o zi obișnuită de toamnă, cu ceva soare dimineața și ceva ploi după-amiaza, poate chiar un spectacol de tunete și lumină. Temperatura maximă va ajunge la 24°C. Vânt cu viteze de 15-25 km/oră.
Calitatea aerului va fi mai bună decât media anuală.
Cursul BNR valabil pentru astăzi este 4.9490/Euro, 5.0469/USD, 5.1652/CHF și 5.6367/GBP.
Opinie: De ce lumea trebuie să-și facă griji pentru Liz Truss
O mare parte din lume a privit perplexă la începutul acestei luni, când fostul secretar de externe Liz Truss a devenit prim-ministru al Regatului Unit – o țară de aproximativ 67 de milioane de locuitori – după ce a câștigat alegerile în care a primit doar 81.000 de voturi . La mai puțin de trei săptămâni mai târziu, nedumerirea s-a transformat în groază, când Truss a făcut mișcări dramatice care amenințau să-și trimită țara într-o pistă economică. Ce naiba se întâmplă cu Marea Britanie?
Fără NATO pentru Ucraina lui Zelensky
Ucraineanul Volodymyr Zelensky a făcut o serie de solicitări absurde în timpul războiului țării sale cu Rusia. El a cerut Statelor Unite și aliaților săi din NATO avioane de luptă, acces la aerodromurile NATO, tancuri, arme antiaeriene, o zonă de excludere a zborului impusă de SUA, boicotarea energiei ruse și sancțiuni paralizante. Toate acestea se găsesc în comparație cu cea mai recentă întrebare a lui Zelensky: o ofertă accelerată de aderare la NATO.
Propunerea este atât de de ridicolă încât s-ar putea crede că Zelensky face o piesă pentru a reveni la vechea sa profesie de comediant. Dar ultima cascadorie politică bine realizată a lui Zelensky nu este de râs. Dacă Occidentul cedează la cerințele lui Zelensky, iarna aceasta ar putea trece de la rece la nuclear.
Dacă credeți mass-media germană, rușii sunt proști: se presupune că și-au distrus ei înșiși propria conductă. O conductă care a adus bani frumoși în Rusia și care ar trebui să aducă și mai mult. O linie care îi scutește pe germani și ruși de taxele de tranzit poloneze. Linia care a fost imună la hărțuirea poloneză. O linie care asigura un debit semnificativ mai mare în comparație cu operațiunile terestre. O linie care a fost o afacere bună pentru toți cei implicați
TIMISOARA. Primaria Timisoara planuieste sa achizitioneze 100 de containere inteligente pentru colectarea selectiva a deseurilor. CITESTE SI: Deseuri colectate separat si pubele la care ajung doar proprietarii. Solutia gasita de locuitorii unor blocuri din Timisoara valabila si in sistemul ‘Platesti pentru cât arunci pe care vrea sa il implementeze RETIM. Foto Fondurile sunt asigurate prin […]
Pentru că modul în care se amplasează pubelele de gunoi, aici, la noi în Timișoara, mi se pare complet dizgrațios, și pentru că am apucat și vremuri în care exista o oarecare “decență” în amplasarea acestora, în ultimii ani, de câte ori citeam undeva despre un oraș oarecare, fie din Europa, America, China sau de oriunde altundeva, mi-am făcut obiceiul să accesez Google Maps și să mă uit cum fac oamenii ăia cu gunoaiele, au pubelele tot pe marginea străzii, ca și noi, sau fac altfel? În unele părți, foarte puține, se întâmplă exact ca la noi. În altele, pubelele sunt ascunse în interiorul unor spații special amenajate, unde nu pot fi văzute de trecători. Unii au pubele ca ale noastre, alții au combinații de pubele mici, ca la noi, și pubele de volum mai mare care permit depozitarea deșeurilor de volum ceva mai mare, poate un vas de WC spart, o chiuvetă, chestii din acestea. În foarte multe locuri la anumite distanțe sunt amplasate containere de volum mare care permit aruncarea unor deșeuri voluminoase, poate o saltea, sau un pat vechi sau altceva.
În foarte multe locuri există programe de colectare a deșeurilor de volum mare, cetățenii sunt anunțați că la o anumită dată, intervalele sunt de regulă de cel mult o lună, se vor colecta deșeurile de volum mare din față locuințelor. Știi că vin colectorii în data de întâi a lunii (data se comunică în presă) și scoți în stradă patul vechi, salteaua, dulapul vechi și ce mai ai de aruncat. Cam așa cum era la noi până la un moment dat „Curățenia de primăvară” sau „Curățenia de toamnă”. În alte locuri anunți gunoierii că ai de aruncat o saltea și aceștia îți comunică data la care vor veni să o ridice. În unele locuri plătești un abonament, ca la noi, în alte locuri taxa este plătită prin achiziționarea ambalajului folosit pentru aruncarea gunoiului. De exemplu, mergi la tutungerie și cumperi un sac de gunoi, un sac special care poate fi ușor recunoscut de către operatorii de salubritate, cu un euro, sau cât o fi costând. Și marți, când vin gunoierii, arunci gunoiul în sacul ăla, nu în alt sac. Gunoierii vor ridica sacul cu gunoi și tu i-ai plătit prin acel euro sau cât ai dat pe sac. Dacă ai aruncat gunoiul în alt sac, unul cumpărat de la supermarket, de exemplu, rămâi cu gunoiul la poartă. Metoda mi s-a părut tare ingenioasă. Aceeași metodă este folosită în unele locuri chiar și pentru deșeurile de volum mare, de exemplu pentru deșeurile din construcții. Cumperi un fel de sacoșă în care se pot depozita 10 mc de deșeuri cu 30 de USD, bagi gunoiul în ea și ai plătit gunoierii prin prețul de achiziție al acelei sacoșe.
Revenind la containerele noastre inteligente, ideea nu este rea. Am văzut în anumite cartiere din Amsterdam, nu în toate, acolo sunt mai multe sisteme diferite de colectare a deșeurilor, niște containere inteligente de crezi că sunt servere ale Google.
Dar… În Timișoara avem vreo 12000 de scări de bloc. Asta înseamnă cam 3000 de blocuri cu 4 scări. Presupunând că nu punem un container din ăsta deștept la fiecare scară, ci punem unul pentru fiecare bloc, asta înseamnă 3000 de containere. Nu punem nici unul la fiecare bloc, punem unul la 3 blocuri, grupate în aceeași zonă. Tot avem 1000 de containere. Și, ce este cel mai important, nu am rezolvat problema deșeurilor de volum mare, patul sau salteaua, sau dulapul. Eu cred că 100 de containere nu sunt rele, dar sunt prea puține, așa că rămânem doar cu un fel de exercițiu de imagine, sau cu niște bani în conturile cuiva, așa cum au fost și coșurile alea de gunoi stradal cumpărate de fosta administrație, cei care au trecut prin centru le-au văzut, dar locuitorii din “cartierele dormitor”, acolo unde trăiește o mare majoritate a locuitorilor din acest oraș tot nu au un coș de gunoi pe stâlp unde să-și arunce hârtia de la înghețată sau biletul folosit de tramvai. Și nu în ultimul rând, în presa locală au apărut niște poze cu un amplasament închis în care sunt niște containere de gunoi de 1 mc, afirmându-se că acea construcție destul de scumpă a fost amenajată de locatarii de acolo. Nu este adevărat, acea construcție amplasată la intersecția străzilor Uranus cu Aleea Cristalului aparține magazinelor din imediata apropiere.
Dar ideea nu e rea. O aplicare mai realistă a acesteia, mult mai ieftină și care ar putea fi finanțată de către primărie, poate fi văzută la câțiva metri de locul din prima poza, aceea este într-adevăr realizată de locatarii blocului respectiv și ar merita să fie aplicată în tot orașul. Mai sunt și altele la fel, mai ales în cartierele de locuințe noi de la marginea orașului. Ar mai rămâne, în cazul blocurilor, schimbarea pubelelor cu containere de 1100 de litri, pubelele actuale urmând a fio folosite doar în cazul cartierelor de case, amplasarea unor containere de mare volum undeva lângă cele pentru colectarea sticlelor și eu cred că problema gunoaielor din oraș ar fi rezolvată în proporție de peste 90%. Și ar fi mult mai ieftin.
Norvegia, care a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, a acceptat contribuţii militare din partea Franţei, Germaniei şi Marii Britanii pentru a-şi securiza sectorul petrogazier, a anunţat premierul norvegian vineri, după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, relatează AFP.
Imaginați-vă că lucrați într-o firmă oarecare, de soft de exemplu. Sau de contabilitate, sau de avocați. Dar unul din angajați lucrează numai 2 ore/zi aici, în rest lucrează 8 ore la o altă firmă cu exact același profil. Deci, el trăiește practic din ce câștigă acolo, iar la firma dumneavoastră vine doar să își completeze veniturile. Dar în cele două ore el vede sursele softurior pe care le faceți, vede cum lucrați, cine vă sunt clienții, cum vă îndosariați facturile și multe alte lucruri. Ați avea încredere în acest angajat? Nici eu.
Așa cum se întâmplă în mic într-o firmă se întâmplă și la scară foarte mare. Avem de-a face cu un război în care Uniunea Europeană a fost atacată de cineva, nu știm încă cine. Dar noi angajăm să ne apere pe cineva de la concurență. Pentru că poate nu știați, Marea Britanie nu face parte din UE, dar face parte dintr-o altă alianță, care are cu totul alte interese decât binele Uniunii Europene. Această alianță, din care mai face parte SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă se numește “Five Eyes”. Iar dacă e normal să ne apărăm împotriva unui dușman necunoscut, nu cred că e normal să ne apărăm permițând ca secretele noastre să fie cunoscute de cineva care face parte din “altă firmă”.
Eu, în actualele condiții, poate sunt puțin paranoic, m-aș gândi foarte serios și dacă este bine să se permită ca persoane care pot fi suspectate de colaborarea cu alte țări, fie că au făcut studii acolo, au interese în țări din afara UE sau au putut fi influențate în alt fel, ar fi bine să facă parte din conducerea UE sau a unor țări care fac parte din UE.
COMENTARIU Crenguţa Nicolae: Cine vorbeşte atunci când UE nu zice nimic
România s-a aflat şi ea printre cele 15 ţări care au trimis o scrisoare comisarei europene pentru energie, nemulţumite că nu există nici acum vreun plan de plafonare a preţului gazelor de import, deşi de aproape o lună UE tot promite o soluţie de ieftinire a gazului.
Reacţia SUA după ce Ucraina a depus cererea de aderare la NATO: „Ar trebui reluat la un alt moment”
Statele Unite consideră că procesul de aderare a Ucrainei la NATO „ar trebui reluat la un alt moment”, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, după ce preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a afirmat că ţara a depus cererea de aderare în cadrul unei „proceduri accelerate”.
AFM a publicat proiectul de ordin pentru înlocuirea becurilor / Cum poţi beneficia de voucher
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat pe site-ul instituţiei proiectul de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind creşterea eficienţei energetice prin înlocuirea becurilor convenţionale cu becuri led.
De ce sunt obligați românii să își declare fosele septice. Argumentele din spatele deciziei DOCUMENT
O hotărâre de Guvern din mai 2022 îi obligă pe românii care dețin o fosă septică să se înregistreze, până la 30 octombrie 2022, într-un registru local, pe care trebuie să îl întocmească fiecare primărie.
Prim-vicepreședinte PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, vineri, la Antena 3, despre situaţia gazului românesc din Marea Neagră, precizând că „statul român nu-și apără interesele”, iar instituții ale statului român nu gândesc „politica de independență energetică […]
Avariile sistemului de conducte de gaze naturale Nord Stream de sub Marea Baltică au provocat ceea ce este probabil cea mai mare scurgere unică de metan dăunătoare climei înregistrată vreodată, a anunţat vineri Programul ONU pentru Mediu – UNEP. Un val uriaş de metan foarte concentrat, un gaz cu efect de seră mult mai puternic, […]
În criza gazelor, Norvegia şi-a sporit veniturile de zece ori.
Comisarul șef Ursula von der Leyen își bate joc de europeni
Avem o mare problemă cu băieții din energie. Marii exportatori și distribuitori. Șacalii care au tăbărât pe piața lăsată liberă de ”ambițiile imperialiste” ale Rusiei. Exportatorii de GNL (în principal, americani) au depozitele pline și livrează la foc continuu. Nu fac față cererii doar pentru simplu fapt că nu există, încă, suficiente vase de transport. Și nici infrastructura necesară în Europa. Planul inițial de eliminare treptată a gazului rusesc de pe piața europeană a fost devansat, în mod…
Impostura generează ineficiență și sărăcie!
Ministrul Sănătății a declarat recent că au fost distruse până acum, din cauză că au expirat, în jur de 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 și că mai urmează distrugerea a încă aproximativ 3 milioane de doze. Întrebat de un reporter la o televiziune cât au costat aceste vaccinuri care s-au distrus și care se vor mai distruge, domnul ministru a răspuns că, dacă adăugăm și vaccinurile care încă sunt în stocuri, vorbim de cifre de 100-200 de milioane de euro. Chiar dacă domnul doctor Rafila…
Germania riscă să rămână fără gaze la iarnă dacă nu se face economie
Germania se află într-o „situație extrem de tensionată” în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, a declarat vineri ministrul Economiei, Robert Habeck, la o zi după ce guvernul a stabilit un „scut defensiv” pentru a-i proteja pe germani de impactul creșterii prețurilor la energie, transmite Reuters.
România continuă să ocupe locul I în Uniunea Europeană la cele mai multe cazuri de tuberculoză, chiar dacă în ultimii ani s-a făcut un progres „incredibil de mare”, inclusiv o caravană mobilă de screening.